Dijous, 28 de Març de 2024

La CEPTA situa en un 20,9% l'atur 'real' a la demarcació

El gabinet d'estudis de la patronal ha reinterpretat les xifres de l'EPA perquè 'no reflecteixen plenament l'impacte' de la covid-19

05 de Novembre de 2020, per ACN/ Redacció
  • Dues persones, en una imatge d'arxiu, en una Oficina de treball

    Reusdigital.cat

La Confederació empresarial de la província de Tarragona (CEPTA) situa l'atur real a la demarcació en una taxa del 20,9%, molt per sobre de les dades del tercer trimestre que oferia la passada setmana l'Enquesta de Població Activa (EPA). El gabinet d'estudis de la patronal ha reinterpretat les xifres perquè, asseguren, no reflecteixen "plenament" l'impacte "gravíssim" de la crisi econòmica per la pandèmia de la covid-19.

Principalment, perquè no incorporen els afectats pels Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO) ni els treballadors que han passat a la situació d'inactivitat perquè no han pogut buscar feina pel confinament. Remarquen que, "per primer cop" des de 2014, l'atur ha pujat aquest últim trimestre. Segons reconeix el gabinet d'estudis de la CEPTA les dades presentades la setmana passada ja oferien "un biaix clarament negatiu", especialment en un dels períodes en els quals tradicionalment augmenta l'ocupació per la temporada turística trencant.

Però la interpretació metodològica les empitjora considerablement, passant del 15,5% apuntat per l'EPA a una taxa "real" del 20,9%. Es tracta, apunten, d'una de les taxes "més altes de tota la sèrie històrica considerada, juntament amb les assolides els tercers trimestres de 2012 i 2013".

També són "clarament més negatives que a Catalunya": les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona se situarien, així, 2,2 punts per sobre de la mitjana catalana. Una contracció de l'ocupació que hauria estat general a tots els sectors, excepte la construcció, i s'hauria notat especialment en el sector primari i la indústria. La patronal alerta, en aquest context, que aquest deteriorament de les xifres del mercat de treball i el fet que encara no s'hagi recollit l'impacte dels treballadors en situació d'ERTO en la metodologia de l'EPA fa preveure un nivell d'atur "devastador" per als pròxims trimestres de 2020 i 2021.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  06 de Novembre de 2020

Números i estadístiques...

Podem posar la mà al foc per aquestes xifres o esperem que uns altres les interpretin? Tot està en qüestió quan els estudis es fan per segons què, per segons com i segons els àmbits. Menys teories i més actuacions fermes i reals.