Dijous, 04 de Juliol de 2024

El Tomb de Reus presenta l’avantprojecte de l'APEU a l’ajuntament

11 d'Agost de 2022, per Joel Medina
  • ACN

Fa temps que des del Tomb es vol impulsar la primera Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) a Reus. Una àrea que comprendria la zona en què actualment opera l’entitat, i que comptaria amb gairebé 1.000 locals. El Tomb en gestionaria la promoció de l’activitat empresarial, entre d’altres. Segons el seu president, Jacint Pallejà: “L’APEU és vital per al futur de la ciutat, i és una oportunitat que no podem desaprofitar”.

Ara, el Tomb ha presentat una sèrie de documents a l’ajuntament, que disposa de dos mesos per donar l’autorització municipal. Si la resposta és un sí, s’hauria de dur a terme la campanya d’informació pública, a més de preparar la votació, que exercirien les persones titulars del dret de possessió del local. En aquesta votació, haurien de participar un 50% dels locals, i el sí hauria de guanyar per majoria absoluta. A partir d’aquí, la proposta hauria de passar pel ple municipal, i ja es constituiria l’assemblea de l’entitat gestora i es duria a terme la inscripció al RAPEUC i la publicació al DOGC.

Des de l’entitat s’assegura que, si tot va segons el que s’ha previst, es votarà la segona quinzena de novembre, abans de la campanya de Nadal. Si tot plegat va amb retard, es votarà ja el 2023, després del primer diumenge de rebaixes d’hivern. “No podem demanar als comerços que facin un esforç en ple Nadal”, ha indicat Pallejà.

On se situarà l’APEU?



La zona de l’APEU aniria des del Tomb de Ravals fins al capdamunt del carrer Ample. “És la zona on operem i on estan distribuïts els actuals associats, i, a més, és un espai amb identitat i marca pròpia”, ha expressat Pallejà. Dins d’aquesta àrea hi ha gairebé 1.200 locals, però com que n’hi ha alguns que no són de caràcter comercial, com el Palau Municipal, 1.000 estan inclosos al projecte, més del 85% dels quals estan actius.
 

La presentació dels detalls de l'avantprojecte ha estat aquest dijous Foto: Joel Medina


D’aquests 1.000 locals, un 45% són de comerç, un 15% d’hostaleria, un altre 15% de serveis, un 10% de bellesa i el 15% restant són buits. Segons s’ha exposat, el cens dels locals i els plànols “és la part més complexa del projecte”, ha comentat Pallejà, ja que, en paraules del president, “els locals i els propietaris són estables, tot i que els establiments i els titulars dels locals són més variables”.

El cens s’ha realitzat amb dades subministrades per l’Ajuntament, informació pròpia del Tomb i l’ajuda d’uns experts en geografia. “Sabem que és una zona gran, però no li tallarem una cama o un braç a quelcom que ja existeix”, ha argumentat Pallejà. Establiments com el Mercat Central, les Galeries Quer i Nou Centre i el Pallol es gestionaran cadascun com un mateix comerç.

Quins projectes es duran a terme en aquesta zona?



Hi haurà dos tipus d’iniciatives, les normals, que es finançaran amb els ingressos dels locals; i les extraordinàries, que vindran dels ingressos provinents d’altres fonts, com subvencions, patrocinis o donacions. En aquesta línia, des del Tomb s’ha anunciat que, de cara al mes de setembre, es demanarà finançament dels Fons Next Generation, tot i que encara no se sap per quin import, encara que s’ha explicat que s’utilitzarien per a un projecte semblant als Bons Reus, “els Tombs”.

Pel que fa als projectes normals, es distribuiran en tres grups: la visibilitat de marca i experiències, que inclouria les estratègies de màrqueting i digitalització; l’Espai El Tomb, que podria introduir serveis de neteja o seguretat, que “no se superposarien amb les tasques municipals”, segons Pallejà; i la formació i ajuda a persones i negocis.

Quant a la proposta econòmica, l’aportació mitjana dels comerços adherits seria de 300 euros anuals, amb la qual cosa, suposaria un pressupost de 300.000 euros, que es repartirien entre diferents nivells d’inversió. A més de per als projectes normals, s’hi destinaria una part per a despeses generals i provisions estatutàries.

La col·laboració entre entitats



El secretari del Tomb, Víctor Perales, ha argumentat que des del Tomb s’ha intentat, i s’està intentant, debatre el projecte amb altres entitats: “Hem parlat moltes vegades amb la Unió de Botiguers, ens agradaria que ells fossin aquí col·laborant, però no sé si no els convenç el projecte o no han tingut prou interès per descobrir què és, així i tot, estem oberts”. Pallejà ha afegit que “ja s’ha començat a parlar amb alguns gremis”.

A més, l’entitat afirma que, amb el projecte fet, s’està informant els diferents comerços que en formaran part.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges