A la fase final del preconcurs, que acaba el 21 de març, els afectats estan cridats a signar per l’acord de finançament avalat pel pla de viabilitat presentat per la Cooperativa. En aquest sentit, la Cooperativa ha habilitat unes hores en què recollirà les adhesions de tots els impositors que vulguin davant un notari entre dilluns i dimecres. Amb tot, podrien habilitar-se més hores durant la setmana si fos necessari.
Durant l’assemblea de diumenge, la directiva de la Plataforma ha informat els afectats sobre les condicions de l’acord de refinançament i qui pot signar. En tot cas, s’haurà de signar a títol individual perquè “la plataforma no és afectada directament”. Malgrat això, Pallejà ha afirmat que la posició de la plataforma, a favor de signar l’acord, s’ha anat confirmant després de l’assessorament dels darrers dies. “El concurs de creditors és la pitjor situació que tenim damunt la taula i hem de fer tot el possible per evitar-ho”, ha insistit el president de la Plataforma, que ha explicat que és “la millor expectativa” per recuperar els estalvis.
Sobre el pla de refinançament i el pla de viabilitat, Pallejà ha explicat que “no deixa de ser un pla de negoci” a mensualitats i a 16 anys vista. “Cada mensualitat té les seves circumstàncies”, ha afirmat el president de la plataforma d’afectats, que ha admès que els primers anys “seran difícils per la tresoreria” perquè estan centrats en l’acomiadament de part de la plantilla amb les indemnitzacions corresponents. En tot cas, Pallejà espera que els dos primers anys puguin “establir els fonaments pels pròxims anys que generin els beneficis que han de permetre que els impositors puguin cobrar els diners que se’ls deuen”.
La major part de l’assemblea ha anat a càrrec de l’advocat de la Plataforma, Luis Salas (Vahusari Advocats), que també ha defensat que els afectats signin l’acord de refinançament per evitar la presentació de demanda de concurs de creditors. Per Salas, presentar la demanda de concurs de creditors implicaria “plantejar un altre conveni” per veure com i en quins terminis es podrien pagar els diners que es deuen ara i inclouria una quitança. “Ara s’obté el finançament de dues entitats financeres per gestionar 13 MEUR que no es generarien si es va a concurs”, ha explicat Salas, que ha dit que en aquest cas, la Cooperativa no podria saber quan pagaria ni en quins terminis. L’altra opció seria “anar a una liquidació”. “Liquidar el patrimoni dins un procediment concursal, amb terminis, seria ruïnós per tothom i no es generaria ni la meitat del que val la Cooperativa”, ha assegurat l’advocat.
Amb tot, el millor escenari per Salas és que els creditors puguin tenir ja a les seves mans el 40% dels seus diners i que “no estiguin a l’expectativa dels diners que rebran del seu total, que ja veuríem quan i amb quines condicions”.
L’advocat de la plataforma d’afectats ha detallat que signar l’acord de refinançament no significa renunciar a altres vies: es poden estudiar les vies penals i civil mercantils de responsabilitat per les accions dels últims consells rectors, així com de personal que ha pres decisions, segons Salas.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics