Dimecres, 26 de Juny de 2024

Cambrils s'adhereix a la candidatura de la vela llatina com a patrimoni mundial de la UNESCO

29 de Desembre de 2022, per
  • Cambrils s'adhereix a la candidatura de la navegació en vela llatina

    Cedida

Cambrils s'ha presentat per aconseguir que la candidatura de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç s'inclogui en les Llistes de Patrimoni Immaterial de la UNESCO. En concret, han presentat els corresponents suports i s'han enviat al Museu Marítim de Barcelona les cartes oficials d'adhesió aprovades per l'Ajuntament de Cambrils, el Museu d'Història de Cambrils, el Club Nàutic Cambrils, la Confraria de Pescadors de Cambrils i l'Arjau Vela Llatina de Cambrils.

La navegació amb vela llatina es va utilitzar fins als anys 40


L'art de navegar amb vela llatina havia estat emprat com a eina de treball per la comunitat pescadora cambrilenca fins a la dècada dels anys 40 del segle XX. Aquest fet va ser clau a l'hora de pensar com dissenyar el port de Cambrils, ja que havia de facilitar l'accés a aquest tipus de bastiments amb aparell llatí i donar-los refugi.

Fruit d'aquest llegat i del suport unànime expressat ara per les institucions i entitats locals, des del Museu d'Història de Cambrils s'han gravat un seguit d'entrevistes a persones relacionades amb la salvaguarda i transmissió d'aquest art de navegar que tenen com a port base el de Cambrils. Les entrevistes, filmades seguint les directrius tècniques del Museu Marítim de Barcelona, es volen incloure en el vídeo de presentació de la candidatura a la UNESCO.
 

Gravació de les entrevistes fetes pel Museu d'Història de Cambrils Foto: Cedida


La candidatura vol reconèixer i preservar aquest tipus de navegació com a patrimoni cultural


El 2023 se celebrarà el 25è aniversari de l'inici de la recuperació a Cambrils d'aquest art de navegar tradicional seguint l'estela iniciada al Rosselló i a la Costa Brava. Actualment, Cambrils compta amb una dotzena d'embarcacions aparellades amb vela llatina. L'any passat ja es va donar a conèixer la voluntat de presentar la candidatura de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç del Museu Marítim de Barcelona, l'Associació de Museus Marítims de la Mediterrània, la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

La candidatura de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, les diferents diputacions catalanes i està coordinada per una comissió internacional constituïda pel Museu Marítim de Barcelona, el Museu de la Marineria de Cesenatico d'Itàlia, el Museu-Casa de la Batana de Rovijno de Croàcia, el Museu Marítim d'Eslovènia, i el Taller d'embarcacions de Polilles i el parc natural marí del golf de Lió de França, assumint el rol d'impulsors als respectius territoris.

Mitjançant la inclusió de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç en la Llista de Patrimoni Immaterial de la UNESCO, es pretenen assolir objectius com reconèixer i salvaguardar el patrimoni cultural immaterial, sensibilitzar la societat sobre els seus valors identitaris i cooperar per la seva preservació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges