Dissabte, 17 d'Abril de 2021

L’incivisme costa prop d’un milió d’euros cada any als tarragonins

L’Ajuntament engega una campanya per promoure la recollida dels excrements de gos abans de començar a analitzar l’ADN

07 de Juny de 2016, per ACN
  • L'Ajuntament de Tarragona ha iniciat una campanya contra els actes incívics

    ACN

L’alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha presentat aquest dimarts la campanya institucional ‘Em comprometo amb Tarragona’ pel foment del civisme i el manteniment de l’espai públic. El batlle ha explicat que una de les prioritats del govern és la neteja i la lluita contra l’incivisme, ja que l’any passat les accions incíviques van suposar una factura per a l’Ajuntament de prop d’un milió d’euros entre contenidors malmesos, recollida de residus incontrolats, neteja de pintades i grafits, i reposició de jocs infantils, bancs i papereres. En una primera fase, la campanya se centra en el foment de la recollida dels excrements de gos. Abans de finals d’any, el govern municipal vol aprovar una modificació l’ordenança per permetre l’anàlisi d’ADN de les femtes de gos i l’enduriment de les sancions als infractors. A la tardor, es llençarà una segona fase de la campanya centrada en els residus voluminosos i la brossa dipositada fora dels contenidors.

La presència d’excrements de gos a la via pública és una de les queixes més habituals recollides per l’Ajuntament. La campanya es presenta amb un to positiu, posa en valor les accions cíviques i reconeix les bones pràctiques individuals. Així, entre aquest mes de juny i fins a finals d’estiu, equips d’informadors recorreran les zones on es localitzen més excrements sense recollir i informaran als propietaris de gossos de l’inici de la campanya, de l’existència d’espais habilitats per a gossos i de l’import de les sancions.

L’equip d’informadors premiarà les bones pràctiques de la ciutadania identificant-los amb una xapa amb el segell ‘Compromès amb Tarragona’. La primera fase de la campanya costarà 210.000 euros. En total, la ciutat disposa de 3.059 gossos censats i de 13 ‘pipicans’, zones habilitades exclusivament per gossos situades dins d’un espai urbà. Actualment, l’ordenança municipal sobre convivència i ús dels espais públics determina que els propietaris de gossos han de portar-los lligats i n’han de recollir els excrements, amb una sanció d’incompliment de 100 euros.

Aquest mateix import és el que s’aplica a la infracció de la norma sobre la gestió de residus, que determina que la brossa i les deixalles s’hauran de dipositar en els contenidors corresponents, en bosses homologades que evitin la seva dispersió i en l’horari fixat per l’Ajuntament. D’acord a aquest article, des de l'any 2012 s'han obert 375 expedients sancionadors -75 l'any 2015 i 57 enguany-, mentre que el nombre d’avisos a persones en matèria de gestió de residus i neteja va ser de gairebé 19.000.

L’any 2015, l’Ajuntament de Tarragona va destinar gairebé 8 MEUR a la neteja del municipi, dels quals prop de 950.000 euros es van dedicar a reparar, netejar, reposar i repintar tot allò malmès a l’espai públic per les actituds incíviques. El 90% d’aquesta despesa es va centrar en la recollida de residus incontrolats, mentre que el cost de retirar un sol excrement de gos de la via pública es quantifica en uns vuit euros.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges