Després de la declaració del germà de la víctima, Ibrahima Sylla, han comparegut davant el jutge tres dels cinc companys de pis. El primer en declarar ha estat Thioube, l'home que compartia habitació amb Mor Sylla i que dormia al seu costat quan la policia va entrar a l'apartament de Salou. Els altres dos responen als noms de Babacar Ka i Khadim Gueye, que ocupaven una altra de les estances del domicili.
El contingut de les seves declaracions no ha transcendit encara perquè aquest dimarts encara han de comparèixer els altres dos senegalesos que vivien al pis. Finalment, la instrucció del cas l'ha assumit el jutge degà en lloc d'una jutgessa de guàrdia amb l'objectiu de "donar celeritat" a les declaracions i a la investigació de la causa, segons han indicat fonts judicials.
A més del jutge, han presenciat les declaracions la fiscal i l'advocat de la família de l'home. Les mateixes fonts han assenyalat que la citació d'agents dels Mossos d'Esquadra que van participar en l'operatiu policial dependrà del resultat de les declaracions d'aquests testimonis presencials. En qualsevol cas, només haurien de comparèixer aquells agents que van tenir un contacte directe amb els manters i van observar les seves reaccions, han afegit les mateixes fonts.
Pel que fa a les tres persones veïnes de Salou que van presenciar els fets, dos homes que eren al carrer i un altre que ho va veure tot des d'un balcó, s'han considerat "testimonis protegits" per tal de preservar-ne la identitat. Tots tres van declarar a la policia que no van observar cap contacte físic entre els Mossos i el manter mort.
L'Ajuntament de Salou es personarà com a acusació particular pels danys en els aldarulls per la mort de l'home senegalès
L'Ajuntament de Salou ha anunciat la seva intenció de personar-se com a acusació particular contra els causants dels danys que es van produir dimarts passat, arran de la manifestació per la mort del ciutadà senegalès que va caure d'un balcó durant una persecució policial. La zona més afectada és la de la plaça de Sant Jordi i carrer Barcelona, i es calcula que el cost pels desperfectes pugen a uns 9.000 euros. Aquest dilluns al matí, l'alcalde del municipi, Pere Granados, ha ordenat als serveis jurídics municipals que tramitin l'expedient perquè l'Ajuntament es personi en la causa i designi advocat. Paral·lelament, la Policial Local treballa en la identificació dels causants dels danys.
"No permetrem que quedin impunes aquests fets. Els actes violents han de tenir conseqüències i s'ha de fer caure tot el pes de la llei; perquè en una societat democràtica no es pot tolerar cap acte d'aquesta virulència", ha dit Granados en declaracions recollides en un comunicat. "Ningú es pot prendre la justícia per la seva mà", ha afegit.
Per a Granados, aquesta actitud mereix "una condemna civil i penal i que s'apliqui la llei d'estrangeria als que estiguin en una situació irregular i que s'incoï un expedient d'expulsió".
Pels causants dels aldarulls que tinguin permís de residència, Granados demana "que els hi constin els antecedents penals als efectes de la renovació i sigui denegada si s'escau". El batlle de Salou ha estat contundent a l'hora d'afirmar que ens trobem davant un fenomen d'"agressió gratuïta i sense sentit". "Davant d'aquestes actituds hem de reaccionar", ha afegit. La Policia Local de Salou està col·laborant estretament en les diligències per tal d'identificar els autors dels aldarulls que van ocasionar les quantioses destrosses.
Sindicats de Mossos asseguren que hi havia l'ordre de 'no ser contundents amb la dispersió' en els aldarulls
Sindicats dels Mossos han assegurat en una carta adreçada al director general de la Policia, Albert Batlle, que els incidents posteriors a la mort d'un home a Salou en el transcurs d'una operació policial contra el 'top manta' es van gestionar "sota l'odre superior de no ser contundents amb la dispersió, detenció ni identificació dels violents". Es tracta, segons es denuncia des de les formacions CAT, SME i SPC, d'una "nova praxis" que va provocar situacions de risc "greu" per als agents i que augmentés la percepció "d'inseguretat pública" dels ciutadans. Indiquen que hi ha hagut altres casos de laxitud en la gestió del fenomen i per tot plegat reclamen a Batlle que aclareixi les ordres del Govern.
L'últim d'aquests casos, segons s'explica des de la Trisindical, hauria tingut lloc el 15 d'agost a Sant Carles de la Ràpita (Montsià). Segons el relat dels sindicats, es va requerir una patrulla dels Mossos per gestionar una situació d'enfrontaments entre venedors 'top manta' i comerciants. S'assegura que els agents van ser rebuts entre insults i amenaces, i que davant d'aquest fet, la patrulla va sol·licitar reforços del servei d'antiavalots ARRO. L'Inspector Cap de Torn, però, "anul·la el servei i ordena retirar-se del lloc".
Per tot plegat els tres sindicats reclamen a Batlle que "manifesti explícitament" les ordres del Govern, de la DGP i de la Prefectura sobre aquesta qüestió, per tal que "tots els mossos" sàpiguen com han d'actuar "davant d'aquests infractors".
En cas que no hi hagi "directrius polítiques", els tres sindicats conviden Batlle a obrir "una investigació interna per dirimir responsabilitats jeràrquiques, ja siguin administratives o fins i tot penals per prevaricació".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics