El centre històric de Vila-seca (Tarragonès) es torna a convertir, amb motiu de Sant Jordi, en l’escenari d’un projecte urbà que dona una segona vida a llibres en desús. La intervenció artística és obra dels alumnes de les Escoles d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i Reus i consta de sis escultures efímeres i un espai urbà. En la segona edició de la iniciativa s’han emprat uns 20.000 llibres obsolets que han estat cedits per veïns, entitats, escoles, institucions i biblioteques. Sota el paraigua de la participació ciutadana, la transformació i reciclatge de materials i la creació artística, ‘Efímera. Art al carrer’ pretén reflexionar sobre el paper dels llibres i de la lectura en l’actualitat.
Organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca amb la col·laboració de les Escoles d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i a Reus i de la Biblioteca Pública de Vila-seca, set equips d’alumnes d’aquests centres d’art ( sis de Tarragona i un de Reus) s’han encarregat de muntar les obres en diversos punts de Vila-seca.
La iniciativa pretén apropar l’art a la gent i donar una nova vida i un nou ús a qualsevol tipus de llibre com ara enciclopèdies, llibres de text, llibres de butxaca, llibres infantils i, en general qualsevol format de llibre obsolet i en desús.
La rambla de Catalunya, el carrer Major, el Portal de Sant Antoni, la plaça d’Estudi, la plaça de Voltes, la plaça de l’Església i les Peixateries Velles de Vila-seca s’han guarnit amb diverses escultures efímeres construïdes amb prop de 20.000 llibres que van ser cedits l’any passat, amb motiu de la primera edició del projecte.
El director de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, Daniel Uzquiano, ha explicat a l’ACN que en el projecte hi ha participat alumnes del segon curs del cicle d’Arts aplicades als murs, els quals han pogut posar en pràctica com funciona la professionalització del món de l’art. A més, l’experiència els ha permès portar els seus projectes “al món real”.
“Abandonem les dues dimensions i, en lloc d’agafar el pigment, pintem amb el llibre al món real proposant obres carregades de contingut i d’idees perquè la gent es faci preguntes al voltant del què significa la lectura a dia d’avui”, ha afegit Uzquiano.
Intervencions al centre històric
A la plaça de l’Església s’han penjat diversos llibres en arbres per evocar la idea que la lectura convida a fer volar la imaginació, mitjançant una metàfora del vol dels ocells. Ben a prop, els arcs de les Peixateries Velles acullen el muntatge ‘Reconstruir’, en què els llibres omplen les cavitats que el temps i el desgast han produït als arcs presents en aquest espai.
El Portal de Sant Antoni és l’escenari de l’obra ‘Perfum literari’, on les obres creen una rosa circular al terra originant una catifa amb volum. Al seu torn, la plaça de les Voltes és el lloc escollit per a la instal·lació d’un muntatge en què les obres literàries broten d’un arbre, per recordar que és precisament dels arbres d’on s’obté el paper.
A la plaça de l’Estudi s’hi ha situat l’obra ‘Àrtax’, un doble iglú construït a partir de llibres que vol oferir un espai aïllat on poder llegir i reflexionar, sota una cúpula oberta. La Rambla de Catalunya, per la seva banda, s’ha transformat en una saleta d’estar perquè els ciutadans puguin dedicar una estona a la lectura.
Finalment, el carrer Major s’ha transformat en un nou espai urbà. Amb l’ajuda de cordes i xarxes entrellaçades, s’ha construir un passatge pel qual es pot transitar mentre es contemplen fulls amb poemes i roses penjats de la paret. Els projectes, que es van començar a construir dijous, es podran veure fins aquest dilluns.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics