Unió de Pagesos considera que el Govern "ha fet un ús abusiu de la seva capacitat de dictar normes provisionals amb rang de llei en cas d'una necessitat urgent i extraordinària" després de l'aprovació de la creació del fons cooperatiu que ha de servir per garantir els dipòsits a les seccions de crèdit de les cooperatives agràries. Pel sindicat, aquesta norma extraordinària "suposa una imposició legal per als dipositaris de les cooperatives, un sector minoritari en l'economia catalana". Unió de Pagesos considera que cal deslligar el rescat de les cooperatives amb secció de crèdit que actualment estan en una situació delicada, mitjançant l'establiment d'un fons de rescat i d'un fons de garantia "amb plenes garanties" de dipòsits en les seccions de crèdit de les cooperatives. Unió de Pagesos ha fet arribar el seu posicionament als grups parlamentaris sobre el fons de garantia de dipòsits a les seccions de crèdit de les cooperatives, tenint en compte que el 8 de juny està previst el debat i votació de la convalidació del Decret llei 2/2016, de 17 de maig, de modificació de la Llei 6/1998, de 13 de maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives al Ple del Parlament.
L'organització agrària recorda que el Govern disposa, des de fa més de 30 anys, de les competències per actuar en cas de que les cooperatives amb secció de crèdit s'apartin en la seva gestió de la legalitat i posin així en risc els dipòsits dels seus socis i la viabilitat de les pròpies entitats. Per això, Unió de Pagesos considera que aquesta norma extraordinària "suposa una imposició legal per als dipositaris de les cooperatives, un sector minoritari en l'economia catalana".
El sindicat defensa que els grups parlamentaris han de convalidar aquest decret llei, però han de demanar la seva tramitació posterior com a llei ordinària "per tal de revertir la situació de desconfiança i inseguretat jurídica generada pel Govern després de promulgar decrets llei per afrontar la situació de determinades cooperatives amb secció de crèdit".
Unió de Pagesos també considera que cal deslligar el rescat de les cooperatives amb secció de crèdit que actualment estan en una situació delicada, mitjançant l'establiment d'un fons de rescat i d'un fons de garantia "amb plenes garanties" de dipòsits en les seccions de crèdit de les cooperatives.
L'organització agrària considera que el fet que el Govern "no hagi actuat a temps" quan és el responsable de la tutela del sector "no ha de comportar la vulneració de la confiança legítima dels dipositaris de les seccions de crèdit de les cooperatives que han actuat diligentment i no han posat en risc els interessos dels seus dipositaris". En aquest sentit, el sindicat ha presentat un queixa al Síndic de Greuges respecte a la legalitat de la Disposició addicional primera del Decret llei 2/2016, i aquest ja ha demanat informació detallada al Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda per poder estudiar aquesta qüestió, segons Unió de Pagesos.
El sindicat també considera que cal millorar, des del punt de vista legislatiu, els mecanismes de tutela del Govern de la gestió del nou fons de garantia de dipòsits en les seccions de crèdit de les cooperatives, així com "eliminar la inseguretat jurídica i restablir la confiança legítima dels dipositaris en les seccions de crèdit de totes les cooperatives".
El posicionament d'Unió de Pagesos en relació amb l'aprovació per part del Govern de la posada en marxa d'aquest fons cooperatiu arriba després que un grup integrat per 26 cooperatives agràries amb secció de crèdit, de les comarques de Lleida i Tarragona, s'hagin unit en una plataforma per mostrar el seu rebuig a la creació d'aquest mecanisme per finançar la liquidació de les seccions de crèdit.
Aquestes entitats es neguen a haver d'aportar a aquest fons de forma obligatòria el 3% del seu passiu i asseguren que la finalitat amb què s'ha creat és per aportar diners al préstec de 10 milions d'euros a què es va comprometre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) per retornar els estalvis a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Des de la recent creada plataforma rebutgen que les cooperatives que "han fet les coses bé ara hagin d'arreglar els mals endreços d'altres" i ja han anunciat que presentaran un recurs contenciós administratiu reclamant que s'aturi la posada en marxa d'aquest fons cooperatiu i estudien la possibilitat de plantejar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta mesura.
Per la seva part, l'Associació de Seccions de Crèdit (ASC) -entitat vinculada a la FCAC i que ha estat designada per gestionar aquest fons- defensa la creació d'aquest mecanisme i assegura que compta amb el suport de dues terceres parts de les cooperatives agràries amb secció de crèdit del país.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics