“Realment hi ha un esperit solidari molt important perquè la gent vol ajudar a prevenir l’expansió d’aquest virus”, explica Arnau Barrabeig, un dels portaveus del col·lectiu 3dactivistes que, de forma altruista, està produint pantalles facials per als sanitaris del Camp de Tarragona. Des que es va decretar el confinament, aquest moviment ha imprès més de 3.000 viseres que s’han lliurat als professionals de la medicina d’hospitals com el Joan XXIII, el Pius de Valls o l’hospital Sant Joan de Reus, una xifra que supera la demanda prevista (que se situava al voltant dels dos milers).
300 voluntaris al Camp
Amb unes 300 persones adherides només al Camp de Tarragona i amb voluntaris organitzats a la zona del Garraf i el Penedès i Terres de l’Ebre que treballen autònomament, Barrabeig comenta que inicialment “el moviment va sortir de la Fundació Adela”, en la línia del que també està passant a la resta de l’estat. Es va veure “que hi havia aquesta necessitat” i es van impulsar els anomenats '#Coronavirus makers', una agrupació de persones i empreses que ha servit perquè voluntaris hagin començat a imprimir aquests elements de protecció.
“És una barrera protectora més que no eximeix de posar-te la mascareta sota”, precisa, però que incrementa la seguretat dels professionals que estan treballant amb els malalts i amb el públic en general. Superada la fase de crear pantalles facials per als sanitaris, ara s’estan rebent peticions d’aquest material per part de Protecció Civil, Brigades o la Guàrdia Urbana, detalla Barrabeig.
150 quilos de plàstic
Presents a les xarxes (www.3dactivistes.org), el portaveu explica que els membres s’organitzen “a través del Telegram” de forma que els integrants s’encarreguen des d’imprimir les viseres en 3D des dels seus negocis a ajudar a distribuir-les com seria el cas de l’empresa reusenca Ricard Disseny Gràfic. “Hem aconseguit més de 150 quilograms de plàstic perquè puguin imprimir a casa”, precisa, a la vegada que subratlla que inicialment hi havia qui es posava el despertador per canviar el producte cada tres hores tenint en compte que és el temps que es triga en preparar la part impresa.
Dividida en dues parts (una impresa en 3D i l’acetat transparent que cobreix la cara), les pantalles tenen aproximadament una vida útil de cinc rentats en la part impresa. “L’acetat s’ha de canviar cada canvi de persona perquè hi pot haver fluid contaminat”, assenyala, però “la visera que és el més costós es pot anar esterilitzant”, precisa.
“Hem fet testos de desinfecció amb un protocol que s’ha validat a través d’infermers i personal sanitari”, comenta al respecte de les actuacions desenvolupades per garantir la seguretat i higiene dels usuaris. Assolit l’objectiu inicial d’abastir els professionals sanitaris de la zona, els 'makers' continuen sensibilitzats amb aquesta tasca solidària. “Els estàvem dient d’aturar una mica la producció i la gent ens diu que no que ells no paren, que mentre puguin continuaran fent i que si al final han de comprar ells el plàstic que el compren”, conclou Barrabeig.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics