L'Auditori del Departament de Cultura a Tarragona ha acollit, aquest dimarts 14 d'abril, la jornada 'La candidatura del Priorat a la UNESCO. La gestió turística dels paisatges', on s'ha presentat la candidatura del paisatge cultural agrícola del Priorat per a ser declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Els impulsors de la candidatura - l'associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Priorat - aspiren a que aquest reconeixement arribi l'any 2017. La jornada ha servit per debatre sobre el model de gestió turística que ha de tenir la comarca, segons els valors que es defensen tant en la candidatura com en la Carta del Paisatge.
La candidatura del paisatge del Priorat forma part de la llista indicativa del Ministeri de Cultura per poder convertir-se en Patrimoni de la Humanitat. La coordinadora de Prioritat, Roser Vernet, ha explicat que s'està treballant per enllestir enguany el dossier que han de presentar a finals de 2015 al govern espanyol, que només pot presentar davant la UNESCO una candidatura anual. En cas que l'Estat seleccioni la proposta prioratina, s'haurà d'esperar fins al 2016 per saber si opta o no a la declaració, que es produiria el 2017.
Suport unànim a la candidatura
Durant la inauguració de l'acte, la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Núria Crivillé, ha destacat "la importància de la gestió conjunta dels actius turístics i paisatgístics del Priorat, en base a un model integrador amb la participació d'administracions i particulars". La diputada ha refermat el suport de la Diputació a la candidatura oficial, que s'està preparant i que suposarà un reconeixement a la singularitat i valor dels paisatges prioratins.
En la mateixa línia, el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Anton Ballvé, ha manifestat que "la candidatura suposa un repte perquè ens coneguin més enllà del nostre àmbit, arreu del món, i per fer possible això, cal donar a conèixer què som, on som i què tenim".
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ha recordat que la candidatura va néixer el 2007 fruit d'una iniciativa de la societat civil, promoguda per l'associació Prioritat. A partir del 2010, el Consell Comarcal i la Diputació van sumar-se a la promoció conjunta.
Joan Carles Garcia ha destacat que "la importància de la candidatura del Priorat està en el fet que combina els valors del paisatge, la cultura i el turisme amb un model econòmic propi i de creixement sostenible i respectuós amb el paisatge". En aquest sentit, Garcia ha afirmat que la candidatura va totalment associada l'altre objectiu d'assolir una carta del paisatge europea "i a la gestió dels valors del nostre paisatge". El president comarcal també ha assenyalat que, independentment del resultat que s'obtingui, "tota la feina feta fins ara ja ha servit per difondre els valors de la comarca i el territori".
Finalment, el president de l'associació Prioritat, Toni Alcover, ha destacat que l'experiència del Priorat "és un exemple per als fòrums europeus que debaten sobre aquestes qüestions". Alcover també ha volgut recordar que el Priorat, tot i recuperar la seva activitat i frenar la migració gràcies al boom del vi, "segueix sent la comarca de Catalunya amb el PIB més baix i, per tant, iniciatives com aquesta suposen una necessitat".
El model de gestió turística, a debat
La jornada, amb mig centenar d'assistents, s'ha iniciat amb la taula rodona 'Exemples de gestió turística en paisatges culturals i espais patrimonials', amb la participació del director de Civilscape, Dirk Gotzman; del director del Parc Nacional Cinque Terre, Matteo Perrone, i del doctor en Economia de la URV Antonio Paolo Russo, amb la presidenta del Col·legi de Periodistes a Tarragona, Sara Sans, com a moderadora.
La següent taula rodona s'ha centrat en el model de turisme propi del Priorat en el marc de la candidatura i l'aposta pel paisatge, amb les intervencions del doctor en Economia Miquel Puig; del doctor en geografia de la URV i director del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, Salvador Anton; de l'historiador i director de Tàrraco Viva, Magí Seritjol, i amb Montserrat Solà, del Parc Natural del Montsant, com a moderadora.
A l'acte han estat presents el directors territorials de Cultura i d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Jordi Agràs i Carme Mansilla, respectivament.
El valor d'un paisatge
El paisatge cultural agrícola del Priorat opta a ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els valors excepcionals d'aquest mosaic paisatgístic ens narren la relació entre les persones i el seu entorn, des de fa milers d'anys i en un espai ben delimitat, que exemplifica una entesa entre un territori complex i una agricultura que l'ha modelat poc a poc.
Un paisatge que esdevé eix central d'un model territorial que al Priorat es va gestant des de fa anys. Un paisatge, amb els seus valors, que ofereix un atractiu que, des del Priorat, es vol compartir de manera que, entre els que l'habiten i els que el visiten, sigui gestionat amb garanties de preservar aquests valors i la seva identitat singular.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics