La setmana passada la Secció Sindical de la CGT (SSCGT) a l’Hospital Joan XXIII alertava del col·lapse al Servei d’Urgències de l’hospital, i denunciava que en cap cas es devia a l’arribada de la grip, que es pot preveure perquè arriba periòdicament. Els membres de la CGT denunciaven que el col·lapse a les urgències del Joan XXIII i la demora que està patint un gran nombre de pacients “és el resultat de la política de retallades en el sistema sanitari públic”.
En relació a aquests fets, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona (CGT, Co.Bas i la CUP) denuncia ara que part del col·lapse denunciat per la SSCGT “té relació directa amb l’ocupació privada de llits al Socio Sanitari Francolí (que pertany a l’empresa GiPSS)”. Segons ha pogut saber el Grup de Treball, la setmana passada entre 40 i 50 pacients estaven en llista d’espera per ingressar a l’Hospital Francolí, i aquests romanien a diferents serveis de l’HJ23 o a les mateixes urgències. Alhora, altres pacients que estaven al Servei d’Urgències i esperaven a poder ser ingressats a plantes d’hospitalització, “havien de ser ubicats als passadissos del Servei d’Urgències en lliteres, llits i cadires”. En resum, denuncia la plataforma sanitària, “mentre els pacients que havien d’anar al Francolí no desocupaven els llits de l’HJ23, els que estaven als boxos del Servei d’Urgències no podien ingressar, i s’incrementava el col·lapse als passadissos, per la manca de llits d’hospitalització”.
‘Llits privats en centres de titularitat 100% pública’
En relació a aquest fet, el Grup de Treball denuncia que actualment hi ha entre 15 i 18 pacients privats ocupant llits al Socio Sanitari Francolí, quan aquest és de titularitat 100% pública. “Com a conseqüència d’aquesta ocupació de llits privats, hi ha persones que no hi poden ser ingressades”, asseguren. A més, el Grup de Treball no només denuncia la privatització del servei public sinó també la “infrautilització de l’equipament humà i tècnic per atendre pacients complexos que s’han de quedar a l’HJ23, ja que els pacients que tenen llits pagant són de tipus residència o geriàtric”.
De tot plegat, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat pública remarca dues reivindicacions que considera imprescindibles. La primera és la “recuperació i l’ampliació (si s’escau) de la totalitat de llits disponibles a l’HJ23 (s’han perdut 83 llits entre el 2010 i el 2014) i la contractació del personal necessari per a una atenció sanitària pública de qualitat”. En segon lloc, demana que “no s’instrumentalitzi la gerència única GiPSS-ICS per a afavorir el procés de privatització de la sanitat”, i recorden, en aquest sentit, que “dins del Consell d’Administració de GiPSS hi ha directius de la Xarxa Santa Tecla”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics