Diumenge, 24 de Novembre de 2024

Investigadors de la URV dissenyen amb IBM un programari que gestiona grans quantitats de dades en segons

El treball s'ha publicat com a part d'un projecte de codi obert de la Universitat de Berkeley

05 de Juliol de 2018, per ACN
  • Pedro García i Josep Sampé en primer pla, acompanyats de la resta de membres del grup de recerca

    URV

El Grup de Recerca Arquitectura i Serveis Telemàtics de la URV i l'empresa IBM han dissenyat un nou programa capaç de processar una gran quantitat d'informació en pocs segons. Es tracta d'un programa en codi obert que hi haurà al núvol d'IBM i que ha estat creat per l'investigador del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Josep Sampé. El nou programari permet en qüestions de segon, per exemple, conèixer el sentiment negatiu o positiu que han tingut milers d'usuaris de la plataforma Airbnb a 33 ciutats del món a través dels comentaris publicats. El treball s'ha publicat com a part d'un projecte de codi obert de la Universitat de Berkeley, ara està en producció al núvol d'IBM i s'estan fent demostracions internacionals de la potència massiva de processament de dades que té.

Segons Pedro García, investigador principal del grup, analitzar en temps seqüencial aquestes dades invertiria una hora i 25 minuts aproximadament, mentre que el sistema permet fer-ho en només 35 segons "amb mil processos concurrents en el núvol, és a dir, mil tasques que s'executen al mateix temps". En la seva recerca, l'investigador ha fet que aquest nou programa sigui escalable, és a dir, que pugui créixer sense perdre qualitats, ràpid i simple. Noves tecnologies com aquesta en democratitzen l'accés, ja que és molt més fàcil fer la programació i el processament per a usuaris no experts.

Els investigadors de la URV continuen col·laborant activament amb IBM en tecnologies de futur al núvol. En concret, investiguen amb les anomenades 'serverless' (sense servidor). El grup treballa amb socis internacionals experts en biotecnologia per aplicar aquestes tecnologies a dades genòmiques. Entre aquests socis hi figuren el Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) d'Alemanya o l'Institut Suís de Biotecnologia (SIB).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics