Divendres, 19 d'Abril de 2024

El Banc dels Aliments busca saba nova

Des de l'entitat es fa una crida per tal que hi hagi un relleu generacional a la seva executiva

31 de Març de 2017, per Text i fotografies: Marc Busquets
  • El magatzem del Banc dels Aliments és al carrer de l'escultor Rocamora

     

  •  

  •  

Em rep amb somriure i envoltat de contractes i escriptures. Notari de llarga trajectòria, Eusebio Alonso és un dels fundadors del Banc dels Aliments de Reus i la resta de la demarcació, en funcionament des de 1995. "Atenem unes 25.000 persones cada dia, al territori", fa constar per il·lustrar la importància d'aquest organisme de caràcter social en un context econòmic que, al seu parer, "està lluny encara de la recuperació de la qual ens parlen".

Els reptes de futur de l'entitat, més enllà de donar servei a qui més ho necessita, passen ara per rejovenir-se a nivell intern. "Els que l'hem liderat tots aquests anys ens comencem a fer grans", lamenta aquest madrileny instal·lat a casa nostra. Es necessita, per tant, saba nova que vulgui "agafar les regnes". Mentre, se segueixen organitzant tot tipus d'iniciatives solidàries. L'última, que ha de tenir aquest lloc aquest cap de setmana, és un recapte d'aliments als supermercats Carrefour de Reus i Tarragona.

El rol de la societat civil, clau

Tot va començar fa més de dues dècades. "Crèiem que havíem de retornar allò que se'ns havia donat des de la societat", recorda Alonso. "Hi havia entre cinc o sis ciutats de l'Estat que ja tenien Banc dels Aliments, eren places fortes, com Barcelona, Madrid o Bilbao", detalla. "Entre vuit o nou persones ens hi vam posar, i ara ens trobem que alguns som grans i que d'altres han anat entrant i sortint de la fundació", apunta. Ni s'ho imaginava, admet el notari afincat al Baix Camp, que els darrers anys haguessin de ser "tan durs, en especial l'últim lustre". "Sort n'hem tingut dels voluntaris, per tot plegat", indica tot seguit.

El dia a dia al Banc dels Aliments, doncs, segueix sent dur. "Encara hi ha molta, molta gent que ens necessita", diu. A Reus s'atenen diàriament, segons els seus càlculs, unes 6.000 persones. "A Tarragona ciutat i a la zona del Delta de l'Ebre també hi ha una gran demanda", descriu. "Hem fet moltíssima feina, i tot això s'ha fet gran. Les naus, els voluntaris, els magatzems plens de menjar. I res hagués estat possible sense el paper actiu de la societat", agraeix. "Com ens ho haguéssim fet, per alimentar tanta gent, sense el suport de la societat civil?", es pregunta. Alonso troba, això sí, que malgrat el suport que l'administració dona al Banc dels Aliments tarragoní, "una part de la classe política hauria de valorar més el que fem", matisa.

'Hem triomfat en la desgràcia'

"Durant l'època més complicada de la crisi, s'ha fet palès que la crisi política no tenia les eines per poder liderar una acció com la nostra", resumeix el notari. Al cap de l'any, amb tot, els donatius més importants arriben de les grans empreses del sector de l'alimentació. "N'hi ha que ens arriben a lliurar aliments per valor d'un milió d'euros", revela. Les penúries econòmiques de les persones sense recursos i l'atenció que se'ls ha dispensat des del Banc dels Aliments "i altres entitats socials", afegeix Alonso, "ens ha donat una gran projecció. En realitat, i fa mal dir-ho, ens hem fet famosos i hem triomfat en la desgràcia, això se'ns ha fet gran", subratlla.

"Això s'ha fet gran, és cert", admet per la seva part un dels integrants de la junta de l'entitat, Antonio García, quan ens reunim al magatzem del carrer de l'escultor Rocamora. "La demanda s'ha estancat, però no pas necessariàment perquè la situació econòmica hagi millorat gaire", diu. En tot cas, els canvis normatius d'àmbit continental i d'organització en les entitats socials que cedeixen aliments a tercers per fer-los arribar finalment a persones sense recursos són ara més exhaustius, el que ha fet minvar el nombre d'organitzacions beneficiàries dels serveis del Banc dels Aliments. En aquest sentit, García destaca que "fa ben bé un parell d'anys" que des de la Unió Europea s'ha establert un protocol pel qual es determina "a qui s'ha d'ajudar", en què hi entra en joc la figura d'un treballador social. "Si les entitats amb les quals hem estat col·laborant no en tenen, ja no les podem atendre", esmenta.

Canvi de mentalitat

Més enllà de la lluita diària contra la pobresa i el malbaratament dels aliments, García valora de manera positiva que "amb els últims canvis socials que hem patit" s'hagi transformat la percepció del nostre model de consum. "Crec que tots plegats hem après a gestionar millor els recursos que tenim, a ser una mica més solidaris i, en definitiva, a tenir més en compte que hi ha gent sense la nostra sort que podria fer un molt bon ús d'allò que rebutgem", dibuixa. "I vull pensar que nosaltres hi hem contribuït una mica, en aquest canvi de xip", segueix.

La tasca dels voluntaris, en especial dels més joves, ha estat "clau". "Tenen una altra mentalitat, una altra manera de veure i fer les coses i aptituds diferents de les nostres, que som els de la vella escola", explica aquest jubilat del sector bancari. "Aquí hi tenim entre 20 i 25 voluntaris i podem dedicar força temps al projecte, el que passa és que som grans", lamenta.

Mentre conversem, van entrant i sortint furgonetes i camions del magatzem. Carreguen caixes de queviures, de fruites i verdures, de cartrons de llet. "De llet sempre en necessitem", puntualitza un altre dels puntals de l'entitat a la ciutat, Pepe Moraleda. És un dels vocals de l'organisme, i s'encarrega de donar suport a la feina que es fa al magatzem del barri del Carrilet. "Som afortunats de tenir entitats com la nostra, perquè la feina que fem ha ajudat a pal·liar la necessitat d'aliments de la població sense recursos", relata.

Ja fa prop d'una dècada que col·labora amb l'entitat, i les has vistes de tots colors. "Anys enrere va ser molt greu. La gent que ateníem havia perdut la feina, la casa, la societat s'estava trencant", recorda. Com García, apunta que la demanda d'ajut s'ha vist tallada en sec, però qüestions, com altres, que sigui per una suposada millora econòmica. "Els avis estan aguantant moltes famílies, amb les seves pensions", opina. "Ens costarà sortir de la crisi, perquè ha durat molt", pronostica.

"Sí, els voluntaris som jubilats. Ara bé, en els últims dos anys molta gent ha entès la importància que té la nostra entitat i això ens ha rejovenit, però ens cal més empenta", reflexiona. Potser és per això que s'acomiada demanant que "feu difusió" en aquest mitjà del proper esdeveniment que durà a terme el Banc dels Aliments de les nostres comarques, els dies 31 de març, 1 i 2 d'abril a Reus i Tarragona. "Si hem crescut és pel suport de la gent. De fet, el nostre actiu més poderós és la generositat dels nostres col·laboradors", destaca. Qui vulgui sumar-s'hi, encara hi és a temps. Tan sols cal trucar al 977 75 74 44, entre les 9 del matí i la 1 del migdia. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Banc dels Aliments Reus reusdigital
Banc dels Aliments Reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics