Divendres, 29 de Març de 2024

Pedro Caro: ‘L’FP Dual afavoreix l’empresa i l’alumnat’

24 de Març de 2021, per Redacció
  • Una imatge de Caro

    Cambra de Comerç de Reus

El professor de l'Institut Baix Camp Pedro Caro ha estat l'encarregat de la primera sessió de les Jornades de Difusió FP Dual organitzades per la Cambra de Comerç de Reus i aquest centre formatiu reusenc. L'FP Dual és la modalitat de formació professional en la qual l'estudiant es converteix en aprenent i combina la formació en el centre educatiu amb l'activitat de l'empresa. Els seus objectius és millorar el procés d'aprenentatge dels estudiants de formació professional; establir una major corresponsabilitat entre els centres de formació professional i les empreses, i adequar la formació professional a les necessitats de les empreses.

De forma molt detallada i entenedora, Pedro Caro ha exposat quin és el funcionament d'aquest model de formació, del qual segons ell, en surten "beneficiats tant l'empresa com l'alumnat". Pel que fa a les empreses, poden incorporar personal qualitat i format en els seus processos, crear una pedrera d'aprenents, facilitat el relleu generacional i contribuir a la política empresarial de responsabilitat social corporativa. I l'alumne, pot millorar el seu currículum professional, afavorir la incorporació al món laboral com a aprenent qualificat i rebre formació específica adaptada al lloc de treball.

Quant a la selecció de l'alumnat, Caro ha apuntat que l'equip docent fa una primera selecció i decideix quin alumnat és apte per fer l'FP Dual en funció de l'expedient acadèmic, la iniciativa, els companys i el professional. I a partir del currículum, una entrevista personal i l'assessorament del tutor del centre, l'empresa fa la selecció definitiva de l'alumnat que creu que pot encaixar en el seu perfil. Durant l’estada, l'alumnat té un tutor al centre i un a l'empresa, ha apuntat.

El professor ha explicat també quin és el funcionament un cop el centre formatiu i l'empresa han arribat a un acord. L'alumne pot fer fins a 1.000 hores de pràctiques durant tot el curs, distribuïdes en dues fases. La primera, una fase d'adaptació de 100 hores, no remunerades i amb una assegurança escolar. I una segona, la fase dual, de 900 hores retribuïdes en una primera part (450 h) amb el 60% del salari mínim interprofessional i l'altra meitat amb el 70%. En aquesta fase, l'aprenent és donat d'alta de la Seguretat Social com a becari, amb una bonificació total de les quotes. El seguiment i la valoració de l'aprenent es fa de forma conjunta entre les dues parts.

Pedro Caro ha tancat la intervenció apuntant els horaris que els alumnes poden fer l'FP Dual, deixant clar que els centres formatius "sempre s'adeqüen a les necessitats de les empreses".

En la presentació de la jornada, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha destacat “el compromís de la Corporació amb la FP Dual” i la importància de “recuperar la figura històrica de l’aprenent tant vinculada al nostre teixit empresarial”.

Per la seva banda, el director de l’Institut Baix Camp, Josep Lluís Queralt, ha ressaltat que cal que “l’alumnat adquireixi competències acadèmiques i professionals i la Dual ofereix tots aquests beneficis per la formació i el món empresarial”. Per aquest motiu, segons Queralt, “la col·laboració amb la Cambra és un puntal, necessitem estar amatents al que necessita el teixit empresarial de les nostres comarques”.

Les empreses participants a la jornada virtual han pogut també resoldre els seus dubtes directament amb el professor de FP Dual, Pedro Caro i amb Blanca Cabré, docent de l’INS Baix Camp i vocal de la Cambra de Reus. Cabré ha posat èmfasi en els bons resultats aconseguits fins ara a través d’aquest tipus de formació. “L’experiència és molt positiva perquè les empreses tenen un any per veure com funciona aquella persona, formar-la i tenir el feedback de la seva formació”, ha afegit.

Amb aquesta jornada, la Cambra de Comerç de Reus ha pogut fer arribar de manera àgil i directa informació pràctica a les empreses sobre el procés de sol·licitud d’alumnes. Des de l’INS Baix Camp remarquen que el mes de març és el millor moment per sol·licitar els diferents perfils als centres formatius per tal de poder incorporar ja alumnes a l’empresa durant el mes de juny.

En la mateixa línia, la Cambra està treballant en l’organització de la tercera edició de la fira FP Dual, que se celebrarà de manera virtual el proper 4 de maig. La Fira permetrà recórrer els estands de les empreses i instituts participants, així com conèixer a fons l’oferta de FP Dual. A més els assistents podran participar d’un cicle de conferències sobre aspectes d’interès d’aquesta formació.

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics