Divendres, 19 d'Abril de 2024

La demarcació de Tarragona torna a créixer el 2014, però a un ritme inferior que la resta de Catalunya

Els bons resultats del sector manufacturer impulsen l'economia del Camp, mentre que l'Ebre es ressent d'un mal any energètic

03 de Novembre de 2015, per ACN
  • El catedràtic d'economia aplicada de la UAB, Josep Oliver, atenent els mitjans de comunicació a Tarragona

    ACN

La demarcació de Tarragona va sortir de la recessió el 2014 i va tancar amb valors de creixement del 0,05%, segons l'Anuari Econòmic Comarcal 2015 de CatalunyaCaixa. De fet, el territori es va quedar a la cua en termes d'avenç de l'activitat, ja que Catalunya va créixer un 1,5% de mitjana. El Camp de Tarragona (1,1%) va sostenir el creixement gràcies als bons resultats del sector manufacturer, mentre que el mal any energètic va perjudicar les Terres de l'Ebre (-2,38%). La Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Tarragonès van ser les comarques amb pitjor dinàmica a nivell català i amb un valor afegit brut (VAB) negatiu, mentre que el Baix i l'Alt Camp van assolir els millors registres de la demarcació.

L'any passat vam deixar enrere la segona recessió, iniciada el 2011, i enguany serà el de la consolidació de la millora. Així de contundent s'ha manifestat aquest dimecres a Tarragona el catedràtic d'economia aplicada de la UAB, Josep Oliver, durant la presentació de l'Anuari Econòmic 2015 de CatalunyaCaixa, que revela que l'economia de la demarcació va tornar a créixer el 2014, per primer cop en tres anys, però que ho va fer a un nivell molt inferior al de la resta de Catalunya, amb un increment del valor afegit brut (VAB) de tot just el 0,05%.

Els resultats, però, presenten un elevat component de dispersió territorial entre el Camp i l'Ebre. El Camp de Tarragona va registrar un creixement del VAB de l'1,1%, empès pels bons resultats del sector manufacturer. Segons Oliver, aquest àmbit i els serveis privats són els que hauran de fonamentar la base del model econòmic del territori, ja que ni els serveis públics ni la construcció no tornaran a liderar el creixement ni presenten tanta solidesa. Per contra, les Terres de l'Ebre van registrar un retrocés del VAB del 2,8%, sobretot per un mal any a nivell energètic.

Si es posa la lupa en la variació interanual del VAB per comarques, el Baix Camp (3,37%), l'Alt Camp (2,57%) i el Montsià (1,77%), van registrar els increments més significatius, per davant del Baix Ebre (1,23%), el Baix Penedès (0,97%), el Priorat (0,93%) i la Conca de Barberà (0,88%). A la cua de la demarcació i, de fet, de Catalunya, es van situar el Tarragonès (-0,53%), la Terra Alta (-2,37%) i la Ribera d'Ebre (-7,22%). Cal tenir en compte que, des del 2010 les Terres de l'Ebre acumulen una davallada de més del 10% i el Camp de Tarragona del 2,2%, deixant la mitjana de la demarcació en un descens del valor afegit brut del 4,3%.

En l'àmbit del sector primari, el conjunt de la demarcació va retrocedir un 0,88%, amb un increment del 0,98% a l'Ebre i un retrocés del 3,19% al Camp. Els bons resultats dels sectors de l'oli (+18,10%), la fruita seca (+17,96%), la fruita fresca (13,96%) o els cítrics (+9,57%), no van poder neutralitzar la contracció dels sectors del vi i most (-9,99%), dels cereals (-6,85%) o, ja en l'àmbit ramader, del porcí (-4,14%).

La recuperació industrial registrada a Catalunya tampoc no es va reflectir en resultats netament positius per a la demarcació. Tot i els increments de la química, de les indústries alimentàries i d'altres produccions manufactureres com el cautxú, la fusta i el paper, la reducció de les produccions energètiques (-3%) van situar el balanç de la demarcació en un -0,24%, per l'elevat pes del sector energètic en els resultats industrials.

A nivell territorial, la dinàmica manufacturera va impulsar el Camp de Tarragona a créixer un 3,3%, mentre que la menor producció energètica a les Terres de l'Ebre va deixar la taxa interanual del sector industrial en un -5,72%. El Baix Camp (6,53%) i l'Alt Camp (3,86%) van registrar els increments més significatius del VAB industrial, mentre que la Terra Alta (-3,33%) i la Ribera d'Ebre (-8,11%) van ser les comarques que en van sortir més malparades.

La de Tarragona va ser l'única demarcació catalana on l'àmbit de la construcció va registrar un augment d'activitat, de l'1,24%,  tot i que el nombre d'habitatges iniciats va tocar fons, segons Oliver, amb tan sols 226 unitats -davant les 24.833 del 2006-, i el nombre d'afiliats al sector va seguir caient (-5,12%). Per tipus d'activitat, l'any passat va destacar l'augment de prop del 5% de la finalització d'edificis i la rehabilitació, sobretot pel pes del Camp de Tarragona. Malgrat tot, el sector acumula una davallada de més del 30% des del 2010.

En l'àmbit terciari, malgrat la millora del comerç (3%), el sector es va mantenir pràcticament igual que l'any2013. Cal destacar un creixement nul del sector de l'hostaleria i un retrocés de més de dos punts de les activitats immobiliàries, dos dels àmbits terciaris amb més pes al territori, només per darrere del comerç. A més, cal sumar-hi uns mals resultats turístics per a la marca Costa Daurada, que va registrar un 2% menys de pernoctacions.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics