Dilluns, 17 de Juny de 2024

L'ascens del CF Reus comportarà un impacte econòmic de més de 5 milions d'euros a la ciutat

La Cambra de Comerç ha presentat aquest dimarts l'estudi d'impacte econòmic de l'equip roig-i-negre a Segona Divisió.

30 d'Agost de 2016, per Josep Gallofré
  • Presentació de l'estudi de l'impacte econòmic de l'ascens del CF Reus

    Josep Gallofré

Que el CF Reus Deportiu competeixi enguany a la categoria de plata comportarà un impacte econòmic a la ciutat de 5.172.937 euros. És una de les principals dades extretes de l'estudi que ha fet la Cambra de Comerç de Reus i que ha estat presentat aquest dimarts. La metodologia emprada se sustenta en el càlcul de quatre factors determinants: Efecte directe, indirecte, de transferència de pressupost i mediàtic.

Pel que fa a l'efecte directe,  l'estudi calcula una dada estimada de 3.500 espectadors per partit a l'Estadi Municipal. Un 74% correspondrien a abonats, un 10% a invitacions i passis de cortesia i un 16% a càrrec directe d'espectadors que no són abonats. D'aquests últims, es calcula que el 40% procedeixen de poblacions que no són Reus ni la seva àrea de proximitat. Aquest fet suposarà una mitjana de 230 espectadors de fora de la ciutat, amb un total de 4.830 assistents de fora vila durant la temporada.

Del nombre d'assistents forans -entre integrants de la plantilla rival, àrbitres, periodistes i aficionats- destaca que com a mínim un 15% pernocta una nit a la ciutat amfitriona del partit. D'aquesta forma, s'estima que els ingressos dels hotels per temporada són de 289.850 euros. Pel que fa a restauració, un dels altres sectors beneficiats per l'afluència d'aficionats i professionals, generarà una despesa de 108.570 euros. Pel que fa a comerç, bars, cafeteria i transport, l'estudi distingeix els partits celebrats en dia laborable dels disputats en diumenge. L'estimació de les despeses d'un encontre que no sigui diumenge serà de 143.520 euros, mentre que en festiu, 49.680. D'aquesta forma, s'estima que el resum d'ingressos per temporada per assistència forana és de 621.776 euros.

L'impacte dels seguidors locals

L'afluència més gran d'aficionats per l'ascens a Segona del club local també té la seva repercussió en l'impacte econòmic. Així, la despesa total dels seguidors locals serà de 589.785 euros.

L'efecte indirecte mesura l'increment generat per la despesa més gran directa, calculada sobre l'economia de la demarcació. Aquest té també repercussió en altres branques productives. L'estudi va recórrer al model inpunt-output, que estudia les relacions de dependència entre les diferents unitats de producció d'un territori, i l'import generat és de 280.234 euros.

En referència a l'efecte transferència del pressupost, el de l'actual temporada ascendeix a 5.500.000 euros, un increment de 2,9 milions d'euros respecte al de la passada temporada. A més, tal com assegura l'estudi de la Cambra de Comerç, totes les partides d'ingressos es veurien substancialment incrementades. El càlcul de l'impacte de l'efecte de transferència del pressupost s'obté aplicant el 20% al resultat de la diferència entre el pressupost del club a Segona Divisió i a Segona Divisió, una xifra que dóna el resultat de 580.800 euros.

Pel que fa l'efecte mediàtic, l'estudi ha tingut com a referència el cas de la SD Eibar, de Primera Divisió. Segons un estudi realitzat per Kantar Media, en el primer trimestre del 2016 només en premsa escrita s'han recollit 2.279 notícies del club basc, amb un impacte d'audiència de 976.668.000. Segons la Cambra, resulta complicat calcular l'efecte mediàtic, a causa de les nombroses variables que el condicionen. Tot i això, s'estima que sigui al voltant de 3.101.142 euros.

Generar oportunitats amb empreses del territori

Pel president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, l'ascens del CF Reus és una gran oportunitat "pel que pot representar per a les empreses de la ciutat i del territori". Sanromà ha anunciat que la setmana passada el club reusenc i la corporació van iniciar contractes per treballar conjuntament per tal de relacionar empreses de la zona amb altres de l'Estat espanyol per "generar sinergies". "És un bon trampolí i ja hem començat a treballar en aquesta direcció", ha expressat el president de la Cambra.

En la mateixa línia s'ha manifestat el president del CF Reus, Xavier Llastarri, el qual ha reconegut que "hi ha un ventall d'oportunitats més enllà de l'àmbit esportiu". Llastarri ha afegit que, encara, molta gent "no és conscient d'aquest fet".

Per la seva banda, el màxim accionista del CF Reus Deportiu, Joan Oliver, ha explicat que en tres anys hi ha hagut una inversió de 5 milions d'euros, "i per ara ens n'estem sortint". "El futbol és un negoci, i no només de recursos financers, sinó també d'altres elements intangibles", ha expressat Joan Oliver. A més, el representant de l'entitat ha reconegut que les xifres són importants, però que cal anar més enllà i "saber aprofitar els efectes de l'ascens del CF Reus". El regidor d'Esports de l'Ajuntament de Reus, ha reafirmat el compromís del consistori amb l'equip reusenc.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Salvat - Reus  30 d'Agost de 2016

Ramon Salvat - Reus

No es pot negar que avui per avui, el futbol es un generador de moviment econòmic importantíssim a tota Europa. La Segona en que milita el Reus Deportiu, es una de les competicions europees mes importants d’aquest esport , i aquest informe presentat no es, ni de lluny, i al meu criteri, irreal. Cal demanar que l’experiència es consolidi i que tots el reusencs donem de la manera que ens sigui possible suport al projecte, sense esperar que l'administració local faci mes del que ja fa.

Pere  30 d'Agost de 2016

Las principales entidades tienen que implicarse muy directamente

todo esto es muy relativo, lo cierto es que si queremos que nuestro Reus se consolide de una vez por todas en la categoría de plata y quien sabe la de oro, nuestro ayuntamiento tiene que implicarse mucho mas, lo que necesitan es mas dinero Sr. Cervera, no es suficiente con lo que hacen y tienen que recordar que unos señores de fuera están exponiendo su patrimonio para hacer del reus un club muy respetado, apoyen con mas dinero

Reportatges