Diumenge, 16 de Juny de 2024

La FCAC reclama el compromís dels ajuntaments perquè la proliferació de projectes energètics no 'sacrifiqui' sòl agrari

Les cooperatives adopten un decàleg sobre la implantació d'energies renovables en entorns agraris

10 de Març de 2021, per ACN
  • La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) adopta un decàleg sobre com implantar les energies renovables a l'espai agrari

    Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha adoptat un decàleg sobre la implantació d'energies renovables a l'espai agrari. El document estableix els elements que les administracions públiques haurien de tenir en compte davant l'actual proliferació de grans projectes d'energia fotovoltaica o eòlica en entorns agraris i zones de regadiu del país. Des de la FCAC busquen ara el compromís dels ajuntaments, després d'haver obtingut la complicitat del Govern i en concret de les conselleries competents en canvi climàtic, territori, agricultura i energia, assenyalen des de l'entitat. Les cooperatives agràries tenen presència a gairebé 300 municipis i un 80% de les comarques catalanes.

El responsable de medi ambient de la FCAC, Antoni Galceran, defensa que el Govern i els ajuntaments rurals "han d'impulsar una gestió eficient dels recursos públics que no impliqui sacrificar el sòl agrari de manera descontrolada". "El sector és clarament favorable a l'ús de les energies renovables per fer front als reptes del canvi climàtic, però urgeix una planificació territorial més coordinada i global que respecti la normativa vigent de protecció del medi i que no alteri una activitat agrària que s'ha demostrat estratègica per a la producció sostenible d'aliments", afirma.

El 'Decàleg sobre energies renovables i sector agrari' adoptat per la FCAC expressa el suport del cooperativisme agrari a les energies renovables i gran preocupació pels efectes del canvi climàtic. També aposta per la transició energètica i impuls de les energies renovables "sense sacrificar l'element indispensable per a la producció d'aliments que és el sòl agrari".

Tot i això, les cooperatives adverteixen de l'"alteració negativa sobre l'activitat agrària de nombrosos dels actuals projectes d'energies fotovoltaiques" i afirmen "perdre els sòls més fèrtils seria una gran irresponsabilitat com a societat". A la vegada, la FCAC considera que la implantació de projectes d'energies fotovoltaiques en terrenys en què l'Administració ha invertit grans recursos per a la seva transformació en regadius eficients "suposaria una gestió nefasta dels diners públics".

Per això, les cooperatives agràries reclamen limitacions de la normativa vigent a l'ús del sòl agrari i la necessitat de protegir-lo; prioritzar la instal·lació d'energia fotovoltaica a superfícies amb menor impacte per a la societat; apostar per projectes a "escala local" i que el territori participi en el plantejament en igualtat d'oportunitats, i també demana una major planificació territorial tenint en compte una millor coordinació entre les diferents administracions implicades. Finalment, la FCAC expressa en el decàleg la seva aposta per "un plantejament de gran maduresa per a fer front d'una manera ordenada a aquest gran repte".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges