Divendres, 23 de Febrer de 2024

Identifiquen biomarcadors associats a la covid-19 greu a partir del sèrum dels pacients

23 de Febrer de 2022, per Reusdigital.cat
  • Imatge de part de l’equip investigador: Francesc Vidal, Laia Reverté i Anna Rull

    Cedida

El grup de recerca d’Infecció i Immunitat (INIM) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragon, que formen part del CIBERInfec, ha determinat el perfil proteòmic, metabolòmic i lipidòmic del sèrum de pacients amb covid-19 amb diferents graus de severitat: asimptomàtics o lleus, severs i crítics. Els resultats d’aquest treball identifiquen canvis significatius en les concentracions relatives de determinats compostos en el sèrum de pacients crítics en relació a altres pacients que no han desenvolupat la malaltia o que l’han desenvolupat de forma molt lleu.

Els resultats obtinguts de l’anàlisi multi-òmic ajuden a aprofundir en el coneixement de la fisiopatologia de la infecció per SARS-CoV-2 i determinar les vies metabòliques implicades en la severitat de la covid-19. Permeten proposar un nou panell predictiu d’evolució de malaltia. En aquest treball hi han participat professionals i pacients de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i de l’Hospital Universitario Virgen del Rocío de Sevilla.

S’han estudiat 273 pacients infectats per SARS-CoV-2 reclutats durant la primera onada de la pandèmia, març-abril de 2020, en els tres hospitals, agrupats per la gravetat de la malaltia segons els criteris d’inclusió mèdica en asimptomàtics-lleus, greus o crítics. Mitjançant l’anàlisi multi-òmic s’han identificat 65 proteïnes, 34 metabòlits i 28 lípids amb concentracions relatives augmentades o disminuïdes en el sèrum dels pacients que es relacionen amb la severitat de covid-19.

Concretament, en el moment d’infecció per SARS-Cov-2, s’ha trobat un perfil clarament diferenciat entre el pacient que gairebé no tindrà evolució de la malaltia front a aquell pacients que desenvoluparà covid crític. Les noves molècules identificades en aquest treball es troben relacionades amb rutes metabòliques específiques de les cascades del complement i de la coagulació, l’activació plaquetar, l’adhesió cel·lular, la inflamació aguda, la producció d’energia, el catabolisme d’aminoàcids i el transport de lípids. Aquestes vies metabòliques estarien directament relacionades amb la severitat de la malaltia i permeten proposar un nou panell predictiu d’evolució de malaltia.

S’ha identificat que canvis en la concentració relativa de les proteïnes Fetuin-A (AHSG) i inhibidor de inter-α-tripsina (ITIH3), de l’àcid glutàmic (GA) i de l’espècie lípidica ChoE (18:0), permeten diferenciar a nivell clínic, amb un nivell de precisió molt acurat, el pacient covid-19 lleu del pacient covid-19 crític.

L’estudi s’ha fet al Centre de Ciències Òmiques (COS), una unitat mixta URV-Eurecat. L’estudi forma part del projecte COVIDOMICS centrat en la identificació de factors de risc associats a la gravetat de la covid-19 i finançat per la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics