La Fira de Sant Andreu se celebra, com a mímim, des de l’any 1845, segons la documentació existent. De vocació multisectorial, s’escau sempre el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Andreu, el 30 de novembre. “El que volem és posar en valor la tradició i, en certa mesura, tornar als origens: aquesta era una fira en què antigament la gent es preparava per passar l’hivern i arribar a les festes de Nadal, i això és el que volem que segueixi sent però d’acord amb els temps actuals”, opina Joan Coll, regidor de Festes del consistori.
El disseny d’un espai a la plaça de la Quartera (batejat com a 'Rebost de Nadal') en què hi haurà vins generosos i dolços, i artesans alimentaris especialitzats en dolços, neules i torrons, es preveu com la novetat més destacada d’aqesta edició. "Volem fer més visibles els vins dolços i generosos que cada cop elaboren més cellers de la DO Montsant, i que sovint és un producte poc conegut", assegura Pilar Just, presidenta d'aquesta denominació d’origen de la comarca del Priorat. Sota la definició de vins generosos s’agrupen els vins rancis, dolços, misteles i vermuts.
Entre les activitats programades, que ja començaran el divendres 27, hi haurà tastos de vins dolços i rancis; una ruta de vins rancis i la promoció del vermut de Falset a través dels empresaris locals de restauració. Altres actes programats són diverses xerrades, tallers infantils i una jornada de rebaixes (a l’estil del black friday anglosaxó) organitzada per l’Associació de Comerciants de Falset.
Tot i el nou impuls que es vol donar a la Fira, el regidor de Festes insisteix que el certamen firal seguirà tenint caràcter multisectorial i que, per tant, "tampoc no hi faltaran les atraccions infantils i la presència habitual de productors artesans de tota classe i d’arreu de Catalunya, i la mostra de treballs artesans en viu al llarg de tot el diumenge al matí".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics