Divendres, 23 d'Abril de 2021

Cambrils destinarà 6 milions anuals a la recollida de brossa i la neteja viària

Malgrat les crítiques de l'oposició, el govern torna a delegar la gestió del servei al Consell Comarcal del Baix Camp

31 de Gener de 2017, per Marc Busquets
  • Mendoza, amb Laguna (al centre de la imatge), aquest dimarts a Cambrils

    Marc Busquets

El ple municipal de Cambrils ha de validat, aquest dimarts a la tarda, la signatura d'un nou conveni amb el Consell Comarcal del Baix Camp a través de l'empresa pública Secomsa per a la recollida de la brossa i la neteja viària de la vila, amb els vots a favor del govern i en contra de tota l'oposició. L'acord, d'una durada de vuit anys, entrarà en vigor a partir del proper 1 d'abril i tindrà un cost de 5.968.410 euros anuals, que inclouen una quota de 891.872 euros per amortitzar les inversions que s'han de dur a terme. Part de l'oposició (Ciutadans, Partit Popular i Nou Moviment Ciutadà) havia criticat el passat divendres que el govern no hagi contemplat altres opcions abans de lligar el conveni, quelcom que l'alcadessa, Camí Mendoza, ha qüestionat. "Des del passat estiu que hi hagut reunions tècniques amb tots els grups municipals, no té sentit que es queixin de manca d'informació", ha explicat.

Substitució de 1.200 contenidors i més neteja a les urbanitzacions

Mendoza ha assenyalat en una compareixença realitzada aquest dimarts al migdia que l'opció escollida per gestionar el servei de recollida de residus "és el millor" per a Cambrils. Al setembre, un acord de govern va possibilitar que es comuniqués al Consell Comarcal la voluntat de continuar amb la delegació de l'esmentat servei per tal de "mantenir el model de gestió directa actual". "Aquest govern aposta per la gestió pública i directa, per poder tenir més control i poder de decisió", ha matisat a continuació per després carregar contra l'oposició. "Sembla que ells no estan en aquesta línia", ha puntualitzat. Per a l'alcaldessa, de fet, el pacte amb l'ens comarcal "és la millor decisió des del punt de vista econòmic i per a la cohesió territorial".

El regidor de Serveis, Espai Públic i Medi Ambient del consistori, Antonio Laguna, ha subratllat tot un seguit de novetats previstes en el nou conveni amb el Consell Comarcal. D'aquesta manera, està prevista la substitució "gradual" de 1.200 contenidors de superfície i la renovació de prop d'una norantena de soterrats amb l'objectiu de reduir males olors i contaminació acústica. Laguna ha precisat que, a més, s'intensificaran els treballs de neteja a les urbanitzacions, fins ara quinzenals, per passar a fer-los setmanalment. A més, es crearan nous equips de neteja viària en indrets estratègics de la ciutat, i s'inclourà en el preu anual de la neteja esdeveniments tals com la cavalcada de Reis, les festes majors o la rua de carnaval, entre d'altres, que fins ara es pagaven a banda.

'Postureig' de l'oposició

Laguna ha avançat també que s'adquiriran nous vehicles de càrrega lateral, motiu pel qual "podran ser manipulats i conduïts per un únic operari". Fins ara, han estat dos els peons que han dut a terme aquestes tasques. En conseqüència, i "gràcies al fet que la plantilla és molt polivalent", el regidor ha apuntat que hi haurà redistribució de funcions però que no es preveuen reajustaments entre el personal (format per una seixantena de treballadors). D'altra banda, Laguna ha detallat que els contenidors fins ara netejats "periòdicament" seran revisats de manera més freqüent i que una altra de les novetats del servei preveu l'augment de recollida de residus orgànics, de dilluns a diumenge amb els dies festius inclosos.

Preguntats altre cop per les crítiques de l'oposició, Mendoza ha assegurat que aquesta ha estat informada de tots els passos seguits en el projecte. "La nostra decisió i la nostra competència ha estat si s'apostava per la gestió pública o la privada. I hem escollit la pública", ha fet constar. A més, l'alcadessa ha desmentit PP, C's i NMC, que havien dit que se'ls havia convocat a una comissió extraordinària (el passat 25 de gener) per comunicar-los la intenció de renovar el conveni amb Secomsa. "No és cert. Es tractava d'una comissió ordinària", ha puntualitzat. Al seu costat, la seva sòcia al govern, Mercè Dalmau, ha anat més enllà i ha descrit l'actitud de l'oposició com "un postureig". Mendoza ha recordat, això sí, que el grup municipal de l'Assemblea per Cambrils, també a l'oposició, s'ha desmarcat de l'afer.

El primer conveni entre l'Ajuntament i el Consell Comarcal per delegar les competències del servei d'escombraries data de 2004, i el 2012 es va decidir aprovar una pròrroga que finalitzarà fins al proper 31 de març.

Les conseqüències del temporal

Finalment, el regidor Laguna ha volgut comentar l'estat dels treballs de neteja dels passejos marítims de Cambrils després del temporal de dies enrere. El regidor ha dit que la zona de ponent "ja està llesta" i que les feines a la de llevant s'han d'acabar aquesta setmana "si no passa res". Des del govern cambrilenc s'ha exposat que "les nostres platges són complicades" i que gran part de les tasques de neteja s'han hagut de fer manualment i amb màquines petites a conseqüència del "complex accés" a determinades zones de platja.

Els representants del govern han revelat que a causa del temporal, un inspector del Ministeri de Foment ha visitat recentment les platges del municipi. Laguna ha explicat que els tècnics municipals estan ultimant els detalls dels informes dels desperfectes que hi ha hagut per quantificar-los econòmicament i que està previst comunicar a l'Estat quina ha estat la despesa per a les arques municipals.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics