Els establiments turístics de la Costa Daurada central han rebut més afluència de turistes aquest mes d’agost. A l’espera de conèixer el balanç definitiu, durant la primera quinzena es van superar els 2 milions de pernoctacions -un 7% més que l’any passat- i es van registrar ocupacions superiors al 90% en hotels, càmpings i apartaments. A més, per norma general els empresaris han pogut apujar els preus i arrodonir una bona campanya després d’un 2015 força irregular. El sector se’n mostra satisfet i prudent, atès que molts turistes que han optat per visitar la demarcació de Tarragona ho han fet en detriment d’altres destinacions mediterrànies que han estat colpejades pel terrorisme. De fet, han repuntat gairebé tots els mercats estrangers tret del rus, que segueix perdent pistonada i s’ha anotat un 12% menys de visitants. A les comarques d’interior, l’ocupació s’ha situat al voltant del 70%, mentre que les cases rurals de les Terres de l’Ebre han registrat ocupacions del 80%.
L’ocupació a la Costa Daurada central també s’ha incrementat, entre un 3 i un 5%. A la Costa Daurada central els hotels han assolit durant la primera quinzena una ocupació mitjana del 93,3% que, a partir del 21 d’agost, s’ha reduït a quotes del 80%. Al seu torn, entre l’1 i el 15 d’agost els càmpings han presentat una mitjana del 91,4% i els apartaments del 90%. Un dels aspectes més apreciats pels empresaris és que han pogut vendre el seu producte a uns preus “més raonables” i han incrementat la facturació, després que l’any passat van haver d’aplicar importants descomptes per tal d’atreure més clientela. Així, el preu mitjà de l’habitació s’ha situat en els 96 euros i l’estada mitjana dels turistes ha fregat les cinc nits.
Els mercats català i espanyol s’han mantingut estables i, fins i tot, han repuntat molt lleugerament, mentre que s’ha viscut un augment molt significatiu de turisme estranger. Durant la primera quinzena d’agost, la Costa Daurada central ha rebut un 53% més de visitants irlandesos, un 40% més d’anglesos, un 18% més d’alemanys, un 12% més d’holandesos, un 11% més de francesos i un 4,7% més d’italians. L’altra cara de la moneda ha estat el mercat rus, que continua en caiguda lliure i ha reculat un 12%.
Els càmpings
Durant la primera quinzena d’agost, els càmpings de la demarcació de Tarragona han complert amb les expectatives i han registrat un 8% més de pernoctacions i una ocupació mitjana del 91,4%, lleugerament superior a la de l’any anterior. En els primers 15 dies d’agost, als càmpings s’han assolit les 919.000 pernoctacions, unes xifres que situen el còmput anual prop dels 5 milions. A falta de les dades definitives d’aquesta segona quinzena, l’ocupació s’està mantenint en la franja alta durant els darrers dies. Amb tot, la presidenta de l’Associació de Càmpings del Camp de Tarragona i l’Ebre, Berta Cabré, ha demanat prudència fins que no arribi setembre, un mes que determinarà si la temporada turística s’ha allargat i, per tant, si ha estat del tot satisfactòria.
Pel que fa al perfil del visitant, a l’agost els càmpings han registrat un descens del mercat espanyol i català (del 59% al 54,4%), que s’ha vist compensat amb un augment del mercat internacional. Especialment, es tracta de turistes de nacionalitat francesa i holandesa. A Holanda, les vacances escolars s’han retardat i això ha fet “veure clients holandesos al mes d’agost, un fet gens habitual”, ha assenyalat Cabré a l’ACN.
Bona ocupació a l’Ebre
L’ocupació a les cases rurals al mes d’agost ha rondat el 80%, un percentatge força per sobre del registrat al juliol. A més dels clients habituals, de proximitat i els que pernocten des d’una nit fins a una setmana sencera, enguany ha destacat la presència de turistes francesos. Segons el portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre), Juanjo Bel, alguns clients han manifestat que, degut a l’alerta terrorista, han canviat les seves destinacions habituals a la costa francesa per llocs “més tranquils i aïllats”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics