Divendres, 29 de Març de 2024

La parròquia dedicada a la patrona tarragonina

La Parròquia de Santa Tecla va néixer, a principis de la dècada dels vuitanta, al barri de Campclar

26 de Setembre de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • Imatge de l’entrada a la parròquia.

    Enric Garcia

  • Agustí Ayats, en el seu despatx de la parròquia.

    Enric Garcia

  • Interior de l’església.

    Enric Garcia

Hi ha tarragonins que es pensen que són tan tarragonins, tan tarragonins, que si fos per ells durant la Festa Major no hi hauria vida més enllà de les muralles romanes, però que tenen una visió de la ciutat tan pobra, tan pobra, que desconeixen que l’única parròquia de Tarragona que porta el nom de la patrona es troba a l’altra banda del riu Francolí. La Parròquia de Santa Tecla va néixer a Campclar, a principis de la dècada dels vuitanta, en uns baixos modestos dels denominats blocs verds. El primer rector que se’n va ocupar va ser mossèn Eduard Arrufat, que fins aleshores havia estat vicari de la parròquia de Sant Joan.

El divendres 14 de setembre de 1986, en una data que convida a pensar en La Crida l'acte d'inici de les festes, van agafar-ne el relleu Agustí Ayats i Francesc Vinyes, dos capellans obrers que havien estat onze anys vivint a Icomar. “La nostra parròquia, fins aleshores, havia estat l’associació de veïns d’Icomar”, rememora Ayats, fent referència a la implicació d’ambdós religiosos en les lluites veïnals de l’època. Vinyes va morir tres mesos després, en un accident de trànsit.

Tres dècades després de la seva arribada al barri, Ayats continua sent el responsable de la parròquia. Es mostra satisfet de la senzillesa de l’església de Santa Tecla. Li agrada que "no disposi de columnes ni racons", i que no hi tinguin cabuda les ostentacions. A l’altar hi apareix, a banda de la cruxificció de Jesucrist, una imatge de Santa Tecla. Des de fa uns anys, l’espai, que recorda més una sala d’actes d’institut que no pas una església convencional, també exhibeix 'El retorn del fill pròdig'. No es tracta, de l’original de Rembrandt, és clar, que es pot visitar al Museu Hermitage de Sant Petersburg, sinó d’una rèplica pintada per Montse Tejada, una veïna del barri.

Ayats explica que cada any, el dia 23 de setembre, oficia una missa en honor a la patrona. “Un any recordo que fins i tot vam llegir uns versos que parlaven de Santa Tecla i els vam combinar amb un seguit de peces interpretades per una coral”, hi afegeix. Seria recomanable que tots els tarragonins que es vanten de ser-ho fins a la medul·la la visitessin.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics