Divendres, 22 de Novembre de 2024

El Parlament exigeix dos jutjats més al Camp abans d'acabar l'any 2022

11 de Novembre de 2021, per
  • Els jutjats socials i els jutjats de primera instància de Tarragona.

    Josep M. Llauradó

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció que inclou la creació de tres nous jutjats al Camp de Tarragona, els quals haurien d’estar en funcionament abans d’acabar el 2022. El projecte, presentat pel diputat del PSC Rubén Viñuales, fa referència a un jutjat mercantil a la capital de la demarcació i dos jutjats socials ubicats a Reus i Tarragona, així com una especialització dels llocs de treball als jutjats del Vendrell.

La demanda del nou jutjat social de Tarragona és deguda a la “saturació i l’excés de càrrega de treball” que pateix el personal a l’actual audiència, exposa Viñuales. Per altra banda, “la societat actual ha creat la necessitat de tenir sales més grans per dur a terme els judicis”, un aspecte a millorar a les comarques tarragonines, ja que l’advocat i polític socialista assenyala que “hi ha problemes d’espai i Reus acostuma a demanar la sala més gran dels jutjats a Tarragona per fer algunes audiències”. La moció es va aprovar el passat 4 de novembre a la cambra catalana i cal esperar ara quina serà l'acció del Departament de Justícia de la Generalitat en aquest sentit.

Les noves i properes instal·lacions van en la línia de crear l’esperada Ciutat de la Justícia al municipi, cosa que el diputat socialista troba “indispensable” perquè Tarragona és “l’única capital de província de Catalunya que no en té”. Rubén Viñuales afegeix que l’espai idoni, i pel qual aposta el seu grup polític, on ubicar la futura Ciutat de la Justícia és la Tabacalera, ja que en primer lloc “es recupera un espai a la ciutat” i, a més, “la reestructuració es pot fer en fases i permetria obrir l’equipament com més aviat millor”.

La moció aprovada pel Parlament recull 20 acords fruit d’un “diagnòstic i anàlisi de mancances” que experimenta l’administració de justícia del país fet pel partit socialista. El Govern de Catalunya s’ha compromès a oferir una línia d’ajuts als opositors als cossos superior de justícia per intentar suplir la “manca de jutges i fiscals del territori català”, assenyala Viñuales. Per altra banda, també s’ha fet menció a la consolidació de plantilles i la reducció d’interins dels jutjats catalans, així com millorar les condicions de treball de funcionaris de presons i de jutjats per evitar les agressions que pateix el personal dels centres.

Advocats farts d'esperar al carrer


Precisament aquesta setmana el col·legi d'advocats de Tarragona ha fet una reivindicació en el sentit de permetre una ampliació d'aforament a les instal·lacions actuals, més enllà de l'edifici de l'Audiència. Des de l'arribada de les restriccions per la pandèmia, els professionals i els estudiants de Dret es veuen obligats a romandre a l'exterior amb la incomoditat que això els suposa.

Justícia decidirà abans de final d'any on van els nous jutjats de Tarragona i Sabadell


La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha explicat aquest dijous al Parlament que abans de finals d'any es decidirà on s'ubiquen els jutjats de les ciutats de Tarragona i Sabadell. També abans de finals d'any es preveu licitar les obres del futur Centre penitenciari Obert de Barcelona, a la Zona Franca i el 2022 obrirà el Centre Obert de Tarragona. Són algunes de les principals novetats dels pressupostos del Departament de Justícia per a l'any que ve, que Ciuró ha explicat a la comissió parlamentària corresponent.

El pressupost del departament és de 1.092 milions, un 4,1% més que fa dos anys. D'aquests, 427 milions seran per a serveis penitenciaris i mesures penals alternatives, i 540 pers a l'administració de justícia i el ministeri fiscal. L'import total suposa el 2,8% del total de la Generalitat. Per això, Ciuró ha dit que igualment necessita més pressupost i que tiri endavant el Pacte Català per la Justícia.

Pel que fa a equipaments judicials, ha dit que l'aportació de l'estat és insuficient, perquè els edificis es paguen seguint uns criteris fixats fa 25 anys, i per exemple entre el 2019 i el 2020 l'estat ha pagat 5,2 milions per deu jutjats nous, que han costat en realitat 6,4 milions. Sobre futurs edificis, es prioritzaran les ciutats de Tarragona i Sabadell. A Tarragona cal decidir si tots els jutjats s'agrupen a l'antic edifici de Tabacalera o es construeix un edifici nou. A Sabadell l'actual emplaçament s'ha quedat petit i també s'està estudiant si es fa un nou edifici o s'amplien espais a l'edifici actual. Tot es decidirà abans de final d'any.

Altres ciutats que viuran millores als jutjats són Martorell, a partir del 2025, Badalona, el 2023, i Vic, el 2022. Santa Coloma de Farners, Girona, Lleida, Esplugues de Llobregat també tindran millores.

Per fomentar el català en la justícia, Ciuró ha dit que cal que entrin més escrits en català als jutjats. Per això, es pagarà un 43% als advocats d'ofici que facin servir el català en les actuacions de justícia gratuïta, passant de 14 a 20 euros per mòdul. S'hi destinaran 232.000 euros. També es destinaran 150.000 euros a beques per fomentar vocacions de jutges i fiscals a Catalunya. Els propers anys es destinaran 600.000 euros anuals a 50 beques, 12.000 euros per cadascuna.

En l'àmbit de presons, el 2022 s'obrirà el nou Centre Obert de Tarragona, que ha costat 11 milions d'euros. A bans de finals d'any es preveu licitar les obres del futur Centre Obert de Barcelona, a la Zona Franca, valorat en 34 milions d'euros i que permetrà tancar l'antiga presó de joves de la Trinitat Vella. El futur centre de dones, que també es farà a la Zona Franca, s'obrirà el 2027 o abans. Als centres de justícia juvenil es destinaran 3,5 milions per a millores i reformes.

Respecte l'últim brot de covid a la presó de Brians 2, detectat el 27 d'octubre, s'han confirmat 135 casos positius entre els interns i 13 entre els professionals. S'han realitzat gairebé 2.000 PCR a banda dels tests d'antígens.

El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), empresa del departament, tindrà 52 milions d'euros de pressupost, dels quals 15 seran ingressos per serveis a empreses privades i subministraments a les pròpies presons.

En memòria democràtica es passarà de 4 a 4,8 milions d'euros entre la direcció general i el Memorial Democràtic per a recerca, divulgació o obertura de fosses com la de Cipriano Martos. També ha desglossat alguns dels projectes en mediació, afers religiosos, polítiques de gènere, el CEJFE o els nens robats.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics