Diversos ajuntaments de la costa han aplicat mesures legals per combatre la proliferació de mosquits i larves a zones de propietat privada abandonades i, en alguns casos, pel mosquit tigre. Piscines amb aigua estancada i terrenys amb tolls d'aigua són les zones més problemàtiques. Les condicions meteorològiques d'altes temperatures i molta humitat tampoc han ajudat a pal·liar el problema de les plagues, que també han obligat a reforçar les mesures a les zones públiques.
A Creixell, s'ha controlat la plaga aplicant un tractament cada set dies a les piscines públiques i als aiguamolls. Francesc Sentí, regidor de medi ambient, explica que ja s'han obert 12 expedients per poder accedir a zones privades on han proliferat larves i mosquits. “Aquest és un any especial per les condicions meteorològiques que s'han donat”, assenyala Sentí.
La situació a Roda de Berà també ha estat crítica. Abans de l'estiu es va fer una actuació preventiva i, al llarg dels mesos de més calor, se n'ha aplicat una de pal·liativa. Els habitatges abandonats també han causat queixes entre els veïns, segons confirma l'Ajuntament de Roda.
Com a mesura pal·liativa, es fa un primer avís als propietaris i s'hi es presenta l'ordre de neteja o arranjament. En un segon advertiment s'imposa una multa coercitiva de fins a 3.000 euros, en el següent avís, s'imposen entre 1.000 i 2.000 euros i, en el darrer i quart, la multa oscil·la entre 2.000 i 3.000 euros. Si el propietari no respon a aquests requeriments, el cas és portat davant el jutjat, que ha de donar el permís per accedir a l'habitatge. L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, és crític amb aquesta situació i afirma que “les autoritzacions arriben fora de temps, quan la temporada d'estiu ja s'ha acabat”. Una problema implícit és que el cost de la neteja d'aquests solars i piscines els ha d'assumir l'Ajuntament.
El patró de cases abandonades on s'acumula l'aigua bruta es repeteix a Altafulla, on fins ara han intervingut en dues propietats privades del municipi.
Torredembarra és un altre dels municipis afectats. El regidor de medi ambient, Josep Maria Guasch, explica que aquest any s'han produït moltes queixes per part dels veïns, tot i que, a l'Ajuntament, s'ha fet una campanya intensa de conscienciació social. Fins ara Torredembarra no disposa d'un protocol d'actuació però l'alcalde Eduard Rovira afirma que al llarg d'aquest any s'estudiarà la situació i es concretaran mesures.
Mesures de control
Per controlar la proliferació dels mosquits i les seves larves, en els ajuntaments, juntament amb la Generalitat de Catalunya, s'han engegat campanyes de col·laboració per promoure la col·laboració entre tots els ciutadans.
La principal mesura preventiva és evitar la presència de recipients a l'exterior on es pugui acumular aigua com cendrers, gerros, plats sota els testos o piscina de plàstic. També cal cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua, tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra i evitar l'acumulació d'aigua a zones de drenatge o canals de desguassos. Altres mesures menors són posar de cap per avall els recipients que estiguin a l'exterior, canviar sovint l'aigua dels gerros o plats dels animals domèstics i vigilar l'estancament a les fonts ornamentals.
El ‘tigre' s'ha integrat
El mosquit tigre ha arribat per quedar-se. Després d'una dècada de colonització a terres catalanes aquest insecte s'ha adaptat perfectament a l'entorn, de manera que ja ens hem acostumat a la seva presència en èpoques estivals. Un total de 312 municipis catalans pateixen les picades d'aquest mosquit, que es va detectar per primer cop a Sant Cugat del Vallès l'any 2004.
La gran proliferació al llarg d'aquests anys ha fet obrir tres centres de control al Baix Llobregat, a les Terres de l'Ebre i a Empuriabrava. La seva tasca és fonamental per tal d'evitar problemes de salut pública. Els experts alerten de la importància de recollir informació de camp per prevenir malalties com el dengue o la febre de Chikungunya, que poden ser transmeses per la picada de les femelles d'aquests mosquits.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics