Dissabte, 16 de Novembre de 2024

Més d'11.000 camptarragonins amb ajuts per la dependència

La majoria de beneficiaris són avis amb limitacions d'autonomia als quals financen el servei de cuidadors no professionals

22 de Febrer de 2016, per Adrià Gala/ El Punt Avui
  • Mig miler de persones estan pendents de valoració

    ACN

Un total d'11.104 veïns de les comarques del Camp de Tarragona es beneficien dels ajuts de la llei de la dependència, el projecte estel·lar del govern de Zapatero. La majoria de beneficiaris viuen al Baix Camp i al Tarragonès, on es concentren el 71,5% d'usuaris del sistema a la zona (7.940).

Segons dades de 31 de desembre del 2015, la majoria de beneficiaris són de grau 2 o dependència greu (6.086). Pel que fa al grau 3, corresponent al nivell més alt de falta d'autonomia, s'han donat prestacions a 3.493 persones. La resta de beneficiaris (1.525) són de grau 1 o dependència reduïda, un nivell previst des del 2006 –l'any en què es va aprovar la llei– però que no es va poder començar a tramitar fins al juliol passat per falta de finançament.

A més, gairebé 600 veïns del Camp de Tarragona tenen sol·licituds en tràmit i 5.000 més estan a a l'espera de rebre els resultats definitius del programa individual d'atenció, un estudi fet pels serveis socials que s'utilitza per assignar prestacions i serveis personalitzats segons cada persona dependent.

Al Camp de Tarragona, de la mateixa manera que a la resta del país, aquesta ajuda es tradueix sobretot en la figura del cuidador no professional (6.220). Els altres serveis més sol·licitats són les places en residència per a gent gran (2.565) i l'ajuda a domicili (891). Per la seva banda, a les Terres de l'Ebre hi ha 6.019 usuaris de la llei de la dependència, la majoria de les quals són residents del Baix Ebre.

Menys ajuts a Lleida

A Catalunya hi ha 142.474 persones que s'estan beneficiant dels ajuts per a la dependència. D'aquests, però, tant sols el 12% viuen a la demarcació de Tarragona. De fet, de les 60.554 sol·licituds que s'han fet a la demarcació des de l'any 2006, només se n'han tramitat un 28% (17.113). Les comarques de Barcelona són les que concentren més ajudes: en reben 102.219 usuaris, el 72,5% de les prestacions vigents a tot el territori. El segon lloc és per a la demarcació de Tarragona, amb gairebé 18.000 usuaris. A les comarques gironines hi ha un total de 13.596 beneficiaris, el 9,5% del total, i Lleida, que només ha rebut un 6,7% de les prestacions, és la zona del país que rep menys ajudes.

Per la seva banda, durant l'any passat es van presentar 37.845 sol·licituds noves de valoració del grau de dependència. La majoria de sol·licitants tenen més de 65 anys. Sobretot, va “augmentar” el nombre de peticions de grau 1, segons expliquen al Departament de Treball, Afers Socials i Família, que també lamenten “les dificultats” per aplicar una llei estatal que dóna dret a uns recursos però que obliga el govern i les institucions locals a haver-ne de pagar el finançament.

Uns 50 milions d'euros de previsió

El pla de xoc social preveu per aquest any una aportació de 50 milions d'euros per finançar els ajuts previstos en la llei de la dependència. La xifra, però, no és definitiva. Depèn de l'aprovació dels nous pressupostos, un tràmit que tot just s'està començant a negociar al Parlament i que no es preveu que pugui tenir llum verd fins d'aquí a uns mesos. “Estem esperant a veure finalment de quant disposem”, explica Joan Ramon Ruiz, director general de protecció social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

La falta de finançament és el gran maldecap de la llei estatal de la dependència des de la seva creació, fa deu anys. Aquests recursos, que haurien d'arribar via Madrid, no s'han acabat de traspassar mai a Catalunya, que ha hagut de posar més diners del compte de la seva butxaca per poder-ne garantir el servei. I qui n'ha pagat les conseqüències no ha estat només el govern català, sinó tots els sectors que, segons marca la llei, han de garantir els ajuts i prestacions sense tenir els recursos que haurien d'arribar de Madrid. “Hem de parlar amb ells i valorar la situació”, hi afegeix Ruiz.

A l'espera del que pugui passar amb el pla de xoc social, el nombre de sol·licituds de valoracions no para de créixer. L'any passat se'n van registrar 37.845, unes sis mil més que el 2014. De cara al 2016 es preveu un nombre de peticions semblant o lleugerament superior.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  22 de Febrer de 2016

Problemes per ajudar-los!

Sous fora de tota lògica, polítics que cobren i no van a 'treballar', investigats i delinqüents que no tornen un euro, favors a tort i a dret segons a qui, exemples d''españolidad' que viuen a tot drap, estafes 'presumptes' que maregen i 'jo no lo sabía', retard en els judicis, molta rapidesa en temes sense greuges importants... i els avis i milers de families amb el cul en l'aire. Els polítics no tenen un dit més de cervell per acabar amb això?