El xef del restaurant Can Bosch de Cambrils, amb una estrella Michelin des de l’any 1984, Joan Bosch, presentarà les jornades gastronòmiques ‘Oli del raig i vi novell’’ aquest divendres, a les sis de la tarda, al Castell del Vi de Falset, acompanyat dels 10 establiments que promouran la cultura de l’oli i del vi, entre el 22 de novembre i el 14 de desembre, a la capital del Priorat. La Fira de Sant Andreu busca posicionar l’oli del raig i el vi novell de la comarca arreu del país. Com a actes previs, destaca la descoberta del cartell d’Òscar Sánchez i la inauguració de l’exposició col·lectiva d’artistes comarcals ‘Territori & Art’.
Com és sabut, tradicionalment, durant aquest temps a les cases es tastava el vi de la verema de l’estiu, s’eixataven les bótes, per triar la que tenia millor aroma i mantenia una concentració de carbònic natural de la fermentació, per destinar-la al consum immediat durant la tardor i l’hivern. Al mateix temps, es collien les olives per dur-les el molí i uns dels plaers d’anar al molí era sucar pa a l’oli del raig, un oli totalment tèrbol i molt bo de gust però molt efímer, que cal consumir molt aviat si volem gaudir-lo.
Tant l’oli del raig com el vi de l’any són petits plaers carregats de significat que es podran retrobar en aquestes propostes gastronòmiques que han dissenyat amb ofici i imaginació els establiments de Falset. En acabar la presentació de les jornades, es podrà degustar oli del raig i vi novell, gentilesa de la Cooperativa Falset Marçà i el Celler el Masroig.
Demà divendres, també es presentarà el cartell de la fira de Sant Andreu a càrrec del dissenyador falsetà Òscar Sànchez, i s’inaugurarà, a la sala de l’Absis del Castell, l’exposició col·lectiva ‘Territori & Art’ a càrrec dels artistes comarcals Adrià Vernet, Eloi Guerra, Isabelle Meyer, Joan Miró Oró, Jordi Capafons, Jordi Rofes, Jordi Vaqué, Josep Barjuan, Miquel Jardí, Montse Picas, Natàlia Sanahuges, Núria Estapé i Rachel Ritchie. La mostra es podrà veure fins el proper 14 de desembre.
La regidora de Festes i Esports de l’Ajuntament de Falset, Maria Jesús Sànchez, ha explicat que “en aquesta edició la Fira fa un punt d’inflexió perquè Sant Andreu sigui l’aparador i la gran festa del territori, reconvertint-la en un certamen de referència a nivell de tot el país, per mostrar la riquesa i el potencial de la comarca en aspectes com l’oleïcultura, la gastronomia, el paisatge, l’artesania, la cultura i tots els altres que encara no tenen tanta visibilitat com la vinya i el vi”.
Gastronomia i territori, protagonistes per Sant Andreu
Amb motiu de la Fira de Sant Andreu, els comerços de Falset es tematitzaran amb motius relacionats amb l’oli del raig i el vi novell. Mentrestant, el tradicional esmorzar de l’oli nou se celebrarà diumenge 30 de novembre, a les 08:00 h, a la Plaça de la Quartera,com és tradició. Dissabte 29, però, es concentraran el gruix d’activitats de la Fira de Sant Andreu amb una mostra de productors de quilòmetre 0, artesans i oficis, des de les 11:00 fins les 21:00 h.
L’altre punt destacat de la fira serà la segona edició de les Jornades del Territori, a l’Absis del Castell del Vi de Falset, a partir de les 12:00 h, quan es constituirà la taula de la Candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial, que integraran l’Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.
Tot seguit, a les 13:00 h, tindrà lloc un vermut-tertúlia durant el qual s’informarà de l’estat actual de la candidatura i s’obrirà un debat sobre el model de turisme sostenible al Priorat. Hi participaran representants de Prioritat, del Parc Natural de la Serra de Montsant i del Consorci de la Serra de Llaberia.
Els establiments participants a les Jornades Gastronòmiques
Sant Andreu presenta propostes per esmorzar, dinar, berenar o sopar; menús, plats i tapes de diferents autories i preu, però a totes l’oli nou i el vi novell agafats de la mà d’aquests establiments: Restaurant AJ-Falset, Restaurant Hotel-Hostal Sport, Restaurant El Cairat, Casa Rural Mas Ardèvol, Restaurant Lotus Priorat, Restaurant Quinoa, Calaix de Sastre, Àgora, El Tomb i Vi Novell.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics