Divendres, 29 de Març de 2024

Comença la producció dels musclos de qualitat del Delta

Al Camp de Tarragona es distribuiran part dels 4 milions de tones, que en un 98% es consumeixen a Catalunya

08 de Maig de 2015, per ACN
  • Els musclaires han començat ja la collita d'aquesta temporada

    ACN

  • Un productor de musclos revisa les cordes de la seva musclera a la badia dels Alfacs

    ACN

L'inici de la collita de musclos s'ha retardat en aquesta ocasió uns quinze dies arran dels episodis de vent dels últims mesos. Malgrat això, els productors confien que les condicions climàtiques acompanyin fins a la seva finalització -al mes de juliol als Alfacs i al setembre al Fangar-. Els considerables cabals que ha transportat el tram final de l'Ebre durant els primers quatre mesos de l'any són un factor de pes perquè el sector vegi amb optimisme la possibilitat de repetir els resultats "molt bons" de 2014 i apropar-se a "l'excepcional" de 2013, també amb grans aportacions de l'Ebre durant aquest mateix període. "La llavors és autòctona, de captació natural, i hem sembrat força", explica el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet.

Les bones previsions de producció, tant quantitatives però també qualitatives, reforcen també les expectatives comercials del sector. Bolcats totalment al mercat català -amb compradors com les cadenes d'alimentació Bon Preu i Condis-, l'increment de la demanda dels últims anys ha contribuït, per aquesta campanya, a un increment de preu d'un 10%. Així, la majoria de productors poden arribar a percebre 1,10 euros el quilo de musclo, que a la venda al públic es poden acabar situant en la forquilla d'entre 2,5 i 3 euros.

Però l'aposta de Fepromodel va més enllà de l'aposta per la distribució quantitativa i, de cara aquesta campanya, preveu augmentar novament un 45% més la quantitat de musclos que distribueix sota la marca de qualitat 'Marisc del delta de l'Ebre', creada fa cinc anys: dels 200.000 quilos de l'any passat als 300.000 d'enguany. En aquest cas, el preu per als productors arriba als 1,40 euros i el consumidor final el pot pagar entre 4,5 i 6 euros. "La gent és receptiva a pagar més i tenir un millor producte" diu Bonet. Qualitats com el fet que triguin més a obrir la closca són apreciades.

La mateixa Fepromodel s'encarrega de controlar la qualitat i seleccionar aquests musclos d'entre els 45 productors del Delta associats. Es fixa un mínim de 180 grams de carn per quilo de musclo, tot i que, a la zona, aquesta relació se sol situar entre els 220 i els 230 grams en anys amb bones aportacions de cabal de l'Enre. Això obliga els productors a mantenir els musclos als vivers durant més temps, arriscant-se davant el possible increment de les temperatures a l'estiu, que pot fer malbé la collita.

A curt termini, a més, els productors del Delta esperen poder comercialitzar el seu producte amb el segell de Reserva de la Biosfera, que s'afegeix a les set figures de reconeixement administratiu ambiental que té l'espai. D'altra banda, Fepromodel no ha pogut aconseguir encara la certificació per distribuir musclos de producció ecològica.

Ostres cap a França

Musclos a banda, els productors del Delta continuen apostant per la producció d'ostres, amb uns 400.000 quilos anuals a les dues badies, Però, a diferència del producte estrella, la seva demanda encara es força menor a Catalunya i bona part de la producció acaba marxant a França, on és molt apreciada. "Intentem canviar la tendència que un 75% se'n vagi a França", ha certificat Bonet.

Però una de les grans i més renovades apostes dels productors de mol·luscos del Delta és el conreu de cloïsses a la badia del Fangar. El projecte, estimulat per la percepció d'una notable demanda a Catalunya en experiències passades puntuals, continua en marxa durant els últims anys després d'haver sembrat uns 150.000 quilos. Finalment, la manca d'aportació suficient d'aigua dolça va impossibilitar la collita prevista al 2014. La idea, ara, és iniciar la seva recol·lecció entre juny i juliol, amb l'expectativa d'aconseguir 400.000 quilos de cloïsses, que també es podrien acabar comercialitzant a altres països del Mediterrani.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital musclos delta de l'ebre

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics