Dos dies després de l'esclat del cas de Mor Sylla, l'home de 50 anys que va morir en una operació policial, el centre de Salou ja ha pogut recuperar la normalitat. Ja han quedat enrere les hores de tensió i aldarulls a la zona de la plaça Sant Jordi, el carrer Barcelona i la via del tren, i les protestes viscudes convocades aquest dimecres per la comunitat senegalesa amb connotació pacífica.
Els comerços d'aquesta cèntrica zona de la capital de la Costa Daurada fan recompte ara dels danys i desperfectes patits durant les protestes i un càlcul dels diners que van deixar de recaptar en les hores que van haver d'abaixar la persiana. De fet, alguns comerciants ja han acudit als Mossos d'Esquadra per denunciar el seu cas i l'Associació 365 dies Salou Vila Comercial, amb 200 establiments adherits, no descarta emprendre algun tipus d'acció conjunta.
El seu president, Juli Vilaplana, ha reclamat en declaracions a l'ACN que "hi hagi alguna conseqüència i s'assumeixin responsabilitats, ja que no pot ser que això passi en ple mes d'agost i quedi en res". El portaveu dels comerciants ha recordat que s'han trencat vidres, terrasses, jardineres i expositors en el millor dels casos, a més d'agressions físiques puntuals a comerciants i també clients "que no s'han vist per televisió".
Els representants del col·lectiu s'han reunit aquest dijous al migdia amb membres de l'equip de govern de Salou, als quals han traslladat la seva "preocupació" per la situació viscuda durant aquests últims dies. "No es pot actuar com es va actuar, amb tanta impunitat, i algú se n'ha de fer responsable", ha insistit Vilaplana, el qual ha incidit també que, a la zona afectada, s'han viscut alguns moments "de pànic generalitzat".
Conscienciar els compradors
"Estem tristos i preocupats per aquests incidents, perquè portem 30 anys convivint amb aquesta comunitat i sembla que una part s'ha girat en contra nostra. Estem en estat de xoc i ens costa d'entendre", ha manifestat el president de l'associació. El col·lectiu defensa, però, que l'actuació policial es va fer "contra les màfies que organitzen aquest tipus de venda il·legal" i recorda que "en part, el venedor també és una víctima, i l'últim culpable és qui compra".
Vilaplana ha defensat que a Salou el fenomen del 'top manta' sempre s'ha tractat de forma "pionera" i fa anys que s'hi porta a terme una feina de conscienciació entre aquells que compren productes il·legals a la via pública. "Afecta negativament el producte legal i cal tenir en compte que no paguen impostos. La gent ha de ser conscient que, quan compra al petit comerç, beneficia al seu poble, ja que dels impostos se'n paguen els serveis públics. Aquest acte de compra no beneficia ningú, més aviat ens tirem pedres damunt la nostra teulada", ha conclòs.
L'Ajuntament i Adif xifren en més de 76.000 euros els danys pels aldarulls de Salou
Els danys ocasionats pels aldarulls viscuts a Salou el passat dimarts s'han xifrat en 76.500 euros. D'una banda, Adif ha quantificat en 65.000 euros els danys per lucre cessant, és a dir, pels beneficis que ha deixat de guanyar pel tall de la circulació ferroviària durant més de deu hores; i en 2.500 euros els danys materials fets a la via del tren. Per la seva part, l'Ajuntament de Salou ha xifrat en poc més de 9.000 euros els danys ocasionats a la via pública del municipi. Aquestes dades s'han donat a conèixer durant la reunió de la junta de seguretat local extraordinària, on tots els cossos policials s'han compromès a col·laborar per "restablir" la normalitat plena als carrers de Salou.
L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que la quantificació dels danys es farà arribar als Mossos d'Esquadra perquè ho adjuntin a l'expedient obert pels aldarulls de dimarts i ho facin arribar al jutge. Preguntat sobre qui haurà d'afrontar aquest cost, el batlle ha estat contundent "la comunitat senegalesa és un element abstracte i s'haurà de concretar. Qui ho comet és qui ho paga", ha afegit.
Durant la junta de seguretat local extraordinària, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat que tots els cossos policials han expressat el seu "màxim suport" al cos dels Mossos d'Esquadra, i que s'ha transmès la "màxima voluntat" de col·laborar conjuntament per "restablir" la normalitat plena als carrers de Salou. En aquest sentit, l'alcalde de Salou ha assegurat que després que acabés el tall de la via del tren dimarts la nit, la situació al municipi és "d'absoluta normalitat", i ha assegurat que caldrà treballar perquè "la pau social sigui duradora".
Granados ha assegurat que Salou és una de les ciutats més segures del país, que en el darrer any s'han reduït els fets delictius, i ha deixat clar que els fets "molt greus, inacceptables i intolerables" que van passar dimarts van ser "absolutament extraordinaris". Amb tot, també ha fet una advertència, des dels cossos policials es continuarà "perseguint els delictes".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics