Divendres, 29 de Març de 2024

Els Mossos d’Esquadra eviten el matrimoni forçat de tres adolescents del Baix Camp i la Ribera d'Ebre

Aquests casos ja figuren com un delicte específic al nou Codi Penal, que els castiga amb penes de fins a tres anys i mig de presó

14 de Febrer de 2016, per ACN
  • Pla mig d'Ares Escudé, agent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la Regió Policial del Camp de Tarragona

    ACN

Una adolescent del Baix Camp es troba sota la tutela de la Generalitat i internada en un centre de protecció de menors després que la seva família intentés casar-la contra la seva voluntat. El malson per aquesta jove va començar arran d’un viatge a Tunísia amb la seva mare, on va conèixer un noi d’uns 20 anys. Allà la progenitora hauria parlat amb ell i amb la seva família i hauria començat a negociar un casament, d’esquenes a la filla, atreta per la bona posició econòmica del futur marit. Quan totes dues van tornar a Catalunya, la noia va decidir tallar la relació amb el noi després de detectar actituds masclistes en els missatges que s’intercanviaven a través de les xarxes socials.

Va ser a partir d’aquell moment que la mare va iniciar les coaccions i li va comunicar que estava obligada a casar-se amb ell. La menor va conèixer un altre noi a Catalunya i, quan la mare se’n va assabentar, va amenaçar-la amb denunciar-lo a la policia. L’afectada va decidir escapar i refugiar-se a casa d’una amiga, però les pressions de la mare i d’un germà gran la van fer desistir. Quan es va assabentar que la mare ja havia comprat els bitllets d’avió per tornar a Tunísia, la noia va intentar fugir de nou, però la seva mare la va enxampar, prenent-li les claus i tancant-la a casa.

Finalment, la menor va aconseguir sortir del domicili i va poder contactar amb serveis socials, que la van acompanyar a una comissaria dels Mossos d’Esquadra per presentar denúncia. Al desembre, la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) va acordar internar-la en un centre de protecció de menors. Un cop garantida la seva protecció, els Mossos van denunciar la mare per un presumpte delicte de matrimoni forçat i l’assumpte va passar a mans del jutjat.

Uns pares volien casar les seves dues filles

A les Terres de l'Ebre, els Mossos d'Esquadra van evitar l’any passat dos casos de matrimonis forçosos, també en dues menors d'una mateixa família. El cas es va detectar al febrer i la policia va rebre l'alerta per part dels serveis de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) sobre un possible cas de maltractaments per part d'una família marroquina, resident a Flix (Ribera d'Ebre), cap a les seves dues filles de 16 i 17 anys.

Quan els Mossos van començar a investigar el cas, van adonar-se que els pares mantenien aïllades les seves dues filles de qualsevol possible relació amb homes, tinguessin l'edat que tinguessin. En el moment de la intervenció policial, una de les filles tenia la maleta feta per marxar a la seva nova llar en un matrimoni forçat, i l'altra filla també ho tenia tot lligat per tirar-ho endavant.

Una realitat submergida

L’escàs nombre de casos detectats evidencia, segons els Mossos d’Esquadra, una realitat oculta que no transcendeix. Els matrimonis forçats no són propis de cap ètnia determinada, però en tots ells hi intervenen diversos factors, segons explica a l’ACN Ares Escudé, agent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la Regió Policial del Camp de Tarragona. En concret, es tracta de motius com la deshonra familiar, religiosos, econòmics -s’han pactat matrimonis forçosos a canvi de 1.000 euros- o migratoris -per aconseguir papers o un reagrupament familiar-.

Els Mossos d’Esquadra destaquen la importància del treball “en xarxa” per destapar aquestes situacions, que solen arribar a la policia mitjançant les alertes dels serveis socials. L’entorn d’amistats o l’escola sovint esdevenen claus per detectar el fenomen, que sovint s’amaga rere un absentisme escolar injustificat, viatges en ple curs escolar, desmotivació, maltractaments i, fins i tot, intents d’autòlisi. “És dur assumir que algú que t’estima et faci això, per això costa tant denunciar i és bàsic que tots els professionals en tinguem coneixement”, subratlla l’agent.

Davant d’aquests casos, la policia insta les víctimes a parlar-ne amb el seu entorn i d’adoptar precaucions com ara guardar la pròpia documentació personal. “No podràs marxar a l’estranger si tens amb tu el teu passaport i, si vas a l’aeroport i veus un policia, adreça-t’hi perquè t’ajudarà”, insisteix Escudé. A més, els Mossos recorden la possibilitat de contactar amb el telèfon d’emergències 112. Tot plegat són consells que es traslladen en les xerrades que els Mossos realitzen a les escoles o en les trobades amb professionals dels sectors de l’educació i la salut.

Canvis al Codi Penal

Fins ara, el Codi Penal no disposava de cap article que castigués explícitament aquesta pràctica, amb la qual cosa els Mossos havien d’afrontar-los en base a coaccions, amenaces, detencions il·legals o, si l’enllaç ja s’ha consumat, agressions i abusos sexuals. La situació, però, va canviar el juliol de l’any passat i el matrimoni forçat ja queda recollit en l’article 172 bis que, a més, considera un agreujant els casos produïts en menors d’edat.

La legislació actual preveu una pena de presó d’entre sis mesos i tres anys i mig o una multa de 12 a 24 mesos, segons la gravetat de les coaccions, a tot aquell que amb intimidació greu o violència obligui una altra persona a contraure matrimoni. A més, també contempla la mateixa pena per tot aquell que recorri a la violència, a la intimidació greu o a l’engany per forçar algú a abandonar el territori espanyol o a no retornar-hi.

Almenys 17 casos a Catalunya durant el 2015

En els primers nou mesos de l’any 2015, els Mossos d’Esquadra van intervenir en un total de 17 casos de matrimonis forçats a Catalunya, 9 dels quals corresponien a menors d’edat. L’any anterior es va actuar sobre un total de 10 casos i, el 2013, en 26. Pel que fa al Camp de Tarragona, el 2010 la policia va intervenir en tres casos -una menor i dos majors d’edat- i els anys 2011 i 2013 en un cas, tots dos sobre menors. A les Terres de l’Ebre no s’hi havia detectat cap matrimoni forçat fins l’any passat, segons les dades disponibles des de l’any 2009.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  15 de Febrer de 2016

No accepten les lleis de l'estat!

Un cop més resulta evident que aquests originaris dels altres ideologies no entenen ni accepten segons quines lleis. Malgrat aquests fets si que accepten les lleis que els permet tenir assistència i recursos: Si no volen acceptar les normes europees tenen i tenim una sol·lució: 'caminito de Jaén'. No pot ser que encara continuem trobant pels carrers 'fantomas' embolcallats com a xoriços, amb més capes que una ceba, sense saber qui hi ha sota la disfressa negra: home, dona o ...