Dilluns, 15 de Juliol de 2024

La URV lidera un projecte europeu per abordar la violència contra la comunitat LGTBQI+ a les universitats

Un mapa inicial permetrà construir una xarxa de suport i d’intercanvi de bones pràctiques

02 de Gener de 2020, per Redacció
  • El programa, que s'adreça a les universitats europees, es lidera des de la URV

    Cedida

El grup de recerca MEDIS del departament de Pedagogia de la URV lidera un projecte europeu Erasmus+ que busca desenvolupar competències per prevenir i fer front a la violència per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere en universitats i institucions d’educació superior d’Europa. El projecte, que s’anomena HEI4Diversity. Building Capacities to Prevent and Respond to any Form of Violence against the LGBTQI+ community in Higher Education Institutions in Europe, està liderat per l’investigador Oriol Rios, es va iniciar lel passat octubre del 2019 i tindrà una durada de dos anys.

Compta amb un consorci format per set organitzacions (quatre universitats i tres entitats vinculades al col·lectiu LGBIQ+) de quatre països: l'estat espanyol, Itàlia, Xipre i Polònia. La recerca ha evidenciat "àmpliament" la necessitat d’abordar aquesta problemàtica social i educativa que afecta cada any milers de joves a tot Europa, s'ha exposat des de la URV. Tot i els "innegables" avenços en la garantia de drets i protecció per les persones del col·lectiu LGBTIQ+, s'ha precisat, els sistemes educatius europeus "continuen tenint un repte pendent en la garantia de la igualtat, el respecte als drets i la inclusió a tots els nivells de totes les persones, independentment de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere".

Per exemple, i d’acord amb l’enquesta més gran que s’ha fet a nivell europeu (implicant 93.000 persones LGBTIQ+ dels 28 països europeus), el 26% dels participants havia rebut atacs o amenaces amb violència (European Union Agency for Fundamental Rights – FRA, 2014). HEI4Diversity parteix, per tant, "de la necessitat de promoure la formació basada en evidències per donar resposta als problemes socials", s'ha indicat des de la universitat tarragonina. Per aquest motiu, primer identificarà les accions i els recursos que s’estan implementant a les institucions d’educació superior de tot Europa i que han demostrat haver tingut un impacte en la prevenció de la violència contra les persones LGBTIQ+.

Aquest mapa inicial permetrà construir una xarxa de suport i d’intercanvi de bones pràctiques relacionades amb la inclusió del col·lectiu entre les institucions europees. Un dels objectius de la creació d’aquesta xarxa serà identificar les accions que tenen més impacte en la inclusió del col·lectiu per poder crear un programa de formació online dirigit a tota la comunitat universitària. Amb aquesta eina digital, es buscarà aportar evidències sobre les estratègies que tenen més èxit en la inclusió del col·lectiu LGBTIQ+ a nivell internacional i promoure les competències necessàries per prevenir la violència i discriminació, així com per intervenir en cas de violència, protegir les persones del col·lectiu i donar-los suport.

Finalment, el projecte impulsarà el disseny, l’elaboració i la implementació de protocols que promoguin formes d’acció més efectives i que contribueixin, per tant, a la creació d’institucions d’educació superior més inclusives amb la diversitat sexual i de gènere. Una de les claus d’aquest projecte és que totes les activitats planificades tenen també l’objectiu de promoure la participació dels diferents agents socials implicats, incloent les veus de beneficiaris, persones del col·lectiu i tota la comunitat universitària a través d’un consell assessor i un grup de persones expertes. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges