Dimecres, 29 de Novembre de 2023

Un taller apropa l'economia domèstica als adults

Tarragona estrena el primer programa d’educació financera per a adults de Catalunya

27 de Febrer de 2015, per Infocamp/GDDC
  • El voluntari Josep Clua s’adreça als alumnes de l’escola d’adults Josepa Massanés i Dalmau de Tarragona.

    Josep Cartanyà

La tercera edició del Programa d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC) promogut per la Generalitat, l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i diverses entitats financeres ha incorporat, com a novetat, un Taller per a adults. Aquesta temporada s’impartiran tallers en 14 Centres de Formació d’Adults (CFA) de Catalunya, amb la participació de  750 alumnes i 14 voluntaris (empleats o jubilats) del sector financer. El taller dóna eines i coneixements pràctics de l’economia domèstica (préstecs, pressupostos, hipoteca, nòmina, estalvi,...). Després del seu pas per Móra d’Ebre, el taller ha fet parada aquest dijous al Centre de Formació d’Adults Josepa Massanés i Dalmau de Tarragona.

La coordinadora del programa, Sílvia Mitjavila, de l’IEF, ha explicat que ,després de l’èxit obtingut amb els tallers d’educació financera impartits als alumnes de 4art d’ESO de les escoles, ‘’l’IEF va proposar a la Generalitat traslladar la proposta a les escoles d’adults, tal i com es va començar a fer a Escòcia, una proposta que de seguida va ser acceptada pel Govern’’. Segons Mitjavila, l’èxit del programa s’explica‘’per la col·laboració i transparència entre les entitats financeres, les escoles d’adults i la Generalitat’’.

En aquesta prova pilot, cada escola d’adults ha demanat voluntàriament poder acollir el taller amb la participació d’alumnes amb un perfil molt variat i d’edats que van des de joves de 18 anys fins a jubilats.

L’economia domèstica

En el taller educatiu s’imparteixen nocions sobre economia domèstica. S’expliquen conceptes clau de finances personals per portar a la pràctica com ara són un pressupost personal, l’endeutament i d’altres conceptes d’estalvi i d’inversió. També s’aprenen supòsits pràctics com identificar tots els apartats d’una nòmina, entendre un pla de jubilació o conèixer la ‘’lletra petita’’ dels préstecs i les hipoteques, entre altres.

Voluntaris i alumnes

Per fer-ho possible, la figura clau és la del voluntari, que acostumen a ser empleats de bancs o caixes, en actiu o jubilats que aporten els seus coneixements als adults. És el cas del Josep Clua, que ha estat el voluntari que aquest dijous ha impartit el taller a Tarragona. En acabar la classe, Clua se sent molt satisfet. Potser és per això que enguany repeteix com a voluntari: ‘’els expliquem l’economia domèstica com si fossin clients que tenim davant nostre’’, explica Clua. Al Josep li sorprèn gratament l’interès que mostren els alumnes en temes com ‘’fer-se un pressupost,conèixer com va l’Euríboro, l’estalvi o l’atenció que posen quan parles dels préstecs’’.

Tant el David Reventós com l’Arantxa Pérez, alumnes del taller, coincideixen en afirmar que el taller els ha desvetllat molts dubtes  a l’hora de saber gestionar els ingressos i les despeses i, sobretot, creuen que ‘’és molt útil per entendre la lletra petita de les hipoteques, ja que n’hi ha de molts tipus’’.

Els tallers a l’ESO

 Pel que fa als tallers educatius que s’imparteixen a les escoles, aquest curs han arribat a 2.436 alumnes de 4art d’ESO de 40 centres escolars de la demarcació de Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges