Divendres, 19 d'Abril de 2024

'Totes les persones que passen per l'Absis hi deixen la seva empremta'

L'emblemàtic local reusenc canvia de propietat i el jove Josep M. Torres n'agafa el relleu

14 de Juliol de 2020, per Alba Cartanyà
  • Josep M. Torres Quiles s'ha fet càrrec de l'Absis des de fa unes tres setmanes

    Cedida

Quan Reus encara no era el que és ara, i els carrers respiraven sense taules i cadires i gots, va aixecar la persiana un dels primers establiments hostalers i d'oci de la ciutat de l'era recent. Era a finals dels 90 i l'Absis, a banda de servir copes i àpats, acollia diferents activitats culturals i socials, en la línia de la sensibilitat dels seus impulsors, Joan Carles López i Elma Subasic. Tots els anys que han passat des de llavors estan plens de moments, etapes i persones, però aquest 2020 s'ha produït un gran canvi. El propietari ha passat a ser, des de fa tan sols unes setmanes, un jove reusenc amb moltes ganes d'agafar aquest "llegat" i donar-li continuïtat en el temps i en el seu espai propi.

Després de la pandèmia

Josep M. Torres Quiles té 27 anys i durant els últims set ha estat treballant a l'Absis, de manera més o menys continuada. Va estudiar comunicació audiovisual, tot i que des dels 16 anys ha estat immers en el món de l'hostaleria. Recorda que en el moment de reobrir després de la pandèmia, els propietaris van plantejar la situació als treballadors, ja que consideraven que ells havien arribat al final de la seva trajectòria. "Al cap de dues setmanes ja estàvem firmant", rememora Torres, ja que amb l'ajuda de la seva família va comprar la societat. Explica que els seus companys l'animaven a fer el pas i, quan es va decidir, als propietaris "se'ls va il·luminar la cara" i van estar "molt contents". "Jo vull continuar aquest llegat, és un local amb molta essència i important per a la ciutat", expressa Torres. Admet que gràcies a l'ajuda dels propietaris i a la seva experiència prèvia en la direcció del local durant els estius, no li ha estat difícil: "Simplement és un salt de rol", diu.

En una taula rodona, al costat de la barra, Torres mira al voltant i ressalta: "Aquest local és atemporal, poden passar els anys però manté el seu encant". A més, constata que aplega tots els públics en diferents hores de dia: "Tothom hi encaixa", subratlla. El defineix com un espai "versàtil, polifacètic, familiar, amistós i professional". La seva voluntat és "mantenir la seva essència" i posa molt d'èmfasi en el paper dels treballadors: "Sempre hem intentat que els cambrers i cambreres siguin empàtics i propers amb la gent", apunta.

En aquest sentit, destaca els moviments de personal com una virtut: "No hi ha ningú que treballi moltíssimes hores perquè no s'acabi cremant, intento que hi hagi rotació", explica. La particularitat és que darrere la barra o dins de la cuina solen haver-hi estudiants i l'edat de la plantilla no arriba als 30 anys. "Aquesta joventut dóna vitalitat, alegria i diversitat, perquè hi ha persones que vénen de tot arreu", raona. El jove emprenedor creu que aquesta dinàmica permet "fidelitzar" els clients perquè "cada cambrer que hi passa deixa la seva petjada i algun aspecte de la seva forma de ser". La gràcia de l'Absis, doncs, és que ha crescut amb el ritme de tota la seva gent.

La 'cuina verda', projecte de futur

Torres es mostra feliç de com han anat aquests primers dies: "Potser m'ho vaig pintar més negre del que ha estat finalment", reconeix, i assegura sentir-se còmode: "La gestió és planera, vaig fent i estic content", assegura, tot i la situació actual derivada de la pandèmia del coronavirus i que s'ha d'anar adaptant a les mesures sanitàries "que van canviant". Explica que han redistribuït l'espai de dins, a fora intenten mantenir l'espai i netejar costantment: "A part de la feina pròpia del bar, hi hem de sumar la nova tasca de vigilar que es compleixin les indicacions de les autoritats", indica.

De cara al futur, Torres voldria "mantenir l'essència" i introduir "petits canvis en la cuina", alhora que potenciar l'espai del menjador amb diferents activitats i estar més present a les xarxes socials. La seva intenció és "recuperar l'ambient dels dinars" i endinsar-se en la "cuina verda", un estil més sa, vegetarià i vegà, però "sense deixar de banda la cuina casolana amb productes de la terra". Alhora, vol donar un ús social a l'espai, acollint actes, tallers o tasts, i també està obert a qualsevol proposta de particulars o agrupacions.

Torres recorda que fa tan sols tres setmanes que s'ha estrenat com a nou propietari, i que queda molt camí per recórrer. Opina que, sortosament, "el sector de l'hostaleria és dels menys afectats" per la crisi sanitària: "Som la via d'escapament, la solució a les ganes de sortir als carrers", conclou.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics