Dissabte, 18 de Maig de 2024

La graderia nord del circ romà de Tarragona serà visible el primer semestre del 2017

Les prospeccions arqueològiques del carrer Ferrers evidencien la superposició d'usos que hi ha hagut a l'espai al llarg de la història

30 de Març de 2016, per ACN
  • la tancat d'un mur medieval, en una de les prospeccions arqueològiques del carrer Ferrers de Tarragona

    ACN

Les tres prospeccions arqueològiques que, al llarg de les darreres dues setmanes, s'han dut a terme al carrer Ferrers de Tarragona han deixat al descobert diverses línies de graderies del circ romà, a més de la línia del podi –que separava la grada de la pista– i una part de l'arena. Aquests treballs també han evidenciat restes medievals i d'època moderna, quan l'indret es va aprofitar per a usos d'horts i jardins. La intervenció ha servit per conèixer l’estat de conservació d'aquestes estructures, i a partir d'aquí s'estudiarà la forma d'integrar-ho a la ciutat perquè "la gent pugui interpretar el circ en tota la seva complexitat i de forma complerta", tal com ha apuntat la regidora de Patrimoni del consistori tarragoní, Begoña Floria. Es preveu que tot plegat estigui enllestit durant el primer semestre del 2017.

Les prospeccions, doncs, han permès visualitzar "des de l'espai on corrien els carros fins allà on s'asseia la gent", ha comentat l'arqueòloga municipal, Imma Teixell. A més, el fet d'haver trobat estructures medievals, de cap al segle XIV, indica l'expansió de la ciutat, moment en què els seus habitants van aprofitar l'espai per viure-hi i realitzar-hi diverses activitats. Teixell també ha exposat que, posteriorment, s'hi va donar un ús d'horts i jardins de les cases de l'entorn, la qual cosa ha complicat les tasques dels tècnics.

Malgrat tot "podem estar contents", ha manifestat, "perquè tenim quatre línies de graderia que ens ajudarà a definir aquest espai nord del circ, que estava en contacte amb una part del Fòrum Provincial". Les quatre línies de graderia que s’han descobert fins ara coincideixen amb les que es troben conservades a més altura a la plaça dels Sedassos.

El resultat d'aquests treballs, ha assenyalat Floria, "ens permet ser optimistes quant al nivell de possibilitat de recuperació d'aquest espai i d'interpretació d'aquesta banda del circ". L'objectiu final "és que sigui un espai diàfan, molt més visible i que permeti una millor interpretació de la part romana del circ que estava oculta fins ara", ha afegit.

Així, es preveu que durant el primer semestre del 2017 finalitzi tota l'actuació a la zona nord del circ, amb els treballs de recuperació de la graderia que es faran a la plaça dels Sedassos i els que es duran a terme a l'àrea del carrer Ferrers. A més, els assistents al congrés d'arqueologia clàssica que tindrà lloc el proper més de novembre a la ciutat –centrat en els circs romans–, podran veure la intervenció in situ.

Tots els treballs tenen un pressupost de 380.000 euros, que es financen amb 110.000 euros que aporta la Fundació Privada Mútua Catalana, l'1% cultural i una partida de l'Ajuntament de Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges