Divendres, 19 d'Abril de 2024

El nazi de Siurana o l’horror amagat a un bucòlic poblet del Priorat

El periodista Toni Orensanz descobreix la veritat sobre la llegenda del nazi de Siurana, Jan Buyse

31 de Gener de 2016, per Isabel Martínez
  • Jan Buyse, el nazi de Siurana

    Cedida

  • Cedida

  • Cedida

“Pot haver-hi bones històries en el lloc més petit del món”, afirma l’escriptor i periodista Toni Orensanz, que acaba de publicar ‘El nazi de Siurana’ (Ara Llibres), una apassionant recerca periodística sobre la història de Jan Buyse, un nazi belga fugitiu que des dels anys 60 fins al 2002 va residir al poblet de Siurana on popularment era conegut com el nazi o el belga. Tot i aquest renom, els habitants de la vila no coneixien el tèrbol passat d’aquest belga que va ser líder de les Algemeene SS a Brussel·les, va formar part de la Waffen SS i va combatre amb els hitlerians al front de l’Est.

Estirant del fil d’una trobada casual amb la vídua de Buyse, Anita Selden, Orensanz anirà desgranant al lector totes les seves descobertes sobre uns personatges històrics, Jan Buyse i la seva dona, que van ser condemnats per l’Estat belga a causa de la seva col·laboració amb el III Reich i que van aconseguir fugir de la justícia refugiant-se a l’Espanya franquista on van començar una nova vida. De fet, Jan Buyse va arribar a ser en la seva maduresa un alpinista reconegut que va liderar l’equip que va inventariar els cims dels tres mils metres dels Pirineus. “Arribes a la conclusió que moltes vegades els vellets venerables menteixen”, afirma Orensanz que torna a tractar un relat relacionat amb la memòria històrica, com ja va fer amb L’òmnibus de la mort: parada Falset (2008).

Estructurada en dues parts (L’ascens i el cim), l’obra va resseguint pas a pas la descoberta del veritable passat de Buyse i Selden a través de les entrevistes a testimonis, la consulta dels arxius i la interpretació de totes les dades, una trajectòria literària i moral en la qual l’autor també aborda tant els seus dubtes ètics com les seves reflexions sobre el passat recent d’Europa. “Arribes a la mateixa realitat mirant-te-la via satèl·lit o mirant-te-la a través d’un microscopi en un lloc petit”, comenta Orensanz redundant, un cop més, en la necessitat d’afinar la vista en tot allò que ens és més proper, gairebé quotidià, i que a vegades ens és, en realitat, tremendament desconegut.

“En el fons un dels temes del llibre és com de difícil continua sent abordar a Europa el passat que mai acaba de passar”, especialment –afegeix Orensanz- “quan parles de persones o coses concretes que no són abstraccions”. De fet, el mateix autor explica que la importància de la història es troba no tant en la talla del personatge sinó en les reflexions i ensenyances que ens transmet conèixer la veritat i les seves implicacions reals. “Jan Buyse potser no seria el nazi més important que s’ha amagat a Espanya però a partir d’aquestes històries acabes arribant a les mateixes reflexions humanes que si ho fos”, conclou el periodista falsetà.

Un altre dels atractius de l’obra és que, paral·lalelament al desenmascarament de la biografia de Buyse, es recorda que en el mateix minúscul espai, Siurana, va residir l’editor i escriptor Joan Sales, autor d’’Incerta glòria’. “Em va semblar super atractiu que dos personatges antitètics i amb una personalitat fortíssima coincidissin en aquest escenari de Siurana”, explica Orensanz. Un escenari que defineix com a “bucòlic” i “de postal” però, com mostra l’autor, relacionat amb un dels drames més importants del segle XX i de la història de la humanitat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital nazi de siurana toni orensanz
reusdigital.cat Reus Diari Digital nazi de siurana toni orensanz

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

josep  22 de Febrer de 2016

Ignoraba todos los comentatrios y me parece un sueño

Conocì mucho a este señor pero jamas pense que era Nazi.