Dimecres, 19 de Juny de 2024

El xef Joan Bosch presenta a Falset les jornades gastronòmiques de la Fira de Sant Andreu

El cuiner cambrilenc, Estrella Michelin, inaugura divendres les jornades ‘Oli del raig i vi novell’

20 de Novembre de 2014, per Redacció
  • Joan Bosch (esquerra), en una imatge d'arxiu

    Josep Gallofré

El xef del restaurant Can Bosch de Cambrils, amb una estrella Michelin des de l’any 1984, Joan Bosch, presentarà les jornades gastronòmiques ‘Oli del raig i vi novell’’ aquest divendres, a les sis de la tarda, al Castell del Vi de Falset, acompanyat dels 10 establiments que promouran la cultura de l’oli i del vi, entre el 22 de novembre i el 14 de desembre, a la capital del Priorat. La Fira de Sant Andreu busca posicionar l’oli del raig i el vi novell de la comarca arreu del país. Com a actes previs, destaca la descoberta del cartell d’Òscar Sánchez i la inauguració de l’exposició col·lectiva d’artistes comarcals ‘Territori & Art’.

Com és sabut, tradicionalment, durant aquest temps a les cases es tastava el vi de la verema de l’estiu, s’eixataven les bótes, per triar la que tenia millor aroma i mantenia una concentració de carbònic natural de la fermentació, per destinar-la al consum immediat durant la tardor i l’hivern. Al mateix temps, es collien les olives per dur-les el molí i uns dels plaers d’anar al molí era sucar pa a l’oli del raig, un oli totalment tèrbol i molt bo de gust però molt efímer, que cal consumir molt aviat si volem gaudir-lo.

Tant l’oli del raig com el vi de l’any són petits plaers carregats de significat que es podran retrobar en aquestes propostes gastronòmiques que han dissenyat amb ofici i imaginació els establiments de Falset. En acabar la presentació de les jornades, es podrà degustar oli del raig i vi novell, gentilesa de la Cooperativa Falset Marçà i el Celler el Masroig.

Demà divendres, també es presentarà el cartell de la fira de Sant Andreu a càrrec del dissenyador falsetà Òscar Sànchez, i s’inaugurarà, a la sala de l’Absis del Castell, l’exposició col·lectiva ‘Territori & Art’ a càrrec dels artistes comarcals Adrià Vernet, Eloi Guerra, Isabelle Meyer, Joan Miró Oró, Jordi Capafons, Jordi Rofes, Jordi Vaqué, Josep Barjuan, Miquel Jardí, Montse Picas, Natàlia Sanahuges, Núria Estapé i Rachel Ritchie. La mostra es podrà veure fins el proper 14 de desembre.

La regidora de Festes i Esports de l’Ajuntament de Falset, Maria Jesús Sànchez, ha explicat que “en aquesta edició la Fira fa un punt d’inflexió perquè Sant Andreu sigui l’aparador i la gran festa del territori, reconvertint-la en un certamen de referència a nivell de tot el país, per mostrar la riquesa i el potencial de la comarca en aspectes com l’oleïcultura, la gastronomia, el paisatge, l’artesania, la cultura i tots els altres que encara no tenen tanta visibilitat com la vinya i el vi”.

Gastronomia i territori, protagonistes per Sant Andreu

Amb motiu de la Fira de Sant Andreu, els comerços de Falset es tematitzaran amb motius relacionats amb l’oli del raig i el vi novell. Mentrestant, el tradicional esmorzar de l’oli nou se celebrarà diumenge 30 de novembre, a les 08:00 h, a la Plaça de la Quartera,com és tradició. Dissabte 29, però, es concentraran el gruix d’activitats de la Fira de Sant Andreu amb una mostra de productors de quilòmetre 0, artesans i oficis, des de les 11:00 fins les 21:00 h.

L’altre punt destacat de la fira serà la segona edició de les Jornades del Territori, a l’Absis del Castell del Vi de Falset, a partir de les 12:00 h, quan es constituirà la taula de la Candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial, que integraran l’Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.

Tot seguit, a les 13:00 h, tindrà lloc un vermut-tertúlia durant el qual s’informarà de l’estat actual de la candidatura i s’obrirà un debat sobre el model de turisme sostenible al Priorat. Hi participaran representants de Prioritat, del Parc Natural de la Serra de Montsant i del Consorci de la Serra de Llaberia.

Els establiments participants a les Jornades Gastronòmiques

Sant Andreu presenta  propostes per esmorzar, dinar, berenar o sopar; menús, plats i tapes de diferents autories i preu, però a totes l’oli nou i el vi novell agafats de la mà d’aquests establiments: Restaurant AJ-Falset, Restaurant Hotel-Hostal Sport, Restaurant El Cairat, Casa Rural Mas Ardèvol, Restaurant Lotus Priorat, Restaurant Quinoa, Calaix de Sastre, Àgora, El Tomb i Vi Novell.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges