A Catalunya hi ha 142.474 persones que s'estan beneficiant dels ajuts per a la dependència. D'aquests, però, tant sols el 12% viuen a la demarcació de Tarragona. De fet, de les 60.554 sol·licituds que s'han fet a la demarcació des de l'any 2006, només se n'han tramitat un 28% (17.113). Les comarques de Barcelona són les que concentren més ajudes: en reben 102.219 usuaris, el 72,5% de les prestacions vigents a tot el territori. El segon lloc és per a la demarcació de Tarragona, amb gairebé 18.000 usuaris. A les comarques gironines hi ha un total de 13.596 beneficiaris, el 9,5% del total, i Lleida, que només ha rebut un 6,7% de les prestacions, és la zona del país que rep menys ajudes.
Per la seva banda, durant l'any passat es van presentar 37.845 sol·licituds noves de valoració del grau de dependència. La majoria de sol·licitants tenen més de 65 anys. Sobretot, va “augmentar” el nombre de peticions de grau 1, segons expliquen al Departament de Treball, Afers Socials i Família, que també lamenten “les dificultats” per aplicar una llei estatal que dóna dret a uns recursos però que obliga el govern i les institucions locals a haver-ne de pagar el finançament.
El pla de xoc social preveu per aquest any una aportació de 50 milions d'euros per finançar els ajuts previstos en la llei de la dependència. La xifra, però, no és definitiva. Depèn de l'aprovació dels nous pressupostos, un tràmit que tot just s'està començant a negociar al Parlament i que no es preveu que pugui tenir llum verd fins d'aquí a uns mesos. “Estem esperant a veure finalment de quant disposem”, explica Joan Ramon Ruiz, director general de protecció social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
La falta de finançament és el gran maldecap de la llei estatal de la dependència des de la seva creació, fa deu anys. Aquests recursos, que haurien d'arribar via Madrid, no s'han acabat de traspassar mai a Catalunya, que ha hagut de posar més diners del compte de la seva butxaca per poder-ne garantir el servei. I qui n'ha pagat les conseqüències no ha estat només el govern català, sinó tots els sectors que, segons marca la llei, han de garantir els ajuts i prestacions sense tenir els recursos que haurien d'arribar de Madrid. “Hem de parlar amb ells i valorar la situació”, hi afegeix Ruiz.
A l'espera del que pugui passar amb el pla de xoc social, el nombre de sol·licituds de valoracions no para de créixer. L'any passat se'n van registrar 37.845, unes sis mil més que el 2014. De cara al 2016 es preveu un nombre de peticions semblant o lleugerament superior.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics