Cambrils ha presentat aquesta setmana el pla anual per potenciar la capitalitat gastronòmica que contempla més jornades gastronòmiques i accions promocionals que mai incorpora tres noves propostes relacionades amb els productes de proximitat de qualitat i receptes autòctones, recupera la ruta de la tapa i reforça la col·laboració entre l'administració pública i els sector privat. El calendari gastronòmic de Cambrils preveu enguany quinze accions.
L'alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, ha destacat l'aposta decidida de l'Ajuntament per la gastronomia i ha afirmat que és un sector clau per a l'economia i el turisme que dona singularitat a Cambrils. L'alcalde també ha posat en valor les aliances amb la Cooperativa Agrícola, la Confraria de Pescadors, l'Associació d'Empresaris de l'Hostaleria i l'Escola d'Hosteleria i Turisme de Cambrils.
Per la seva part, la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, ha explicat que el nou calendari és fruit del treball conjunt amb el sector i inclou un rècord d'accions gastronòmiques. Cárdenas ha reivindicat les arrels, la història i la identitat de Cambrils, ha lloat la capacitat de la restauració per cercar l'equilibri entre tradició i innovació i ha repassat les principals novetats del calendari, que potencien els productes locals i de qualitat cambrilencs i del territori.
A continuació, la regidora de Turisme, Camí Mendoza, ha parlat de la gastronomia com a element identificador que aporta valor i diferenciació a la destinació. Per aquest motiu, Mendoza ha afirmat que cal seguir apostant per millorar la competitivitat del sector i enfortir el posicionament de Cambrils com a "Capital Gastronòmica de la Costa Daurada", al municipi i a les fires.
El president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra, ha agraït el suport en la promoció dels productes cambrilencs i ha posat en valor la feina de la pagesia per produir matèria primera de qualitat, mentre que Jordi Tranquillo, vicepresident de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils, ha recordat que Cambrils és l'únic municipi que té els quatre sectors: cooperativa, confraria, associació de restauradors i escola.
La secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Clàudia Masdéu, ha afirmat que la pesca dona un valor afegit a Cambrils i que cal promocionar els productes i alhora transmetre aquesta essència i identitat. Per acabar, el director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jorge Gómez, ha insistit en la importància de treballar en equip per aconseguir els millors resultats.
Les novetats del calendari gastronòmic
Les principals novetats del calendari són els "platillos" de Cambrils Gastrotour, la fira Romesco & Drinks, els menús "Cambrils amb gust de mar" i la recuperació de la ruta de la tapa. Per començar, Cambrils Gastrotour és una promoció especial de "platillo" amb vi o cava amb al patrocini de Raventós-Codorniu que oferiran els bars-restaurants tots els dijous de l'any.
La nova fira Romesco & Drinks, que es portarà a terme el mes maig, combinarà degustacions gastronòmiques de romesco amb cervesa artesana i cava, artesania local, música en directe i oferta lúdica familiar. A més, es recuperarà el mític concurs cambrilenc de Mestres Romescaires.
El mes de novembre també s'incorporen al calendari les jornades "Cambrils amb gust de mar", amb menús protagonitzats per tres peixos que pesquen habitualment les barques cambrilenques: la canana, la gamba blanca o el seitó. Aquestes jornades començaran i acabaran amb una degustació popular al port de la mà de la Confraria de Pescadors amb la col·laboració de la Cooperativa i els restauradors.
Les més consolidades
El calendari també manté les ja consolidades Jornades de la Galera, l'Encarxofa't a Cambrils, les Jornades del Romesco, les visites guiades a la Confraria de Pescadors durant l'estiu, el Festival del Vi i la Gastronomia i les jornades de l'Oli Nou.
Accions promocionals
Pel que fa a les accions promocionals nacionals i internacionals, l'any ha començat amb Madrid Fusión, que s'inaugura demà, i continuarà amb una nova edició del programa 'Gastromòbil' de Canal Reus. El juny també s'ha previst un showcooking internacional sota el paraigües de Saborea i la fira Taste of Dublin.
Cal destacar que el producte local i de proximitat, i en especial l'oli de Cambrils, el peix fresc de la Confraria i l'agricultura ecològica, tindran el protagonisme central de tots els plats i showcookings dels xefs de Cambrils a les fires i esdeveniments gastronòmics.
El calendari
Madrid Fusión. 29 - 31 de gener
Gastromòbil Canal Reus. 5, 6 i 12 de febrer
Jornades de la Galera i la Cuina Marinera. 9 - 25 de febrer
Cambrils Gastrotour. 15 de febrer - 30 de novembre
Escarxofa't a Cambrils. Del 8 al 24 de març
Romesco Food&Drinks (Concurs de Mestres Romescaires). 16 - 19 de maig
Jornades del Romesco. 24 de maig - 9 de juny
Fira de la Cervesa Artesana. 31 de maig – 2 de juny
Show Internacional Saborea (Mercat a Establir). Maig - Juny
Ruta "La Mar de Tapes". 7 - 16 de juny
Taste of Dublin. 13 - 16 de juny
Visites guiades Confraria de Pescadors. Juliol i Agost (dimecres)
Festival del Vi i la Gastronomia. 10 -13 d'octubre
Jornades de l'Oli Nou Verge Extra. 25 Octubre - 3 de novembre
Jornades Cambrils Amb Gust de Mar. 8 - 24 de novembre
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics