Dilluns, 25 de Novembre de 2024

La candidatura del Priorat Patrimoni Mundial de la Unesco encara l'última fase

El Govern es reuneix amb els impulsors i agents del territori per coordinar el Pla de Gestió

21 d'Abril de 2016, per ACN
  • La coordinadora de Prioritat, Roser Vernet; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia

    ACN

La candidatura Priorat-Montsant-Siurana per ser designat paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània per la Unesco encara l'última fase. El Govern s'ha reunit aquest dijous amb Prioritat, l'entitat impulsora de la candidatura, per coordinar el Pla de Gestió necessari per encarar l'última fase. El document ha de demostrar que el Priorat té "uns valors dignes de ser inscrits al Patrimoni Mundial", segons ha explicat Roser Vernet, coordinadora de Prioritat, que ha explicat que també s'ha de deixar clar que els valors que defensen ara els continuaran tenint al futur. Els impulsors, que van començar la iniciativa el 2007, han de presentar aquest Pla de Gestió al govern espanyol, que serà l'encarregat de traslladar-lo a la Unesco. Segons el delegat de Govern a Tarragona, Òscar Peris, aquesta és la candidatura "més important" tant a Tarragona com a Catalunya.

Segons ha detallat el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, el document on s'especifica quins valors i accions s'han de preservar està pràcticament redactat i que ara s'està ultimant el Pla de Gestió, on es detalla "quines estratègies s'han de seguir com a territori". Garcia ha explicat que la candidatura ha de consolidar un "teixit productiu" i "una manera d'evolucionar mantenint uns paràmetres concrets de qualitat paisatgística".

"Els valors que té el territori són diversos", ha explicat Vernet, que ha destacat "el mosaic agrícola" que té la comarca, la geologia i la llengua. "Aquests valors són la base d'una tria d'opcions a l'hora de gestionar el territori, no tant de preservar-lo", ha indicat la coordinadora de Prioritat, que ha especificat que no es vol aconseguir "una foto fixa d'un paisatge fòssil". "Volem gestionar un paisatge que és sempre dinàmic perquè aquests valors continuïn existint, tant si la Unesco declara el paisatge del Priorat com a Patrimoni Mundial com si no", ha dit.

La documentació necessària per finalitzar amb el procés l'ha de presentar a la Unesco, de manera definitiva, l'Estat espanyol. El 2013, Prioritat ja va enviar un primer dossier per formar part de la "llista indicativa", sol·licitada per la Unesco, en què les candidatures hi han de constar, com a mínim, durant un any. La candidatura hi consta des del febrer del 2014. Quan tinguin enllestit el dossier acadèmic i el Pla de Gestió, els impulsors podran facilitar-lo a l'Estat i hauran acabat la seva part de la feina. "Quan vulguin, d'acord amb els calendaris, el govern espanyol ja podrà enviar la documentació a la Unesco", ha detallat Vernet, que preveu que, com a molt d'hora, el paisatge podria ser declarat Patrimoni Mundial el 2018.

La coordinadora de Prioritat admet que el procediment pot ser una mica més ràpid quan les candidatures són impulsades des d'administracions i no des de la societat civil, com és el cas. Amb tot, Vernet ha explicat que el procés que estan seguint, amb els recursos del territori, és també la manera que la gent prengui consciència "del que tenen entre mans" i que això es faci "sòlid". "La feina que hem fet per decidir el model quedaria present, encara que el paisatge no sigui declarat Patrimoni Mundial", ha remarcat la coordinadora de Prioritat, que ha plantejat els treballs fets fins ara com un repte d'anar fent "taca d'oli" al territori.

En aquesta línia, Vernet ha assegurat que el simple fet d'haver impulsat la candidatura ja té "beneficis". "Haver elaborat el dossier ens ha fet descobrir coses que no sabíem ni que teníem", ha assegurat la coordinadora de Prioritat, que ha dit que "l'autoestima" de la comarca ha pujat d'ençà que s'està impulsant la candidatura. Si finalment la Unesco declara Patrimoni Mundial el paisatge del Priorat, això situarà la comarca en "un àmbit d'excel·lència" que donarà un valor afegit, segons Prioritat.

A la reunió a Tarragona hi ha assistit el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, els directors dels Serveis Territorials de Cultura, Territori i Sostenibilitat, i Agricultura, Alimentació i Ramaderia i Pesca, l'alcalde de Falset, i membres de Prioritat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics