El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dimarts que el Govern està treballant per adequar el planejament urbanístic del CRT de Vila-seca i Salou a les al·legacions presentades per particulars i ajuntaments i que s’està “a setmanes” de poder-lo aprovar definitivament. Des del Centre de Convencions de PortAventura, on ha presidit la 27a Nit del Turisme de la Diputació de Tarragona, el cap de l’executiu ha admès que “el nou escenari polític” va fer “perillar” el projecte, però ha defensat que, malgrat tot, la voluntat de diàleg i l’empenta del territori han estat “clau per vèncer les reticències”. Puigdemont ha recordat que el projecte conegut inicialment com BCN World suposarà una inversió de 2.500 MEUR, fomentarà la desestacionalització turística, aportarà més i millors llocs de treball i reduirà la dependència del mercat europeu. El president de la Generalitat ha defensat que el desenvolupament dels complexos turístics integrats al CRT, centrats en el turisme de negocis, són una oportunitat que no es pot deixar passar. De la mateixa manera que fa 21 anys es va fer PortAventura, ha dit, “ho tornarem a fer, amb el Ferrari Land i amb un producte turístic centrat en el turisme de negoci, els centres turístics i integrats, que suposaran una inversió aproximada de 2.500 milions d’euros i que ens convertiran en la primera destinació turística europea a desenvolupar un projecte similar”.
El cap de l’executiu ha defensat que l’antic BCN World és un projecte “fet per al territori, però també amb el territori” i, en aquest sentit, ha subratllat que “les xifres, la dimensió i l’orientació” del mateix s’han anat adaptant a través d’un diàleg continuat, “de vegades difícil, d’altres més intens”, amb els agents socials, econòmics, polítics i institucionals del Camp de Tarragona. “En moments de dificultats el territori ha cregut i ha empès perquè tirés endavant”, ha reconegut.
El president ha admès les “dificultats” que ha tingut el desenvolupament del CRT. La primera, ha apuntat, l’acord per aprovar la llei necessària per fer-lo possible es va forjar al territori. En segon lloc, davant la marxa de Veremonte, el Govern va fer “un pas endavant en un context encara més difícil” i va passar a controlar l’àmbit legal, urbanístic, del sòl i de les llicències. I finalment, ha dit, “el nou escenari polític va refredar el projecte i fins i tot el va fer perillar”.
El president ha defensat que, malgrat els contratemps, el Govern s’ha compromès a tirar-lo endavant perquè Catalunya no pot deixar passar aquesta oportunitat i perquè era coneixedor del “lideratge” que juga el territori, el qual ha situat com “clau per vèncer les reticències”. A hores d’ara es treballa per adequar el PDU a les al·legacions, aprovar-lo definitivament “en setmanes” i encarar una nova fase del projecte, ha apuntat.
“Ja no ens en recordarem de les dificultats, les tindrem escrites per si poden servir d’exemple a la generació que haurà de gestionar una altra oportunitat, que en vindran”, ha afegit el president. Segons Puigdemont, “si aquest territori demostra al món que té prou coratge per no deixar passar les oportunitats i sobreposar-se a les dificultats, la gent dirà que val la pena invertir-hi, perquè quan hi ha una bona oportunitat la gent ho lluita”, ha afirmat. A més, ha assegurat que “no som un poble que hagi deixat mai passar oportunitats, més aviat al contrari, hem sabut llegir-les i ens hi hem posat al davant”.
Catalunya ja ha rebut més turistes internacionals que l’any 2015
Coincidint amb la 27a Nit del Turisme de la Diputació de Tarragona, el president de la Generalitat ha lloat el caràcter pioner de les comarques tarragonines a l’hora de posicionar-se a nivell turístic internacional, ampliar l’oferta únicament de sol i platja i atreure el turisme sènior per garantir la desestacionalització.
El president ha assenyalat que el turisme té un paper clau en l’economia catalana i ha avançat que, de gener a setembre, Catalunya ha rebut més turistes internacionals que en tot l’any 2015. També ha fet notar que ha augmentat un 3,5% la despesa del turisme estranger respecte a l’any anterior i que la despesa mitjana diària per turista ha augmentat un 33%, arribant als 161 euros, mentre que l’any 2015, aquesta es va situar en 121. “Això no es fa sol ni per decret, ni amb conservadorisme, sinó amb un compromís per mantenir, millorar, innovar i gestionar bé”, ha conclòs.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics