Divendres, 29 de Març de 2024

Editen el joc de taula ‘1714: El Cas dels Catalans’, que es distribuirà a tot el món

El joc d’estratègia ambientat a la Guerra de Successió sortirà en català i anglès

16 d'Octubre de 2014, per Redacció
  • Tauler ambientat en els països que van participar en la Guerra a la Successió espanyola.

    Cedida

Es tracta d’un joc d’estratègia i negociació ambientat a la Guerra de Successió espanyola de principi del segle XVIII (1701-1714). Els jugadors representen els països que van formar la Gran Aliança. Cada jugador controla una de les potències aliades: la Gran Bretanya, les Províncies Unides dels Països Baixos, Àustria, Savoia i Portugal. En aquest joc, els jugadors poden tornar a escriure el Tractat d’Utrecht de manera diferent a la que va acabar amb l’abandonament del poble català.

La Guerra de Successió Espanyola va ser una guerra mundial on hi van participar més de deu països i es va lluitar per tot Europa i també a parts del continent americà. Els resultats de la guerra van modificar els mapes i es van mobilitzar més de mig milió de soldats. La guerra va acabar un Onze de Setembre quan Barcelona va ser presa per assalt pels exèrcits borbònics. Els aliats dels catalans havien signat la pau amb l’enemic i els van abandonar. Però el cert és que tots els Aliats -Gran Bretanya, Holanda, Àustria, Portugal i Savoia- van signar la pau a Utrecht a canvi de nombroses concessions. En aquest joc, els jugadors poden tornar a escriure el Tractat d’Utrecht.

L’ambientació històrica del joc

Guerra de Successió espanyola. Els jugadors com a membres de la Gran Aliança de La Haia, lluiten contra el poder borbònic que pretén obtenir l’hegemonia d’Europa. Les cartes introdueixen a la partida les batalles, personatges, tractats i altres esdeveniments històrics.

Objectius dels jugadors

Els jugadors, cadascun representant a Gran Bretanya, Províncies Unides dels Països Baixos (Holanda), Àustria, Portugal i Savoia, han d’aconseguir les millor concessions possibles, ofertes pels Borbons al Tractat d’Utrecht. Els objectius dels jugadors són secrets i canvien a cada partida.

Mecànica de Joc

Els jugadors trien entre seguir els esdeveniments històrics presents a les cartes o realitzar diverses accions com reclutar i moure tropes, atacar, millorar la Opinió Pública del seu país i gestionar-ne els recursos.

Didàctica

El joc permet esbrinar els interessos de cada membre integrant de la Gran Aliança i descobrir així els motius de l’abandonament de la Causa Catalana, fent un recorregut per tots els fets històrics gràcies a les cartes.

Preguntes per respondre

El joc de taula de ‘1714: El Cas dels Catalans’ planteja múltiples interrogants: El Rei Sol i el seu nét, Felip V, estan repartint concessions a canvi d’un tractat de pau. Vols continuar la guerra o ja estàs content amb el que t’han donat ? Tens prou recursos per lluitar? La població del teu país ja està d’acord en allargar la guerra ? Seràs a temps de conquerir Milà abans no caigui la capital dels catalans ? El Príncep de Darmstad els ajudarà ? Durarà tretze mesos el setge de Barcelona ?Aconseguirà Portugal el control de Brasil ? Farà història Gran Bretanya aconseguint Gibraltar, o se’l quedarà Àustria ? De qui serà Sicília ? Tindrem com a rei a Felip V o a Carles III ?

Característiques del joc

El joc té una durada prevista de 120 minuts i hi poden participar de 2 a 5 jugadors, a partir de 12 anys. El joc es compon d’un taulell, 110 cartes, blocs de fusta de diverses mides, el reglament i el llibre d’apunts històrics. El joc s’ha editat en català i anglès i, a partir d’aquest mes d’octubre, es podrà adquirir per un preu de venda recomanat de 45 euros (IVA inclòs).

L’autor

Iván Prat és el creador del joc. L'autor explica que per dissenyar el  joc s'ha il·lustrat en molts llibres d'història europea però sobretot han estat bàsiques les aportacions de l’historiador de la Universitat Pompeu Fabra, Joaquim Albareda ''perquè es tracta d'un historiador que no observa el passat només des d'una perspectiva militarista sinó més diplomàtica''. És justament aquesta visió basada en la diplomàcia i en la negociació que fa que el joc sigui ''més divertit'' quan més jugadors estan sobre el taulell. ''Quan més jugadors i més negociació més riurem'', diu Prat.

En aquest joc, doncs, no es tracta d'habilitats militars a l'entorn de la ciutat de Barcelona. De fet, Catalunya no és un actor principal en el taulell ''és la víctima de les potències europees'' que negocien deixant abandonada Catalunya.

De Catalunya al món

L’edició del joc en català i anglès ha permès que s’estigui negociant la seva distribució per vendre’l a tot el món i incorporar-lo al catàleg d’una important distribuïdora internacional. Tota una fita per a aquest joc en concret, i també en general pels jocs de taula catalans.

Devir

Devir Iberia és l’editora de jocs de taula que marca la pauta en català, castellà i portuguès. Devir és originària del Brasil, té la seu de l’Estat espanyol a Barcelona i està present a Brasil, Portugal, Estats Units, Mèxic, Xile i Espanya. Devir ha publicat ‘Catan' i 'Carcassonne’ en català, i totes les seves expansions. També ha publicat ‘L’illa prohibida’, ‘El Laberint Màgic’, ‘Verbàlia’ i ‘Enigmàrius’, entre altres. Recentment, el joc de cartes ‘Victus’ , i molts altres títols en català. Al mes de desembre arribarà el joc de taula de ‘Victus’.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon  18 d'Octubre de 2014

Adient , força interesant

La historia no sols la escriuen els qui la guanyen; es una cosa passada i per tant no es
camvia, es pot redresar , enmortir, segons les tendencies .