El tribunal de districte de Duisburg (Alemanya) ha decidit tancar el cas i no obrir judici per la tragèdia del festival de música techno Love Parade l'any 2010, que va acabar amb la mort de 21 persones –entre les quals dues noies de Tarragona i Cambrils- i més de 500 ferits després d'una allau humana en un túnel. El jutjat alemany ha fet pública aquest dimarts la decisió tot argumentant que no existeixen proves suficients per obrir un procés penal en contra de quatre treballadors de l'organització i sis funcionaris municipals. Tots deu eren investigats des de fa dos anys per homicidi involuntari i danys corporals, com a responsables de mancances en la planificació i no monitoritzar adequadament la seva seguretat del certamen que va tenir lloc a la mateixa ciutat. La fiscalia alemanya ha anunciat la presentació d'un recurs, sobre el qual s'haurà de pronunciar definitivament una instància superior de Düsseldorf.
Les famílies de les víctimes catalanes, que també recorreran, s'han mostrat decebudes i indignades davant la resolució. Gairebé sis anys després de l'inici de les investigacions, el tribunal de Duisburg tanca la porta a obrir un procés penal contra els suposats responsables de la tragèdia que va tenir lloc el 24 de juliol de l'any 2010. Una allau humana dins d'un túnel –l'únic accés habilitat a un esdeveniment on assistien diversos centenars de milers de persones- va provocar 21 víctimes mortals de diverses nacionalitats, entre les quals, les joves tarragonines Marta Acosta i Clara Zapater, que assistien al festival.
L'autoritat judicial assegura que, després de l'examen "exhaustiu" dels arguments de la Fiscalia i les proves, no existeixen proves suficients per iniciar un procés penal que garantís una possible condemna. Els jutges tampoc han considerat com a prou sòlids els arguments d'experts aportats pels acusadors públics alemanys que constataven seriosos dèficits de planificació en l'esdeveniment. El ministeri públic liderava l'acusació per obrir el procés penal, a la qual es van adherir les famílies de les víctimes tarragonines, mentre que d'altres van optar per presentar reclamacions per la via civil contra la ciutat de Duisburg i l'estat de Nord Renània-Westfalia, del qual depenia la policia, a la qual es va acusar d'actuar negligentment i no haver evitat la tragèdia.
Les famílies se senten decebudes: 'És com si haguessin tornat a matar les nostres filles'
La notícia ha provocat la indignació dels familiars de Marta Acosta i Clara Zapater, les dues noies tarragonines que van perdre la vida en l'allau humana. S'han mostrat "molt decebuts amb les lleis alemanyes i el seu sistema judicial", que han considerat "impropi" d'un país modern. En un comunicat fet públic aquest mateix dimarts, després de conèixer-se la resolució judicial, les famílies han lamentat que, després de sis anys de procediments, els acusats no s'enfrontin a un judici. "Ha estat com una bufetada per a nosaltres, com si haguessin tornat a matar les nostres filles", afegeixen.
Els familiars han denunciat que s'han vulnerat diversos drets fonamentals i han assegurat que se senten indefensos perquè els seus avocats no van poder intervenir en la investigació. "Només investigava el fiscal i, quan esperàvem el judici per tal d'aclarir-ho tot, el tribunal ha tancat el cas, malgrat que hi havia indicis suficients de criminalitat", han defensat les famílies Acosta i Zapater. En la seva opinió, al tribunal de Duisburg "li ha tremolat el pols davant dels poderosos i ha deixat de costat a les víctimes i als seus familiars". Les famílies han denunciat que la resposta de la justícia ha estat tardana i errònia. Davant d'aquesta situació "injusta", han anunciat que recorreran la decisió "fins al Tribunal d'Estrasburg, si fos necessari".
Per últim, han agraït al poble alemany "la comprensió i el tracte que ens han prestat al llarg d'aquest calvari de prop de sis anys" i els han demanat "que influeixin sobre els seus dirigents perquè episodis com el de la Love Parade i el judici frustrat no tornin a succeir".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics