Dilluns, 04 de Novembre de 2024

La tercera edició dels Premis BASF reconeix els nous líders a Economia Circular

17 de Novembre de 2021, per Reusdigital.cat
  • Foto de família dels guanyadors

    Cedida

Els 3rs premis BASF a la millor pràctica d'Economia Circular a l'estat han estat lliurats en un acte que ha comptat amb la participació de Joan Capdevila, president de la Comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats, qui ha realitzat la inauguració de l'esdeveniment; Carles Navarro, director general de BASF a l'estat i Marc Gómez, president del Club d'Excel·lència en Sostenibilitat.

L'objectiu dels premis "és reconèixer aquells projectes o investigacions que, basats en l'economia circular, contribueixin o tinguin el potencial de contribuir substancialment al desenvolupament de la competitivitat empresarial del nostre estat, amb especial atenció en aquells projectes que incloguin la perspectiva de la sostenibilitat ambiental i social en el desenvolupament i objecte d'aquests", s'ha apuntat en un comunicat.

Xavier Ribera, director de comunicació, relacions institucionals i sostenibilitat de BASF, ha estat l'encarregat de donar la benvinguda i conduir l'acte. 

Pel que fa a l'administració, s'ha premiat el Ministeri per a la transició ecològica i el repte demogràfic. El Catàleg de Bones Pràctiques en Economia Circular, elaborat pel Ministeri, "constitueix una important eina per a la sensibilització i divulgació dels principis de circularitat al sector productiu. A més, permet fomentar la connexió sectorial i intersectorial mostrant casos d'èxit que puguin ser escalables i transferibles entre empreses i sectors, promovent així el creixement circular en el conjunt de l'economia", s'ha apuntat des de BASF. En tractar-se d'un fòrum de trobada del sector productiu, inclosa la R+D+i, el sector públic i el sector de l'ensenyament i la formació, "permet entrar una xarxa que referma cadenes i sistemes de valor generant vincles entre proveïdors i clients que treballin amb els mateixos criteris deconomia circular", s'ha indicat.

Pel que fa a la gran empresa, la distingida ha estat el Grupo Calvo, pel projecte Calvo Residuo Zero, que neix el 2017 i té com a objectiu principal la valorització del 100% dels residus que es generin a totes les fàbriques i oficines de Grupo Calvo. Des de la seva posada en marxa ha aconseguit la valorització de prop de 100.000 tones de residus, passant de valoritzar el 57,7% el 2018 al 91,11% el 2020. A més, el projecte compta amb altres objectius com la reducció i eliminació de plàstics d'un sol ús, que almenys el 95% dels envasos posats al mercat siguin reciclables i que el 85% dels materials tinguin un origen reciclat o certificat com a sostenible. Aquesta iniciativa s'emmarca en l'estratègia de sostenibilitat del Grup Calvo Compromiso Responsable amb 20 objectius al 2025 en els àmbits d'oceans, medi ambient i persones.

La pime premiada ha estat Too Good To Go la major aplicació que lluita contra el malbaratament d'aliments al món. "El nostre objectiu és ajudar a avançar cap a un planeta sense malbaratament d'aliments, un problema global que no sols afecta a nivell social i econòmic sinó també mediambiental", han apuntat els seus responsables. Sota el lema #LaComidaNoSeTira, l'app va aterrar a l'estat el 2018 i connecta usuaris amb milers de productors, supermercats i altres comerços d'alimentació que venen el seu excedent de menjar a preu reduït perquè no sigui desaprofitat. Ja compten amb més de 3,6 milions d'usuaris i més de 12.000 establiments que s'han unit a aquesta lluita, salvant més de 4,8 packs de menjar.

L'empresa emergent distingida ha estat Gravity Wave, fundada per Amaia i Julen Rodríguez, dos germans que, a finals del 2019, van combinar la seva passió per emprendre i les ganes de generar un impacte positiu en el medi ambient per lluitar per un objectiu comú: aconseguir uns mars lliures de plàstic. "Gravity Wave neix amb la missió de netejar el plàstic del mar, prevenir que els residus que encara es generen acabin novament a les aigües i per donar una segona vida a aquests residus, transformant-los en productes de valor i evitant així la demanda de nou plàstic. Per aconseguir-ho, involucren tots els agents de la societat, ajudant-los a comprometre's amb la sostenibilitat, a través de: la neteja de plàstic al seu nom; la compensació de la petjada de plàstic; l'organització de voluntariats corporatius i la fabricació de productes fets amb plàstic recollit del mar", s'ha explicat per part de BASF. A la categoria d'empresa emergent es va atorgar un accèsit a La Hormiga Verde. És un Centre Especial d'Ocupació que es dedica a la correcta gestió d'escombraries electròniques des de la recollida fins a la valorització com a noves matèries primeres. 

Finalment, i en el capítol de divulgació, la iniciativa premiada és Marynes Rojas-Diseño Circular (podcast). Diseño Circular és el primer podcast sobre Economia Circular i disseny en castellà. L'objectiu principal del podcast és "apropar aquests conceptes al major nombre de persones i que deixi de ser una cosa tan científica, tècnica i abstracta perquè sigui una mica més propera, impactant, amè i amb exemples reals per mostrar els beneficis de fer aquesta transformació cap a la economia circular i ensenyar que hi ha alternatives a allò de sempre. La idea del podcast neix com a conseqüència de la percepció de l'autora de trobar que gairebé tot el material existent estava en anglès, per la qual cosa va decidir que mentre aprenia i s'endinsava en aquest món compartiria tots aquests coneixements amb la comunitat en castellà", s'ha manifestat. 

Cal esmentar també el premi, en el món acadèmic, a TECNUM Navarra. El projecte Green Tecnum és un grup format per alumnat de diferents graus i cursos de Tecnun, l'Escola d'Enginyeria de la Universitat de Navarra, per aconseguir un campus més sostenible. Aquesta és una activitat extracurricular i voluntària. Al llarg del curs acadèmic van treballant diferents projectes de manera autònoma centrats a reduir la petjada ambiental del campus. A més, en aquests projectes es col·labora amb diferents entitats socials, empreses locals i organismes públics. Green Tecnun va començar el curs 2017/ 2018, creixent en activitats i nombre d'alumnes any rere any.

Les iniciatives guanyadores, així com la resta de propostes presentades, passaran a formar part de la biblioteca en línia de bones pràctiques en economia circular a l'estat, la major d'aquestes característiques i impulsada per BASF a partir dels seus premis. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics