Diumenge, 11 d'Agost de 2024

Turistes conscients i eines per reutilitzar i reciclar aigua

El sector del Camp i de l'Ebre analitza estratègies per una gestió hídrica sostenible

10 de Juny de 2023, per ACN
  • El sector ha analitzat estratègies d'estalvi d'aigua

    Cedida

El sector turístic del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre busca les eines i la tecnologia per fer una gestió més sostenible de l'aigua. La sequera i les restriccions al sector primari han posat de nou el focus en l'activitat turística i en la disponibilitat i ús que fa del recurs, "una relació difícil" que "ha de ser exemplar", com ha apuntat Sandra Casas, responsable de Tecnologia de l'Aigua de la unitat d'Aire, Aigua i Sòls d'Eurecat.

L'organisme científic i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona han dut a terme recentment una jornada sobre l'ús dels recursos hídrics que el turisme s'ha de plantejar amb el canvi climàtic. Tot i que el turístic no és el sector que més ús en fa, l'aigua és un recurs imprescindible per a l'activitat turística. "El turisme sempre té una relació amb l'aigua perquè es necessita per conservar l'entorn i per a ús domèstic i des de sempre, els hotels han intentat reduir l'ús, però calen més accions per fer que siguin més sostenibles", ha apuntat Casas. Una de les claus és evitar malbarataments en un escenari d'emergència climàtica i sequeres persistents en què altres sectors, com el primari, pateixen restriccions i limitacions.

De fet, l'ús domèstic d'aigua (que inclou el sector hoteler) és de 114 litres diaris per habitatge a l'estat, un dels percentatges més baixos d'Europa, però en l'hostaleria aquest ús creix fins als 150 litres per persona i nit i pot arribar a multiplicar-se per cinc en hotels de luxe, per exemple.

 

Turista conscienciat

 

Les campanyes de conscienciació de clients i personal als establiments i allotjaments turístics és una de les propostes que s'han posat sobre la taula en la jornada de Deltebre. "El turisme cada vegada ve de destinacions més diferents, amb patrons de consum associats molt diferents i han de ser conscients de quina disponibilitat d'aigua hi ha per correspondre en la gestió del recurs que fan en la destinació", ha apuntat la investigadora d'Eurecat. Sergi Compte, manager de l'àrea R+D de la Catalan Water Partnership, ha afegit que per a aqust objectiu és important "l'encaix de les administracions i les associacions". Des del LABIIT del departament de Consultoria tecnològica d'Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ja han programat dos tallers pràctics per a professionals i empreses del sector sobre la comunicació efectiva de la sostenibilitat a les organitzacions turístiques. Es faran el 8 de juny a la Costa Daurada i 15 de juny a les Terres de l'Ebre.

 

Aprofitament i estalvi

 

Els establiments ja tenen moltes eines i sistemes convencionals d'estalvi d'aigua a l'abast, co són la millora d'aixetes, les dutxes o la reducció de fons de piscines, però n'hi ha "de més innovadores" que permeten la reutilització d'aigües per al mateix negoci o altres usuaris. Compte també ha defensat "que la digitalització és una bona palanca per millorar, segmentar usos i detectar problemàtiques", així com apostar per les fonts alternatives d'aigua (dessaladores i depuradores) i el control del cicle.

La Catalan Water Partnership reconeix que encara s'ha de "trencar la barrera" que suposa la falta de coneixement d'aquestes eines i els costos de totes les noves tecnologies que permeten millorar l'eficiència i la sostenibilitat de la gestió de l'aigua al sector turístic. Per això treballen "en poder quantificar els impactes positius" i "fer un salt" en el sector, així com per "facilitar els projectes, implementar noves tecnologies al mercat i fer-les més barates, i adaptar-les a les necessitats dels usuaris".

 

Pioners i exemplars

 

A l'hotel Samba de Lloret de Mar fa 25 anys que reaprofiten les aigües grises. Es recullen les aigües de piques, dutxes i banyeres, que passen per un circuit intern on les filtren i les tornen a clorar abans de tornar a parar a la cisterna d'ús. Com ha apuntat Laura Pérez, coordinadora de Medi Ambient de l'àrea de Qualitat del Samba Hotel, l'estalvi ha sigut de 215 milions de litres en aquest període, l'aigua "equivalent a 83 piscines olímpiques o al subministrament d'un miler de famílies cada any". "El sistema està més que justificat i és assumible perquè l'amortitzes en poc temps, però la instal·lació s'ha de fer al principi de la construcció de l'hotel o aprofitant una reforma", ha reconegut.

També s'ha donat a conèixer el projecte d'eficiència hídrica que recull l'aigua de la pluja de la masia Can Buch, així com la iniciativa coordinada per l'associació Aliança per l'Aigua promoguda a Eivissa i Formentera per prioritzar el consum d'aigües dessalades. En una conversa debat entre Sandra Casas i Gemma Puig, meteoròloga de TV3 i Catalunya Ràdio, s'ha recordat que el context d'emergència climàtica portarà episodis extrems, cada cop de forma més habitual, i per això s'ha animat el sector turístic a apostar per la desestacionalització de l'oferta i el replantejament de certs models de negoci i de gestió de l'aigua, i de la polarització de temporades turístiques basades en la neu o el sol i platja.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges