La Granja dels Frares del Morell, un espai situat entre la desembocadura del riu Glorieta i el final del traçat d’una séquia paral·lela al riu Francolí, ha estat l'escenari aquest dissabte de la segona plantada popular, que ha comptat amb la participació de 200 persones. En total, s'han plantat 345 plantes de dotze espècies diferents i típiques d'un bosc de ribera. L’actuació emmarcada en un projecte de custòdia fluvial ha estat organitzada per l’Associació Aurora i l’Ajuntament del Morell, i amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
A la plantada hi ha assistit l'alcalde del Morell, Eloi Calbet, que ha fet valdre que "després de l’experiència del 2019, avui tornem a renéixer amb aquesta activitat en un espai que ens sentim molt nostre, el riu Glorieta". Per a Calbet "és un goig poder tirar endavant iniciatives com aquesta, amb l’Associació Aurora i el suport de l’ACA, que impliquen també la ciutadania i contribueixen a recuperar ambientalment el nostre territori", ha exposat, visiblement satisfet.
Per la seva part, la directora tècnica de l'Associació Aurora, Marian Bonet, ha manifestat que "des de l’Associació Aurora estem molt contents de poder gestionar la recuperació d’aquest tram baix del riu Francolí". I ha continuat,"i de fer-ho al mateix temps que integrem socialment i laboralment persones amb problemes de salut mental".
Finalment, el director de l’ACA, Samuel Reyes, ha apostat per tirar endavant cada vegada actuacions més verdes, a la vegada que ha ressaltat “la importància de retirar espècies invasores, com la canya, i plantar espècies autòctones”. Reyes, que era la primera vegada que participava en una jornada d’aquestes característiques, ha refermat, per acabar, “la voluntat de l’ACA de continuar invertint en iniciatives d’aquestes característiques”.
345 plantes de dotze espècies diferents
En total s'han plantat 345 plantes de dotze espècies diferents típiques d’un bosc de ribera mediterrani i de zones humides. En concret, són espècies arbòries, arbusts i plantes aquàtiques com àlbers, freixes de fulla petita, tamarius, gatells, saücs, arços blancs, joncs, lliris grocs i bogues.
S’han definit dues zones de plantació: una en l’àmbit de la bassa temporània que s’ha creat en el marc del projecte, i l’altra, al marge dret d’un tram del riu Glorieta. A l’interior del tancat de la bassa s’hi han plantat espècies aquàtiques per acabar de crear un hàbitat propici per als amfibis i la resta d’organismes aquàtics. Amb aquestes plantacions es busca consolidar la vegetació de ribera en diferents àmbits del tram baix del riu Glorieta i augmentar la seva biodiversitat. Recuperant diferents trams del riu s’estarà afavorint la seva funció de connector biològic, augmentant la mobilitat de la fauna.
Actuacions dutes a terme
En el marc del projecte s’han desbrossat 3.232 m² de canyar, s’ha extret rizoma en 360 m² i s’ha actuat sobre una superfície de 1.161 m² de nuclis d’ailant i falsa acàcia. També s’ha creat una bassa temporània per a organismes aquàtics a l’espai de la Granja dels Frares. Justament a l’espai de la bassa s’han instal·lat dos plafons interpretatius: un d’explicatiu de la bassa i un del projecte en general i de la biodiversitat de tot l’entorn. Uns treballs que ha realitzat una brigada forestal de l’Associació Aurora, que integra socialment i laboralment persones amb problemes de salut mental.
Acords de custòdia fluvial
Des del mes de gener de 2018, l’ACA i l’Associació Aurora tenen en vigor un conveni de custòdia fluvial per preservar i protegir el tram baix del riu Francolí. Uns anys després, el mes de setembre de 2021, van signar un nou conveni de custòdia fluvial per a la protecció del riu Glorieta.
Entre 2018 i 2021, l’ACA ha atorgat dos ajuts a l’Associació Aurora per a la recuperació de riberes amb acords de custòdia fluvial, per un import global proper als 68.000 euros, per a la millora del riu Francolí i del riu Glorieta a l’altura de la Granja dels Frares.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics