Dimecres, 29 de Novembre de 2023

Tarragona impulsa el seu projecte de creuers amb Ferrari Land

El Port preveu duplicar el nombre de passatgers l’any que ve

13 de Novembre de 2016, per ACN
  • El president del Port de Tarragona, Josep Andreu

    ACN

Segons l’operativa de la companyia, està previst que els passatgers s’allotgin a la ciutat la nit abans de salpar des del port tarragoní. A més, l’empresa està en converses amb PortAventura per oferir la possibilitat que els viatgers completin les seves vacances amb una estada breu a Ferrari Land que, a partir de la seva inauguració el 7 d’abril de l’any vinent, esdevindrà un nou atractiu turístic de la Costa Daurada. 

Tot plegat, segons el president del Port de Tarragona, Josep Andreu, situarà les instal·lacions en un doble escenari. D’una banda, el del mercat actual de creuers, que es preveu que el 2017 pugui mantenir o fins i tot superar la barrera dels 15.000 passatgers i, de l’altra, la nova posició de Tarragona com a port base d’escala regular. “L’estratègia iniciada fa quatre anys va donant els seus fruits”, apunta el màxim responsable de l’Autoritat Portuària. 

Segons els estudis de la institució, el 80% dels creueristes que arriben a Tarragona visiten la ciutat, mentre que menys d’un 10% opten per desplaçar-se a Barcelona. Andreu constata que, després d’un “escepticisme inicial”, la resposta de la ciutadania és cada cop més positiva atès que el dels creuers és complementari al turisme familiar, religiós o de platges que ja rep la ciutat. 

Tarragona no preveu fer el salt, però, fins que no s’enllesteixi la construcció d’una terminal provisional a la franja sud de les instal·lacions, al municipi de Vila-seca. El projecte va lligat a la construcció del contradic dels Prats, que permetrà resguardar finalment tota l’activitat portuària. Andreu ha apuntat que confia poder enllestir l’any que ve la tramitació del projecte tècnic i del pla ambiental necessari per iniciar les obres el 2018 i enllestir-les el 2020. 

Opció de compra del port sec de Guadalajara

El Port de Tarragona vol desbloquejar l’estació intermodal de 120.000 metres quadrats projectada des del 2009 a Marchamalo (Guadalajara), un projecte conegut com a port sec. Un cop resolts els problemes d’accessibilitat i de subministraments a la zona, Andreu ha apuntat que actualment estan realitzant una taxació homologada dels terrenys perquè el Ministeri d’Hisenda n’aprovi l’opció de compra i aquesta pugui culminar-se al primer trimestre de 2017. 

Un cop superats els tràmits burocràtics, l’Autoritat Portuària vol desenvolupar el projecte en dues fases. La primera consistirà en l’adequació dels accessos ferroviaris i viaris i, la segona, en el desenvolupament de la pròpia terminal intermodal, sempre en funció del creixement que assoleixi el seu tràfic de contenidors. El cost de la compra dels terrenys i de la primera fase s’estima en uns 14 MEUR i Andreu ha avançat que busquen ‘partners’ que també hi vulguin operar per tal de rendibilitzar la inversió. 

La ZAL, camí de desencallar-se

Un altre dels projectes del Port que podrien convertir-se en realitat ben aviat és la zona d’activitats logístiques (ZAL) que s’ha de desenvolupar també a Vila-seca. Actualment, el pla està pendent dels aspectes mediambientals i d’accessibilitat. Josep Andreu s’ha mostrat confiat que, un cop resolts, i en un termini breu, la Comissió d’Urbanisme n’avali la seva aprovació definitiva. 

“Tenim els projectes i els diners, així que, un cop rebut el vistiplau d’Urbanisme, començarà a ser una realitat immediatament”, ha assegurat el president de l’APT, per qui el projecte tindrà “totes les garanties mediambientals, urbanístiques i de mobilitat”. La seva tramitació també s’ha vist afectada per les modificacions del PDU del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) en aspectes com la previsió de recollida d’aigües pluvials, entre d’altres. 

Ampliació dels horaris comercials i 90% d’ocupació al Moll de la Química

En un altre ordre de coses, Andreu ha explicat que el port estudia ampliar l’horari d’atenció de les seves instal·lacions per donar resposta a les demandes dels operadors del sector agroalimentari. Segons el president de l’Autoritat Portuària, oferir un major horari de cobertura permetria un millor servei i més competitivitat, alhora que possibilitaria superar la barrera de 5 milions de tones anuals que mou aquest mercat en l’actualitat. A més, el Port també explora opcions per ampliar la superfície d’emmagatzematge de les instal·lacions amb l’objectiu d’evitar els costos logístics afegits que comporta haver de traslladar part de la càrrega fora dels seus dominis. 

D’altra banda, el Port de Tarragona ha aconseguit donar sortida a bona part dels terrenys corresponents a l’ampliació del Moll de la Química. De les setze hectàrees de nova construcció, n’hi ha cinc que ja estan ocupades i n’hi ha nou més que, tal com s’havia anunciat, les ocuparà l’empresa Euroenergo. Malgrat l’interès existent per part d’operadors internacionals, el Port de Tarragona encara disposa de dues hectàrees de terrenys en aquest àmbit, que va ser inaugurat fa poc més de dos anys.  

L’antic edifici de l’Autoritat Portuària es descarta per a oficines

Pel que fa a la rehabilitació de l’antic edifici de l’Autoritat Portuària, el projecte continua damunt la taula, però finalment no es destinarà a oficines de lloguer. Segons Andreu, volien oferir uns espais de “cert luxe”, però l’estudi encarregat a una consultoria ha advertit que aquest sector no té prou mercat en l’actualitat a Tarragona. Per aquest motiu, el Port es manté disposat a tirar endavant una inversió de 5 MEUR, però plantejarà a Foment que hi ubiqui serveis portuaris i de l’administració estatal com ara el Port Control. “Es tracta d’espais que ara estan dispersos i amb els quals es podrien optimitzar costos”, ha assenyalat Josep Andreu. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges