Dilluns, 19 d'Agost de 2024

Optimisme prudent a Reus amb les dades d’ocupació

06 de Juliol de 2022, per Joel Medina
  • Xavier Pi/ACN

L’atur a Reus s’ha situat aquest mes de juny en 5994 persones: “És la millor xifra en 10 anys”, ha anunciat el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats. No obstant això, cal tenir en compte que els mesos d’estiu sempre comporten una baixada significativa en el nombre d’aturats, sovint amb contractes de temporada.

Ocupació "de qualitat"



Precisament, des del consistori són “moderadament optimistes” i “es vol fomentar una ocupació de qualitat”, segons Prats, tot i que el regidor també ha comentat que el conflicte Rússia-Ucraïna i la creixent inflació “obliga a ser una mica prudents”. Un altre dels factors que preocupen és el problema amb els aturats majors de 45 anys, 3.423 persones que representen el 57,11% del total a Reus.
 

Prats, a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus Foto: Joel Medina



És una dada que s’ha anat incrementant en els darrers mesos, i que, en paraules de Prats, “per solucionar-la és important treballar en formació i fer un esforç, cosa que jo crec que s’està fent mitjançant els estudis de necessitat i noves accions que impulsarà el Consell de l’FP”. Un Consell el reglament del qual està pendent d’aprovar pel ple municipal. El pròxim 14 de juliol hi ha prevista una sessió de treball.

Sis línies d'acció



El juny passat, la regidoria d’Empresa i Ocupació va presentar el Pla Estratègic de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació de Reus, un projecte plantejat pel període 2021-2030 que “vol promoure el desenvolupament econòmic, integral i sostenible de la ciutat”, ha expressat Prats. El pla es va dividir en projectes biennals. Per tant, ara s’està actuant en l’etapa 2021-2023. Aprofitant que fa un any que es va engegar aquesta iniciativa, des de la regidoria s’ha fet una valoració positiva del treball que s’ha fet fins ara.

Prats ha recordat que aquest pla inclou 32 accions, dividides en sis línies de treball. Quines són les que s’han dut a terme fins ara? Una de les principals és l’estudi sobre les necessitats dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de Reus. S’ha contractat una empresa especialitzada per fer-lo, i han participat 100 empreses mitjançant un qüestionari en línia.

També s’han fet 24 entrevistes a empreses que es consideren representatives, amb l’objectiu d’identificar les seves necessitats. En aquesta línia, des de l’Associació de Polígons Industrials de Reus (APIR), s’ha anat afirmant que falta sòl industrial. “S’ha encarregat un estudi dels usos industrials que inclou la prospecció de sòl industrial, i que pot comportar un canvi del POUM de la ciutat, que està fora de l’actualitat”, ha explicat Prats. Es preveu que l’estudi estigui acabat en aquest mandat, però que no es tiri endavant la modificació del POUM fins al següent.

Escola d'Oficis



La creació d’una Escola d’Oficis per combatre l’atur és una de les accions que figura amb una prioritat alta al document estratègic. En aquest sentit, l’estudi de necessitats d’aquesta futura Escola ha sortit recentment a licitació. A més, els emprenedors tenen a disposició un nou punt d’atenció, ubicat a l’edifici de l’antic hospital, al carrer de Sant Joan. Com també es crearà un punt per atendre els empresaris.

Es dirà Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE) i arribarà també en el següent mandat. Serà una oficina que tindrà l’objectiu d’agilitzar tràmits, i que haurà d’integrar la Finestreta Única Empresarial (FUE). Prats ha anunciat que, la pròxima tardor, es presentarà un altre pla en ple municipal, el d’Acció de l’Economia Social i Solidària a Reus. “Aquest projecte neix d’un procés participatiu que planteja accions per a crear i enfortir les entitats, fer-les participar en les polítiques municipals, fomentar el consum responsable i combatre la desigualtat”, segons el regidor.

Ha de servir per establir unes bases de com ha de funcionar aquest sector en el futur, mitjançant unes mesures que ja estan funcionant i d’altres que hauran d’arrencar en els anys futurs. Les línies d’actuació de l’Estratègia d’Ocupació són diverses, “i són unes accions que són a mitjà i llarg termini”. En primer lloc, millorar el posicionament i la competitivitat de les empreses de Reus, això significa que el consistori haurà de donar suport a empreses, tant grans com petites, per adaptar-se als futurs reptes.

Els fons



Consolidar sectors estratègics és una altra de les fites a les quals es vol arribar, tot i que encara s’està acabant de concretar quins són aquests sectors: “En l’estudi d’usos industrials estem recollint les necessitats de les empreses per saber cap a on ha d’anar aquest desenvolupament industrial”, ha argumentat Prats. L’any passat, quan es va presentar aquest pla, es va parlar d’apostar per anar més enllà de la ciutat.

Prats ha remarcat que “existeix l’espai de la Cessetània, on s’han incorporat diferents agents de tot el territori”. En aquesta línia, el regidor ha comentat que “això permetrà engegar projectes en l’àmbit territorial”. Quant al pressupost, està diluït en diverses regidories. Els recursos que s’estan utilitzant, de moment, surten del pressupost ordinari de la regidoria d’Ocupació i Empresa, i també dels fons de l’Estratègia d’Ocupació, que són de 810.000 euros.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges