Dimecres, 17 d'Abril de 2024

La demarcació de Tarragona registra el creixement d'ocupació més fort de Catalunya en el període 2019-2022

Les exportacions assoleixen un màxim històric el 2022 i el nombre de turistes es recupera a la Costa Daurada i creixerà aquest 2023

11 de Juliol de 2023, per Josep Cartanyà
  • Una imatge de la presentació de la memòria, durant l'acte que ha tancat el tinent d'alcalde Josep Baiges

    Josep Cartanyà

La Memòria Econòmica de Tarragona 2022 ha estat presentada aquest dimarts a la Cambra de Comerç de Reus per la seva directora, Carme Poveda, juntament amb Sergi Novo de Clúster TIC Catalunya Sud, que ha presentat l’article monogràfic Les TIC com a palanca de competitivitat empresarial al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

L’acte ha estat presidit pel president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, i ha comptat amb la participació online de representats de les cambres de Valls, Tortosa i Tarragona. La directora d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, Carme Poveda, ha explicat que el balanç econòmic conclou que el PIB de la demarcació de Tarragona va créixer un 4,5% el 2022, impulsat sobretot pel sector serveis.

Les exporracions van assolir un màxim historic i van créixer un 5,4%. Pel que fa al nombre de turistes, a la Costa Daurada es van recuperar les xifres prepandèmia amb un nivell rècord de 2,71 milions. El president de la Cambra de Reus, Jordi Just, s'ha mostrat satisfet per les xifres econòmiques i d'ocupació del territori, tot i que ha admès que aquest optimisme encara no es respira al carrer: "La sensació no és tan positiva com les dades reals ens apunten", ha apuntat.

Just també ha volgut fer valer la tasca a favor de la digitalització de les empreses que s'està fent des de la Cambra i ha felicitat la tasca feta pel Clúster TIC Catalunya Sud, nascut a Reus, durant aquests 10 anys.

 

Perspectives positives per al 2023

 

Pel que fa a les perspectives del 2023, Carme Poveda ha destacat que el sector turístic "supera les xifres de visitants en aquests cinc primers mesos de l'any, en comparació amb l'any passat" i ha avançat que, fins al mes de maig, ja s'observa un increment important del turisme estranger (9,6%) i també del nacional (2,8%), la qual cosa fa preveure que serà una temporada turística molt positiva.

En matèria d'ocupació, la directora de la memòria ha explicat que, fins al mes de maig, "tenim molta estacionalitat, en comparació amb l'any anterior" i ha remarcat que el maig de 2023 es manté el màxim històric d'ocupació, que seguirà a l'alça aquest estiu.

Tot i així, Carme Poveda ha dit que "esperem que aquest dinamisme vaig de més a menys en la part final de l'any", a causa del menor creixement de les exportacions i, sobretot, per l'efecte pujada dels tipus d'interès.

 

Josep Baiges es retroba amb la Cambra

 

Un dels moments més esperats ha estat el tancament de l'acte, que ha anat càrrec del segon tinent d'alcaldessa de Reus, Josep Baiges, que hi ha assistit en representació de l'alcaldessa Sandra Guaita, que ha recordat amb emotivitat la seva etapa anterior com a secretari de la corporació cameral.

Baiges ha elogiat la tasca del president Jordi Just al capdavant de la Cambra, que ha fet possible "una Cambra que ens prestigia i ens posiciona com a ciutat a nivell del territori".

BALANÇ 2022

L’economia del territori registra un creixement molt intens el 2022, per segon any consecutiu

Segons estimacions pròpies, l’economia de la demarcació de Tarragona ha crescut un 4,5% interanual, un punt menys que la mitjana catalana. Aquesta evolució força positiva dona continuïtat al creixement de 2021 (6,9%) i és resultat de la recuperació del sector serveis, especialment del turisme, així com dels bons resultat del sector exterior i de l’activitat industrial, que ha mostrat una forta resiliència a la crisi energètica i de subministraments. Per sectors, segons l’Enquesta de Clima Empresarial, la marxa dels negocis ha evolucionat favorablement a la construcció i a la resta de serveis, mentre que a la indústria s’ha estancat i al comerç s’ha mantingut en terreny negatiu.

El 34% de l’ocupació creada entre finals de 2019 i 2022 es concentra en el sector públic (inclòs sanitat) i el 21% a la indústria i construcció

El mercat laboral ha tancat el 2022 amb un màxim històric de 307.365 afiliats (2,2% més que el 2021). Durant el període 2019-2022, l’ocupació ha crescut un 5,7% a Tarragona, per sobre del 4,8% al conjunt de Catalunya. Aquest major dinamisme del mercat laboral s’explica pels serveis i la indústria, que han tingut un millor comportament a la demarcació. De fet, el 27% de l’ocupació total creada en el sector industrial a Catalunya els darrers tres anys es concentra a Tarragona, reforçant el paper estratègic industrial del territori.

A més, les dades d’afiliacions dels primers cinc mesos de l’any 2023 confirmen el bon inici d’any en el mercat laboral de Tarragona. Les 341.450 afiliacions de maig són un 2,7% superior a la xifra del mateix més de l’any anterior.

Creixement rècord de les exportacions de Tarragona el 2022, tot i la crisi energètica

El 2022 les exportacions (en valor) han augmentat un 5,4% i les importacions un 24,8% –ambdues assolint xifres rècord des de l’inici de la sèrie disponible de 10.487 i 17.835 milions d’euros respectivament. Amb tot, el dèficit comercial s’ha ampliat el 2022. El nombre d’empreses exportadores regulars a Tarragona augmenten un 2,3%, fins a les 1.089 empreses. El primer sector exportador que és el químic, amb un pes del 43% sobre les exportacions tarragonines totals, ha experimentat un increment del 16,4% interanual (en valor).

El segon sector exportador és el d’altres béns d’equipament, amb un pes del 7% i un creixement de l’11,2%. Les exportacions de petroli i derivats, el tercer sector més important, ha patit una davallada del 50,7% fruit de la rebaixa del preu i la crisi energètica. Els primers quatre mesos del 2023, ha continuat la tendència positiva amb un creixement interanual acumulat de l’1,3%, però lluny del 18,1% observat per al conjunt de l’economia catalana.

La Costa Daurada va tancar el 2022 amb un nombre de turistes un 3% superior al nivell prepandèmia

El 2022 la Costa Daurada va tenir gairebé 2.714 mil turistes allotjats en hotels, un 2% més que el 2019.

A les Terres de l’Ebre hi va haver 301,6 turistes, pràcticament el 100% que hi va haver el 2019. Aquests percentatges de recuperació estan per sobre de la mitjana catalana (92%). En els primers cinc mesos de 2023, el nombre de turistes allotjats en hotel a la demarcació supera en un 5,4% la xifra del mateix període de 2019. Aquest creixement és més positiu que l’1,3% registrat al conjunt de Catalunya.

Destaca que tant el turisme nacional com l’estranger superen les dades de prepandèmia. Les previsions per al 2023 són optimistes i s’espera arribar a noves xifres rècord.

 

Les TIC al territori

 

El sector tecnològic porta una dècada creixent per sobre de la mitjana i s’ha posicionat com una àrea clau per al desenvolupament territorial i la transformació d’altres sectors essencials com la química, el turisme, l’agroalimentari, el logístic i els serveis a la indústria. Segons el darrer estudi sobre talent TIC al territori, fins al tercer trimestre de 2022 es van identificar prop de 800 ofertes de feina per a perfils estricament TIC, el 17% de les ofertes TIC de tota Catalunya.

Les ciutats de Reus i Tarragona lideren el volum d'ofertes TIC, però, atesa la naturalesa de la regió, és preferible analitzar-ho amb una perspectiva de l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona, la qual reuneix tots els factors necessaris per esdevenir un potent Hub Tecnològic complementari a Barcelona i destacat al Sud d'Europa. Sergi Novo, Clúster Mànager del TIC Sud, ha destacat que “les TIC són la palanca clau per a la competitivitat empresarial i des del sector poden ajudar a les empreses a millorar la seva eficiència, productivitat i a generar noves oportunitats de negoci”.

En aquest sentit, ha posat especial èmfasi en la necessitat d’invertir en formació i capacitació per atreure i retenir talent tecnològic al territori i “poder fer front a la demanda de les empreses del sector tecnològic i donar resposta a la resta de sectors productius”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics