Diumenge, 18 d'Abril de 2021

La Generalitat recapta un 8% més d'impostos durant 2014 a la demarcació

Successions i Donacions, la taxa turística o els tributs vinculats amb l'habitatge incrementen els ingressos fins als 100,60 MEUR

11 de Març de 2015, per ACN
  • La recaptació d'impostos per part de la Generalitat arreu de Catalunya va pujar en un 5,5% durant el 2014, en part gràcies als ingressos dels tributs derivats del sector immobiliari

    ACN

  • Banyistes a la platja llarga de Salou, en un dia entre setmana del mes de juliol.

    ACN

La Generalitat va recaptar 100,60 MEUR en impostos al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre durant el 2014, un 8,44% més que l'any anterior. En gran part, aquest augment s'explica per tres causes (o tributs, parlant en propietat). Successions i Donacions, la taxa turística i els impostos vinculats amb l'habitatge de segona mà van incrementar recaptació, atenuant així la caiguda d'ingressos d'altres gravàmens (com Patrimoni o grans establiments comercials). Del llistat d'impostos propis i cedits per l'Estat, destaca el creixement dels relacionats amb el sector immobiliari. No només perquè el mercat va donar símptomes de millora, sinó també pels canvis en el gravamen introduïts pel Govern.

Dades a Catalunya

La Generalitat va recaptar 2.276,07 MEUR en impostos durant el 2014, un 5,54% més que l'any anterior. En gran part, aquest augment s'explica pels ingressos d'aquells tributs vinculats amb l'habitatge, que en global van pujar fins a un 23%. El motiu d'aquest increment és doble. D'entrada, perquè l'any passat es van vendre més pisos de segona mà, però també perquè el Govern havia incrementat del 8 al 10% el tipus de l'impost que grava aquestes operacions. De tot el llistat de tributs propis i cedits per l'Estat, entre els que van incrementar recaptació hi ha Successions i Donacions o la taxa turística. Per contra, a l'altra banda de la balança s'hi troben Patrimoni o grans establiments comercials.

L'any passat, la Generalitat va ingressar 2.276.074.270,22 euros procedents dels tributs propis i dels cedits per l'Estat. Dins el primer bloc s'hi troben l'impost sobre grans establiments comercials, el gravamen de protecció civil i la taxa turística. Dins del segon, els tributs que fan referència al sector immobiliari, Patrimoni, Successions i Donacions i els que es graven sobre el joc.

Si es miren els números globals, l'any passat les arques públiques van recaptar 119,54 MEUR més que al 2013. Traslladada aquesta xifra en percentatges, això suposa un increment del 5,54% respecte l'exercici anterior (aleshores, es van recaptar 2.156.530.322,98 euros).

A diferència d'altres anys, en què impostos com Patrimoni (per l'amnistia fiscal) o grans establiments comercials (per la sentència del TC) havien contribuït a engruixir la recaptació, aquest 2014 les raons de l'increment s'han d'anar a buscar al sector immobiliari. I és que, en global, els ingressos dels tributs que graven la compravenda de pisos (Actes Jurídics Documentats i Transmissions Patrimonials) es van enfilar un 23%, situant-se en 1.243 MEUR.

Econòmic i polític

L'any passat va ser el primer, d'ençà que va començar la crisi, que Transmissions i Actes Jurídics van tancar l'any en positiu. Al darrere, però, hi ha un doble motiu: el primer és econòmic i el segon, polític. Per una banda, el mercat va començar a donar símptomes de millora, i la compravenda d'habitatges de segona mà va repuntar (a Catalunya es van fer un 18% més d'operacions).

Això, de retruc, es tradueix en més ingressos tributaris. Si es venen i compren més pisos de segona mà (l'obra nova va continuar en declivi) es recapta més. Però apart, aquí també s'ha de tenir en compte l'increment del gravamen del 8 al 10% que el Govern va aplicar el juliol del 2013 a l'impost de Transmissions Patrimonials (referit a les compravendes d'habitatge usat).

La modificació del tipus es va fer per posar en línia l'impost de transmissions amb l'IVA dels habitatges nous, amb l'objectiu de no distorsionar el mercat de primera i segona mà. I aquest canvi de percentatge, a efectes fiscals, també s'ha traduït en més recaptació.

Dins el llistat de tributs propis i cedits, també n'hi ha d'altres que augmenten els ingressos d'un any per l'altre. En concret, al llarg del 2014, la recaptació de l'impost de Successions i Donacions va enfilar-se un 4,72% (312,43 MEUR) i la taxa turística ho va fer en més d'un 17% (40,49 MEUR).

Patrimoni i grans establiments, a la baixa

Per contra, a l'altra banda de la balança s'hi troben impostos com el de Patrimoni i el de grans establiments comercials. Després de l'amnistia fiscal, que va fer aflorar -i molt- els seus ingressos, la recaptació de Patrimoni va baixar un 22,82% durant l'any passat (passant de 558,53 a 431,05 MEUR).

De totes maneres, però, en el cas d'aquest impost, aquesta diferència es deu més a un motiu comptable que no a cap altre. I és que, dins els 558,53 MEUR imputats al 2013 n'hi ha uns 100 que corresponen a l'exercici anterior (és a dir, al 2012).

Pel què fa a l'impost de grans establiments comercials, aquí la davallada de recaptació ha estat del 46,88% (passant dels 57,17 a 30,36 MEUR). De totes maneres, però, la del 2014 no és la xifra que s'ha d'acabar ingressant anualment per aquest tribut que paguen les grans superfícies. I és que, segons el cens de la Generalitat, la recaptació s'hauria de situar en uns 17 MEUR.

El que passa és que, de moment, amb aquest tribut encara s'arrosseguen endarreriments acumulats. Unes quantitats que es van poder començar a cobrar el 2012, un cop el Tribunal Constitucional (TC) va fallar a favor de la Generalitat en el litigi que hi havia obert, i que ara s'ha traslladat a Europa.

Les dades de recaptació també recullen una conseqüència de la crisi econòmica: que la gent es gasta menys diners en casinos i bingos. I és que els ingressos procedents dels Tributs sobre el Joc han caigut un 2,59% (passant dels 196,71 als 191,61 MEUR). Per contra, però, dins aquest grup, repunten els tributs sobre rifes i apostes (aquí, la recaptació augmenta un 16%, dels 225.800 euros als 263.900).

Per últim, l'estadística també recull que al 2014 les arques públiques catalanes van ingressar 2,6 MEUR per l'impost dels dipòsits bancaris i 23,8 MEUR pel gravamen de protecció civil (un tribut que paguen, entre d'altres, les indústries que fabriquen matèries perilloses o bé les companyies elèctriques).

Dels 2.276,07 MEUR en impostos propis i cedits que va ingressar la Generalitat, per demarcacions, a les comarques de Barcelona es van recaptar 1.974,96 MEUR; a les de Girona, 149,73 MEUR; a les de Tarragona, 100,60 MEUR, i a les de Lleida, 47,54 MEUR.

El llistat de tributs propis que recapta la Generalitat augmentarà en propers exercicis. I és que també entraran en joc els impostos ambientals impulsats pel Departament de Territori, que ja s'han aprovat al Parlament, i dels quals ara se n'ha de redactar el reglament.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital banyistes

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges