El Govern preveu encarregar l’any que ve l’estudi de la qualitat de l’aire al polígon sud de Tarragona, un cop la comunitat científica -URV, UPC i CSIC- consensuï el mètode d’anàlisi més adient, en especial sobre aquells compostos que actualment no estan legislats. Així ho ha afirmat aquest dimecres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en el marc de la tercera Taula de Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona que s’ha fet a la Pobla de Mafumet (Tarragonès). A més, l’executiu ha anunciat que l’any que ve preveu instal·lar nous mesuradors a la Canonja i a la Pineda (Vila-seca) per analitzar la presència de compostos orgànics volàtils. El conseller ha posat en valor la tasca realitzada pels grups de treball que integren administracions, agents socials, centres de recerca i empreses, i ha subratllat que el Govern aposta per treballar des del “rigor científic” i la “confiança mútua”.
Rull ha apuntat que l’objectiu, abans de finals d’any, és resoldre les discrepàncies existents entre la comunitat científica pel que fa als mètodes de referència per a l’anàlisi de la qualitat de l’aire en compostos com l’1.3 butadiè. En aquest sentit, s’ha mostrat confiat que la URV, la UPC i el CSIC establiran una posició unitària que s’haurà de consensuar amb la Taula de la Qualitat de l’Aire per tal de poder avançar en l’estudi i reforçar les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció. “On no hi ha una metodologia establerta a nivell legal volem el consens de la comunitat científica. No volem encarregar un estudi si no compactem la metodologia”, ha resumit el titular de Territori i Sostenibilitat.
En paral·lel, la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, ha detallat que ja s’ha publicat el concurs que permetrà comprar l’equipament per ampliar l’estudi dels compostos orgànics volàtils (COV) a dos punts del Polígon Sud: la Canonja i la Pineda. Així, es passarà d’onze punts de control a tretze, molt per sobre del què exigeix la normativa europea. A més, Rius ha recordat que, des del mes de juny, s’ha passat de 24 a 89 el nombre de COV que s’analitzen setmanalment i ha destacat que, cada tres mesos, es fa una informació pública als ajuntaments.
En el camp tècnic, Rull ha afirmat que s’ha avançat en tots els objectius a través del grup de treball d’anàlisi de qualitat de l’aire, legislació i validació de mètodes analítics. També el segon grup, centrat en la comunicació, ha debatut i prioritzat les accions que s’hauran d’establir en un pla per informar els ciutadans de manera clara, consensuar els missatges dels diferents actors, incrementar els coneixements de la població en matèria de qualitat de l’aire i enfortir les relacions entre els diferents agents, segons ha apuntat Rius.
A més, en els últims mesos s’ha recopilat informació de documentació rellevant en relació a la contaminació de COV i hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP). També s’ha generat una base de dades per explotar la informació recollida. A partir d’ara, s’ha proposat aprofundir en la valoració de la toxicitat i dels riscos per a la salut; analitzar la presència potencial d’aquests contaminats al camp en funció de les autoritzacions d’activitat; analitzar les xarxes de control de la qualitat de l’aire similars a Europa i Amèrica del Nord; i crear un subgrup per establir la metodologia d’anàlisi i presa de mostres.
A la trobada hi ha assistit representants d’una dotzena d’ajuntaments, diputats al Parlament, membres de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat Politècnica de Catalunya, de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, del sindicat CCOO, de l’entitat ecologista GEPEC i les federacions d’associacions de veïns de Reus i Tarragona, entre d’altres.
La plataforma Cel Net exigeix compromís als ajuntaments
Com ja va anunciar, la plataforma Cel Net ha estat la gran absent de la reunió de la taula territorial. El motiu de la protesta simbòlica ha estat el fet que s'hagi celebrat a La Pobla de Mafumet, ja que consideren que l'ajuntament d'aquest municipi no ha acceptat cap proposta de l'entitat. A les portes del Casal Cultural, on una quinzena de membres de la plataforma han fet una protesta amb màscares i una pancarta on s’hi podia llegir ‘Saps què respires?’, el seu portaveu, Josep Maria Torres, s'ha mostrat molt crític per la presència a la reunió de la taula territorial de molts alcaldes i regidors de municipis que després no participen dels grups de treball. "Avui venen a fer-se la foto de cara a la galeria, però després als grups de treball només n’acudeixen tres", ha lamentat.
El portaveu de l'entitat també ha assegurat que la polèmica per la ubicació on s'ha celebrat la taula ja la donen per tancada i que assistiran a les properes reunions. De fet, Rull ha remarcat la voluntat que la taula continuï sent itinerant pel territori, ha apel·lat a la unitat i ha demanat que ningú no se’n senti exclòs. Els ecologistes, al seu torn, han exigit a les administracions el seu compromís amb els grups de treball, que és on es debaten els objectius. Entre aquests, la metodologia d'estudi, els compostos i quins canvis s'haurien de fer en la legislació vigent i en la comunicació en cas d'incident. Per la plataforma, els grups de treball "estan ben encaminats".
L'Ajuntament de la Pobla es defensa
Per la seva banda, l'Ajuntament de La Pobla de Mafumet s'ha defensat, a través d'un comunicat, de les crítiques de la plataforma Cel Net. Segons el consistori, mai han estat contraris a la taula de qualitat de l'aire. Això sí, mantenen que van negar-se a donar una subvenció per fer un estudi per part d'un grup ecologista que no era del municipi i que, a més, encarregaven a una universitat que no era la del territori. A més, l'Ajuntament recorda que les competències en qualitat de l'aire són de la Generalitat i que, per tant, els estudis que se'n facin han de ser assumits pel Govern.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics