Dimecres, 05 de Febrer de 2025

Els restaurants, obligats a servir aigua de l'aixeta de franc

12 d'Abril de 2022, per
  • Ajuntament de Reus

L'aigua de l'aixeta és de franc. Els bars i restaurants ja estan obligats a oferir-ne "sempre" sense cost als clients. Segons la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, en vigor des del 10 d'abril, l'estat s'equipara així als molts països europeus on ja era habitual aquesta pràctica.

L'objectiu d'aquesta llei és reduir el consum d'envasos d'un sol ús i que l'aigua potable sigui més accessible. El 2018, algunes comunitats autònomes van engegar una campanya per aconseguir la implantació de la mesura remarcant que l'aigua és un dret.

La llei, però, va més enllà i també obliga les administracions públiques a incorporar més fonts i envasos reutilitzables per fomentar el consum d'aigua potable i evitar el consum d'envasos d'un sol ús. I és que el 2023 s'hauran de reciclar el 70% de les ampolles de plàstic, el 90% el 2029. Si no s'arriba als objectius, es podrà implantar un sistema de dipòsit, devolució i retorn dels envasos a l'Estat.

La venda a granel és un altre dels punts que incorpora la normativa. A partir de l'1 de gener del 2023, tots els comerços minoristes d'alimentació de 400 o més metres quadrats hauran de dedicar, com a mínim, un 20% de l'espai a oferir productes sense embalar. A més, també hauran d'acceptar que els clients portin les seves carmanyoles, ampolles i bosses de casa. I, una qüestió important: si el comerciant considera que els recipients del client tenen mala higiene els podrà rebutjar.

Nous impostos als residus


La nova llei també incorpora dos nous impostos a partir del 2023. Penalitzen la producció de plàstics d'un sol ús no reutilitzables i dipositar residus a l'abocador i incinerar-los. En el cas dels plàstics, serà un impost indirecte: tots els plàstics fabricats o importats a la UE -com ara gots- tindran un impost de 0,45 euros per quilo.

D'altra banda, la normativa vol desincentivar el fet de deixar residus a l'abocador i no reciclar-los. El 2025 ha d'haver disminuït un 13% el pes dels residus dels abocadors, un 15% el 2030. Així, es prohibeix destruir als abocadors excedents no venuts de productes com joguines, tèxtils o aparells elèctrics que es poden reutilitzar.

En aquest sentit, també es té en compte el malbaratament alimentari. L'objectiu és rebaixar-lo a la meitat d'ara i fins al 2030. Així, es retira l'IVA de les donacions de productes alimentaris a ONG o bancs d'aliments.

Més recollida selectiva


Finalment, la nova llei incorpora apartats específics sobre la recollida selectiva de residus. Els ajuntaments de municipis de més de 5.000 habitants hauran de separar els residus -paper, metall, plàstic, vidre i orgànica- abans del 30 de juny d'enguany. A la resta de municipis tenen fins a finals del 2023 per gestionar-ho.

L'objectiu és clar: el 2035 s'han de recollir separadament, com a mínim, la meitat de tots els residus. Entre aquests hi ha l'amiant, que es preveu retirar-lo tot, com a màxim, el 2028 en el cas dels espais públics amb risc alt.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics