Dijous, 18 d'Abril de 2024

Arrenca la campanya 'Reduir i reciclar, tot és començar' a Mont-roig del Camp

L'objectiu és corresponsabilitzar la ciutadania per millorar la recollida selectiva al municipi, que es troba al 27%, molt per sota de l’objectiu del 60%

18 de Novembre de 2020, per Blanca Serres/ 'Infocamp.cat'/ GDDCT
  • Imatge d'arxiu d'una bateria de contenidors soterrats a Mont-roig del Camp

    'Infocamp'

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, i la regidora de Residus i Neteja Viària, Transició Energètica i Ecològica, Cristina Llorens, han presentat, aquest dimarts de forma telemàtica, la campanya 'Reduir i Reciclar, tot és començar'. Per tal de millorar la gestió dels residus al municipi, el projecte aposta per la conscienciació ciutadana i l’execució de proves pilot com a eixos centrals. Les accions previstes inclouen tasques coordinades amb les diferents entitats de Montroig per afavorir la informació i facilitar recursos que ajudin els veïns i veïnes a prendre consciència i integrar el reciclatge en el seu dia a dia.

L’ajuntament impulsarà, alhora, accions de millora i innovacions en el servei de recollida de residus com ara proves pilot de recollida porta a porta en certes urbanitzacions, el foment de l’autocompostatge i l’ampliació del servei de deixalleria i voluminosos. Un altre dels blocs d’acció previstos comporta la intensificació del suport a la tasca de jardiners i professionals de la construcció pel que fa a la gestió dels residus que generen, així com el reforç del control i de les accions sancionadores per actituds incíviques o per l’abocament incontrolat, per exemple, de poda.

La regidora, Cristina Llorens, amb tot, indicava que “no es tracta tant de sancionar, com de prendre consciència del què guanyem tots.” Aquesta campanya, a més, vol ser referència en termes de seguiment i transparència, efectuant millores en la recollida i seguiment de les dades i la correcta comunicació a la ciutadania.

Les dades no conviden a l’optimisme

Tal i com apuntava l’alcalde de Montroig, Fran Moracho, “el municipi no arriba a reciclar tot el què podria i cal fer un exercici de corresponsabilització entre la ciutadania i l’Ajuntament”.

Montroig del Camp efectua una recollida selectiva del 27% dels residus que genera, una dada molt allunyada del 60% que és l’objectiu català pel 2020. Altres poblacions del Baix Camp tenen un percentatge proper al 40%. Cal considerar que les directrius europees penalitzen els baixos percentatges de reciclatge, i així el cost del tractament dels residus ha augmentat de 576.000 euros a 1.095.000 euros els darrers 4 anys, principalment degut als residus mal separats.

Amb una extensió de 63km2, pics poblacionals al llarg de l’any i amb l’increment d’abocaments incontrolats, el consistori vol treballar per evitar el relaxament dels veïns i veïnes i dels sectors econòmics del municipi. Convé redimensionar el servei actual i ajustar-lo a les particularitats del municipi. Amb aquesta campanya es pretén que la població comenci a reduir i a reciclar de forma permanent i que un cop assolit l'hàbit ja no hi hagi volta enrere.

Accions que es posen en marxa de forma immediata

La regidora de Residus i Neteja Viària, Transició Energètica i Ecològica, Cristina Llorens, recordava la necessitat de “treballar conjuntament amb les entitats del municipi, a fi d’encoratjar-los per millorar, entre tots, la qualitat i la quantitat en matèria de reciclatge.”

Les accions

En aquest sentit, es presenta la nova web reduirireciclar.mont-roig.cat, on els usuaris i usuàries podran informar-se de tot el projecte i obtenir consells i recursos per sumar-se a l’objectiu municipal. També es farà arribar un fulletó informatiu a totes les llars per complementar la tasca divulgativa i pedagògica.

Campanya per l’autocompostatge

El 26 de novembre es realitzarà una reunió virtual informativa, per tal de donar a conèixer i consolidar la pràctica del compostatge domèstic, a més de crear una xarxa de suport per als compostaires del municipi.

Campanya de recollida porta a porta a la urbanització Sant Miquel

El model de municipi permet la implementació de models de recollida porta a porta, adaptat a les particularitats de cada lloc. En aquest sentit, es realitzarà una prova pilot a la urbanització Sant Miquel que inclou la distribució gratuïta de bujols per a les restes de poda i jardí (representen un 20% dels residus totals del municipi) i diverses accions informatives. També s’estudien les adaptacions corresponents per implementar aquest sistema en blocs de pisos.

Campanya 'Els treballadors municipals reduïm els residus'

El primer sector en donar exemple serà el personal de les dependències municipals que incorporaran bateries de contenidors per reciclar i ampolles reutilitzables, a més de participar de sessions informatives per millorar el reciclatge en les diferents activitats que es porten a terme. En els propers mesos, s’activaran noves iniciatives, que es nodriran dels resultats que les acciones precursores vagin generant.

Entre elles, destaquen les específiques per a centres educatius, grans productors, sector dels càmpings i habitatges d’ús turístic, empreses i comerços. L’alcalde s’ha mostrat convençut que les noves generacions participaran activament per fer possible un nou model, recordant que “sovint, els nens son els que estan educant els pares.” Així mateix, ha transmès que el projecte tracta de “demostrar que una altra forma de fer-ho és possible i que aquesta ha d’esdevenir el procés natural.”

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics