Tècnics del Parc Tecnològic del Vi (VITEC), enòlegs i elaboradors de la DO Montsant han participat aquest dilluns en un tast de 19 microvinificacions de garnatxa i carinyena. Un tast que s’emmarca en l’estudi d’aquestes dues varietats i que està lligat al projecte de zonificació d’aquesta denominació d’origen. L’objectiu d’aquest estudi, que recau en mans de VITEC, és seguir treballant en la zonificació de la DO Montsant en base a les característiques del vi. Així ho ha explicat la presidenta de la DO, Pilar Just, que ha detallat que la iniciativa els portarà a "conèixer-nos millor" i a saber explicar la gran varietat que presenta la denominació d'origen i "per què som el que som".
En aquest sentit, Just ha incidit que "si som capaços de millorar el coneixement que tenim del nostre territori i les nostres vinyes, això ens servirà per al dia a dia al camp i al celler, però també a l’hora de traslladar a professionals i consumidors qui som en base a un argumentari molt ben fonamentat". Així, "un mateix distribuïdor pot tenir tres vins de la DO", ha afegit, "i saber explicar perquè en té tres, perquè estem parlant de zones diferents que ens aporten un producte diferent".
L’elecció de prosseguir l’estudi en base a les característiques dels vins amb garnatxa i carinyena es deu al fet que aquestes són les varietats més conreades a la DO Montsant i, en conseqüència, les que predominen en els vins sota la seva empara. De fet, el 94% de la vinya conreada a Montsant correspon a varietats negres, on la garnatxa en suposa un 34% i la carinyena un 30%.
L’estudi centrat en aquestes varietats es va iniciar el 2015 i es durà a terme durant els propers tres anys. El procediment seguit en aquesta fase de l’estudi ha consistit en la selecció d’unes vinyes en plena producció i plantades segons els sistemes de conducció, densitat i portainjert predominants. Aquestes vinyes es troben en parcel·les que, per climatologia i sòls, són representatives de cada una de les sis zones definides.
A partir d’aquesta selecció, doncs, és farà el seguiment i les vinificacions de cada vinya, vinificacions que se sotmetran a anàlisis de laboratori i, com ha estat el cas d’aquest dilluns, a anàlisis sensorials per part d’experts.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics